Seo Jae Pil
( 7 Ocak 1864 – 5 Şubat 1951)
Journalist, Doctor
![[Resim: WZ3Vidul.jpg]](http://i.imgur.com/WZ3Vidul.jpg)
Kore’nin bağımsızlığında önemli bir rolü olan gazeteci Seo Jae- Pil , ABD vatandaşı olmuş ilk Koreli ve Hangul ile yazılan ilk Kore gazetesinin kurucusudur. Philip Jaisohn Seo Jae Pil’in İngilizceleştirilmiş adıdır.
1884’te Gapsin darbesinin organizatörlerinden biri olmasının yanısıra, 1896’dan 1898’e kadar sürmüş olan vatandaşlık ve diğer oy hakkı hakkı eylemlerinin de organizatörlerinden biriydi. Bununla birlikte Gapsin darbesinin kaybetmesiyle, doktor olduğu ABD’ye sığındı. ABD’de kaldığı sürede, Amerikan vatandaşlığı kazanan ilk Koreli oldu. 1895- 1898 yılları arasında Joseon Hanedanlığı’na başdanışmanlık yaptı ve 1945-1948 yılları arasında ise Amerikan İşgal Güçleri’ ne başdanışmanlık yaptı. Takma isimleri Songjae ve Ssanggyeon, hürmet ismi(Kaynağı Çin olan bu uygulamada yetişkinliğin ve saygınlığın bir sembolü olarak kişiye farklı bir isim verilmesidir.) Yun Kyung ve yazarlık ismi N.H. Osia idi.
Hayatı
Gençlik Yılları
Seo Jae Pil Güney Jeolla( Jeollanam-do) şehrinin Boseong ilçesinde dünyaya gelmiştir. Seo’nun ailesi de Joseon Hanedanlığından bir aileydi. Seo, Boseong ilçesinin yerel sulh hakimi olan Seo Kwang-hyo’nun ikinci oğlu idi. Seo, Seul’de bir akrabası tarafından yetiştirildi. 8 yaşındayken babasının kuzenlerinden biri olan Seo Kwang Ha tarafından evlat edinildi.
Seo’nun ailesi Joseon hanedanlığının yüksek kesimindendi. O, Kraliçe Jeongseong’un kızı olan Seo Jong-Je’nin sekizinci dereceden torunuydu. Kraliçe Jeongseong, 21. Kral Yeongjo’nun eşiydi. Kendisi ile benzer ideolojik görüşlere sahip olan Seo Kwang-Bum da Seo Jae Pil’in ailesindendi.
Gençlik çağı boyunca Kim Seong-Geun ve Park Kyu-su’nun özel okullarına gitti. Daha genç yaşta Kim Ok-Gyun’un reformist düşüncelerinden etkilenmişti.
Siyasi Aktivist
18 yaşındayken memurluk sınavını geçti ve bu sınavı geçen en genç kişi oldu. Bunun sonucu olarak alt kademe büro memuru oldu. Daha sonra Gyoseokwan Bujeongga ve Seungmunwon Gajuse’ya atandı. 1883’te Seungmunwon Bujeongja vve Hunryunwon Bubongsa’ya atandı. Sonraki yıllarda, daha önceden öğrenim gördüğü Keio Gijuku (Keio Üniversitesi’nin öncüsü) ve Toyama Harp Akademisi’ne gönderildi. Temmuz 1884’te manevi annesi öldü ancak Seo hızlı bir şekilde görevine geri döndü.
Kral’a sunduğu raporlarda, yeni dünya düzeninde Kore’nin silahlı kuvvetlerinin gereksiz ve demode olduğunu yazardı. Bu, güçlü muhafazakarların sinirini bozmuştu, ancak bu durum Seo’yu ünlendirdi ve kendisi gibi düşünen genç entelektüellerin saygısını kazanmasını sağladı. O zamana kadar, az ama artan genç entelektüeller anladı ki köklü reformlar yapılmalı, aksi halde Kore emperyalist güçlerin kurbanı olacaktı. Bu düşünceleri onun Jorynguk Sagwanjang görevine getirilmesine sebep oldu.
Aralık 1884’te Kim Ok-gyun’u takip eden Seo, eski rejimi devirmek için radikal bir girişim olan vve eşitliği getirmek isteyen gençlerden oluşan Gapsin darbesine dahil oldu. Seo Jae Pil, Kim Ok-gyun, Park Yeong-hyo, Yun Chi-ho, Hong Yeong-shik ve diğerleri temmuzdan aralıka kadar bir darbe planı yaptılar. Seo, Savunma Bakanı yardımcısı olmuştu. Çin’in askeri birliklerini yollamasıyla birlikte darbe üçüncü gününde başarısızlıkla sonuçlandı. Bunun sonucu olarak, Seo’nun iki erkek kardeşi öldürüldü. Ayrıca öz anne ve babası yardım ve yataklıktan dolayı idam edildi. İlk eşi olan Kim Hanım, köle olarak satıldı fakat bundan dolayı intihar etti. Vatana ihanetten hüküm giymiş olan Seo’nun bütün ailesi hayatlarını kurtarmak için Kore’den kaçmak zorunda kaldı.
1884 devrimcilerinin büyük çoğunluğu Japonya’ya kaçtı, onlardan farklı olarak Seo ABD’ye gitti. Seo, Japonya’yı Batı ilim ve fikirlerine bir köprü gibi görüyordu ancak kaynağın kendisine ulaşmayı tercih ettiği için ABD’ye gitti.
![[Resim: hNarnnB.jpg]](http://i.imgur.com/hNarnnB.jpg)
Amerika Sürgünü
1885’te, Amerika’ya ilk geldiği zamanlarda yarı zamanlı işlerde çalıştı. 1886’da Norristown, Penisilanya’ya taşındı ve John Welles Hollenback’in yardımıyla Harry Hilman Akademisi’ne katıldı. Philip Jaisohn ismini kullanmaya başlaması bu zamanlardadır. 1890’da Amerikan vatandaşlığını kazanan ilk Koreli Amerikan oldu. George Washington Üniversitesi’nde tıp okudu ve 1892’de tıp doktorluğu derecesi aldı ve Amerika’da bu dereceyi alan ilk Koreli oldu.
1890’da Amerikan vatandaşı olmasıyla sıklıkla Philip Jaisohn ismiyle anılmaya başlandı. 1894’te eski ABD başkanı James Buchanan’ın yeğeni ve ABD PTT Bakanı’nın kızı olan Muriel Armstrong ile evlendi. Stephanie ve Muriel adında iki kızı oldu. 1895’te Joseon Hanedanlığı’ndaki görevine geri çağrıldı ancak Seo geri dönmeyi kesin bir şekilde reddetti.
The Independent News
1894’te Kore yarımadasında gerçekleşen Birinci Çin-Japon Savaşı’nda Japonya Çin’i mağlup etti. Kore bakanlar kurulu reformcularla doldu. Bu politik değikliklerle beraber Gapsin Darbesi ihaneti affedilerek Jaoisohn’un 1895’te dönüşü sağlandı. Aynı yılın aralık ayında Seo İncheon’a gitti. Joseon hükümeti onu Dış İşleri sekreterliğine atamak istedi ancak Seo o konumu reddetti. O, Kore halkını siyasi okuryazar olmaları için eğitmeyi tercih etti. Jaisohn, Korelilerin kültürlü ve bilgili vatandaşlar olması için Doglibshinmun (Hürriyet) adında bir gazete çıkardı. Tüm sınıflar ve kadınlar tarafından da okunabilsin diye gazeteyi tamamıyla Hangul ile yazdıran ilk gazetecidir.
![[Resim: 4kmYm0ol.gif]](http://i.imgur.com/4kmYm0ol.gif)
Bağımsızlık ve Demokrasi Tohumlarını Ekerken...
1896’dan 1898’e kadar vatandaşlık ve oy hakları için mücadelede bulundu. Seo’nun amacı Rusya veya Japonya’nın etkisiyle mağlup olmadan Kore’yi Çin’in etki alanından kurtarmaktı. Seo, Kore’nin Çin’e olan bağımlılığını sonlandırmanın sembolü olarak ortaya çıkan Bağımsızlık Kapısı’nın oluşumunda da rol sahibiydi. Gazetecilik ve siyasal aktiviteleri dışında modern siyaset ve demokrasinin ilkeleri konularında dersler de vermekteydi.
![[Resim: Tk4sPSjl.jpg]](http://i.imgur.com/Tk4sPSjl.jpg)
Milli bağımsızlığı esas siyasi gaye olarak tanıttı ve Kore’yi Çin, Rusya ve Japonya’dan korumak için nötr( yansız) diplomatik yaklaşımın üzerinde durdu. Bunların yanında Seo toplumsal eğitimin, modern sanayinin ve halk sağlığının öneminin de altını çizdi.
Seo’nun gazetesi Hürriyet hükümet yetkililerini görevi kötüye kullanmaları konusunda eleştirmekteydi, bu yüzdendir ki muhafazakarlardan sert tepkiler aldı. Jaisohn( Seo Jae Pil) Hürriyet Derneği’nin koruması altında, siyasi konuları tartışmak için halka açık bir konre düzenledi. Kongre genç reformistler tarafından takdir edildi ve ülke çapında yayılmaya başladı.
Kasım 1898’de muhafazakarlar Jaisohn ve Hürriyet derneğini monarşiyi yıkıp yerine cumhuriyet getirme arayışında olmakla suçladı ve Kore hükümeti Jaishon’un ABD’ye geri dönmesini istedi. Jaishon’un ABD’ye dönmesinden sonra hükümet Hürriyet Derneği’nin lağvedilmesini emretti ve Rhee Syngman dahil 17 lideri tutukladı.
Sekreterlik ve Şirket Yöneticiliği
1898 Nisan’ından Ağustosa kadar Amerikan- İspanyol savaşında bi orduya eşlik etti. 1899’da Penisilvanya Üniversite Hastanesi’nde katiplik yapmaya başladı.
1904’te kendisinden bir yaş genç olan Harold Deemer ile birlikte “Deemer ve Jaisohn’un Yeri”ni kurdular. Burada kırtasiyecilik ve matbaacılık yaptılar. 1915’te işyeri Philip Jaisohn Şirketi olarak anılmaya başlandı ve baskı endüstrisinde önemli bir konuma geldi.
Bağımsızlık Hareketi
Jaisohn ABD’deyken Penisilvanya Üniversitesi’nde tıbbi bir araştırmaya rehberlik etti ve daha sonra Philadelphia’da başarılı bir matbaacı oldu. Japon tahakkümüne karşı milli bir protesto olan 1 Mart Hareketi’ni duyduğunda, Philadelphia’da 3 gün süren Birinci Kore Kongresini topladı. Kongreden sonra, Jaisohn enerjisini ve önceliğini Kore’nin bağımsızlığına adadı. Floyd Tomkins’in yardımıyla 26 şehirde Kore Dostları Ligini organize etti ve Kore Bilgilendirme Bürosu’nu kurdu. Amerikan halkını Kore’deki durumla ilgili bilgilendirmek ve ABD hükümetini Korelilerin bağımsızlığına destek vermeye ikna etmek amacıyla Korean Review adını verdiği siyasi bir dergi yayınlamaya başladı.
1920’lerde, 60’larına gelen Seo araştırma dünyasına geri döndü ve 60’lı ve 70’li yaşlarını uzman bir doktor ve mikrobiyolojist olarak geçirdi. Araştırmaları hakemli dergilerde yayınlandı.
5 yıl sonra, Jaisohn siyasete katılımından dolayı iflas etti ve geçimini sağlamak için doktorluğa devam etmek durumunda kaldı. 62 yaşında, Tıbbi bilgilerini yenilemek için Penisilvanya Üniversitesi’nde tekrar öğrenci oldu. Bundan sonra patoloji dergilerinde beş bilimsel makale yayınladı. İkinci Dünya Savaşı boyunca, ABD’nin galibiyetinin Kore’ye özgürlük getireceğini umarak, gönüllü olarak fiziksel muayene sorumlusu oldu.
![[Resim: gMBDBkz.jpg]](http://i.imgur.com/gMBDBkz.jpg)
Kore’de Son Günler
İkinci Dünya Savaşı’nda Japonya’nın mağlup olmasıya, Jaisohn yeniden Kore’ye döndü. Kore’nin güney kesimini kontrol altında tutan ABD Ordusu Askeri Yönetimi Jaisohn’u başdanışman olarak göreve davet etti. Aralık 1946’da Geçici Yasama Meclisi’ne seçildi. Mayıs 1945’te liberal ve ılımlı sosyalist entelektüeller onu başkanlık için aday gösterdi, fakat reddedildi. Birleşmiş Milletler tarafından onaylanan ilk başkan seçimi yapıldığında, Jaisohn’un başkanlık adaylığını koyması için 3000 kişi dilekçe verdi. Bunlardan biri de Kim Dae-jung’du. Ancak Jaisohn bunu reddetti.
Seçimi kazanan Syngman Rhee ile gergin bir ilişkisi olmasına rağmen, yeni bir ulus için siyasal ittifaka ihtiyaç olduğunu düşünen Jaisohn 1948’de ABD’ye dönme kararı aldı. 5 Aralık 1951’de, Kore Savaşı sırasında aynı zamanda 87. doğum gününe iki gün kala dünyaya veda etti.
Cesedi yakıldı ve külleri saklanmak üzere Philadelphia’daki Bib kilisesine verildi. 1994’te kendisinden geriye kalan eşyaları ülkesine iade edildi. Külleri de Seul’deki Güney Kore Milli Mezarlığı’na gömüldü.
Kitapları
Hansu'nun Yolculuğu
Koredeki Günlerim ve Denemeler
Yurttaşlarım
Ödülleri
Milli Vakıf Liyakat Nişanı, Kore Cumhuriyeti Madalyası (1970)
Kaynak
( 7 Ocak 1864 – 5 Şubat 1951)
Journalist, Doctor
![[Resim: WZ3Vidul.jpg]](http://i.imgur.com/WZ3Vidul.jpg)
Kore’nin bağımsızlığında önemli bir rolü olan gazeteci Seo Jae- Pil , ABD vatandaşı olmuş ilk Koreli ve Hangul ile yazılan ilk Kore gazetesinin kurucusudur. Philip Jaisohn Seo Jae Pil’in İngilizceleştirilmiş adıdır.
1884’te Gapsin darbesinin organizatörlerinden biri olmasının yanısıra, 1896’dan 1898’e kadar sürmüş olan vatandaşlık ve diğer oy hakkı hakkı eylemlerinin de organizatörlerinden biriydi. Bununla birlikte Gapsin darbesinin kaybetmesiyle, doktor olduğu ABD’ye sığındı. ABD’de kaldığı sürede, Amerikan vatandaşlığı kazanan ilk Koreli oldu. 1895- 1898 yılları arasında Joseon Hanedanlığı’na başdanışmanlık yaptı ve 1945-1948 yılları arasında ise Amerikan İşgal Güçleri’ ne başdanışmanlık yaptı. Takma isimleri Songjae ve Ssanggyeon, hürmet ismi(Kaynağı Çin olan bu uygulamada yetişkinliğin ve saygınlığın bir sembolü olarak kişiye farklı bir isim verilmesidir.) Yun Kyung ve yazarlık ismi N.H. Osia idi.
Hayatı
Gençlik Yılları
Seo Jae Pil Güney Jeolla( Jeollanam-do) şehrinin Boseong ilçesinde dünyaya gelmiştir. Seo’nun ailesi de Joseon Hanedanlığından bir aileydi. Seo, Boseong ilçesinin yerel sulh hakimi olan Seo Kwang-hyo’nun ikinci oğlu idi. Seo, Seul’de bir akrabası tarafından yetiştirildi. 8 yaşındayken babasının kuzenlerinden biri olan Seo Kwang Ha tarafından evlat edinildi.
Seo’nun ailesi Joseon hanedanlığının yüksek kesimindendi. O, Kraliçe Jeongseong’un kızı olan Seo Jong-Je’nin sekizinci dereceden torunuydu. Kraliçe Jeongseong, 21. Kral Yeongjo’nun eşiydi. Kendisi ile benzer ideolojik görüşlere sahip olan Seo Kwang-Bum da Seo Jae Pil’in ailesindendi.
Gençlik çağı boyunca Kim Seong-Geun ve Park Kyu-su’nun özel okullarına gitti. Daha genç yaşta Kim Ok-Gyun’un reformist düşüncelerinden etkilenmişti.
Siyasi Aktivist
18 yaşındayken memurluk sınavını geçti ve bu sınavı geçen en genç kişi oldu. Bunun sonucu olarak alt kademe büro memuru oldu. Daha sonra Gyoseokwan Bujeongga ve Seungmunwon Gajuse’ya atandı. 1883’te Seungmunwon Bujeongja vve Hunryunwon Bubongsa’ya atandı. Sonraki yıllarda, daha önceden öğrenim gördüğü Keio Gijuku (Keio Üniversitesi’nin öncüsü) ve Toyama Harp Akademisi’ne gönderildi. Temmuz 1884’te manevi annesi öldü ancak Seo hızlı bir şekilde görevine geri döndü.
Kral’a sunduğu raporlarda, yeni dünya düzeninde Kore’nin silahlı kuvvetlerinin gereksiz ve demode olduğunu yazardı. Bu, güçlü muhafazakarların sinirini bozmuştu, ancak bu durum Seo’yu ünlendirdi ve kendisi gibi düşünen genç entelektüellerin saygısını kazanmasını sağladı. O zamana kadar, az ama artan genç entelektüeller anladı ki köklü reformlar yapılmalı, aksi halde Kore emperyalist güçlerin kurbanı olacaktı. Bu düşünceleri onun Jorynguk Sagwanjang görevine getirilmesine sebep oldu.
Aralık 1884’te Kim Ok-gyun’u takip eden Seo, eski rejimi devirmek için radikal bir girişim olan vve eşitliği getirmek isteyen gençlerden oluşan Gapsin darbesine dahil oldu. Seo Jae Pil, Kim Ok-gyun, Park Yeong-hyo, Yun Chi-ho, Hong Yeong-shik ve diğerleri temmuzdan aralıka kadar bir darbe planı yaptılar. Seo, Savunma Bakanı yardımcısı olmuştu. Çin’in askeri birliklerini yollamasıyla birlikte darbe üçüncü gününde başarısızlıkla sonuçlandı. Bunun sonucu olarak, Seo’nun iki erkek kardeşi öldürüldü. Ayrıca öz anne ve babası yardım ve yataklıktan dolayı idam edildi. İlk eşi olan Kim Hanım, köle olarak satıldı fakat bundan dolayı intihar etti. Vatana ihanetten hüküm giymiş olan Seo’nun bütün ailesi hayatlarını kurtarmak için Kore’den kaçmak zorunda kaldı.
1884 devrimcilerinin büyük çoğunluğu Japonya’ya kaçtı, onlardan farklı olarak Seo ABD’ye gitti. Seo, Japonya’yı Batı ilim ve fikirlerine bir köprü gibi görüyordu ancak kaynağın kendisine ulaşmayı tercih ettiği için ABD’ye gitti.
![[Resim: hNarnnB.jpg]](http://i.imgur.com/hNarnnB.jpg)
Amerika Sürgünü
1885’te, Amerika’ya ilk geldiği zamanlarda yarı zamanlı işlerde çalıştı. 1886’da Norristown, Penisilanya’ya taşındı ve John Welles Hollenback’in yardımıyla Harry Hilman Akademisi’ne katıldı. Philip Jaisohn ismini kullanmaya başlaması bu zamanlardadır. 1890’da Amerikan vatandaşlığını kazanan ilk Koreli Amerikan oldu. George Washington Üniversitesi’nde tıp okudu ve 1892’de tıp doktorluğu derecesi aldı ve Amerika’da bu dereceyi alan ilk Koreli oldu.
1890’da Amerikan vatandaşı olmasıyla sıklıkla Philip Jaisohn ismiyle anılmaya başlandı. 1894’te eski ABD başkanı James Buchanan’ın yeğeni ve ABD PTT Bakanı’nın kızı olan Muriel Armstrong ile evlendi. Stephanie ve Muriel adında iki kızı oldu. 1895’te Joseon Hanedanlığı’ndaki görevine geri çağrıldı ancak Seo geri dönmeyi kesin bir şekilde reddetti.
The Independent News
1894’te Kore yarımadasında gerçekleşen Birinci Çin-Japon Savaşı’nda Japonya Çin’i mağlup etti. Kore bakanlar kurulu reformcularla doldu. Bu politik değikliklerle beraber Gapsin Darbesi ihaneti affedilerek Jaoisohn’un 1895’te dönüşü sağlandı. Aynı yılın aralık ayında Seo İncheon’a gitti. Joseon hükümeti onu Dış İşleri sekreterliğine atamak istedi ancak Seo o konumu reddetti. O, Kore halkını siyasi okuryazar olmaları için eğitmeyi tercih etti. Jaisohn, Korelilerin kültürlü ve bilgili vatandaşlar olması için Doglibshinmun (Hürriyet) adında bir gazete çıkardı. Tüm sınıflar ve kadınlar tarafından da okunabilsin diye gazeteyi tamamıyla Hangul ile yazdıran ilk gazetecidir.
![[Resim: 4kmYm0ol.gif]](http://i.imgur.com/4kmYm0ol.gif)
Bağımsızlık ve Demokrasi Tohumlarını Ekerken...
1896’dan 1898’e kadar vatandaşlık ve oy hakları için mücadelede bulundu. Seo’nun amacı Rusya veya Japonya’nın etkisiyle mağlup olmadan Kore’yi Çin’in etki alanından kurtarmaktı. Seo, Kore’nin Çin’e olan bağımlılığını sonlandırmanın sembolü olarak ortaya çıkan Bağımsızlık Kapısı’nın oluşumunda da rol sahibiydi. Gazetecilik ve siyasal aktiviteleri dışında modern siyaset ve demokrasinin ilkeleri konularında dersler de vermekteydi.
![[Resim: Tk4sPSjl.jpg]](http://i.imgur.com/Tk4sPSjl.jpg)
Milli bağımsızlığı esas siyasi gaye olarak tanıttı ve Kore’yi Çin, Rusya ve Japonya’dan korumak için nötr( yansız) diplomatik yaklaşımın üzerinde durdu. Bunların yanında Seo toplumsal eğitimin, modern sanayinin ve halk sağlığının öneminin de altını çizdi.
Seo’nun gazetesi Hürriyet hükümet yetkililerini görevi kötüye kullanmaları konusunda eleştirmekteydi, bu yüzdendir ki muhafazakarlardan sert tepkiler aldı. Jaisohn( Seo Jae Pil) Hürriyet Derneği’nin koruması altında, siyasi konuları tartışmak için halka açık bir konre düzenledi. Kongre genç reformistler tarafından takdir edildi ve ülke çapında yayılmaya başladı.
Kasım 1898’de muhafazakarlar Jaisohn ve Hürriyet derneğini monarşiyi yıkıp yerine cumhuriyet getirme arayışında olmakla suçladı ve Kore hükümeti Jaishon’un ABD’ye geri dönmesini istedi. Jaishon’un ABD’ye dönmesinden sonra hükümet Hürriyet Derneği’nin lağvedilmesini emretti ve Rhee Syngman dahil 17 lideri tutukladı.
Sekreterlik ve Şirket Yöneticiliği
1898 Nisan’ından Ağustosa kadar Amerikan- İspanyol savaşında bi orduya eşlik etti. 1899’da Penisilvanya Üniversite Hastanesi’nde katiplik yapmaya başladı.
1904’te kendisinden bir yaş genç olan Harold Deemer ile birlikte “Deemer ve Jaisohn’un Yeri”ni kurdular. Burada kırtasiyecilik ve matbaacılık yaptılar. 1915’te işyeri Philip Jaisohn Şirketi olarak anılmaya başlandı ve baskı endüstrisinde önemli bir konuma geldi.
Bağımsızlık Hareketi
Jaisohn ABD’deyken Penisilvanya Üniversitesi’nde tıbbi bir araştırmaya rehberlik etti ve daha sonra Philadelphia’da başarılı bir matbaacı oldu. Japon tahakkümüne karşı milli bir protesto olan 1 Mart Hareketi’ni duyduğunda, Philadelphia’da 3 gün süren Birinci Kore Kongresini topladı. Kongreden sonra, Jaisohn enerjisini ve önceliğini Kore’nin bağımsızlığına adadı. Floyd Tomkins’in yardımıyla 26 şehirde Kore Dostları Ligini organize etti ve Kore Bilgilendirme Bürosu’nu kurdu. Amerikan halkını Kore’deki durumla ilgili bilgilendirmek ve ABD hükümetini Korelilerin bağımsızlığına destek vermeye ikna etmek amacıyla Korean Review adını verdiği siyasi bir dergi yayınlamaya başladı.
1920’lerde, 60’larına gelen Seo araştırma dünyasına geri döndü ve 60’lı ve 70’li yaşlarını uzman bir doktor ve mikrobiyolojist olarak geçirdi. Araştırmaları hakemli dergilerde yayınlandı.
5 yıl sonra, Jaisohn siyasete katılımından dolayı iflas etti ve geçimini sağlamak için doktorluğa devam etmek durumunda kaldı. 62 yaşında, Tıbbi bilgilerini yenilemek için Penisilvanya Üniversitesi’nde tekrar öğrenci oldu. Bundan sonra patoloji dergilerinde beş bilimsel makale yayınladı. İkinci Dünya Savaşı boyunca, ABD’nin galibiyetinin Kore’ye özgürlük getireceğini umarak, gönüllü olarak fiziksel muayene sorumlusu oldu.
![[Resim: gMBDBkz.jpg]](http://i.imgur.com/gMBDBkz.jpg)
Kore’de Son Günler
İkinci Dünya Savaşı’nda Japonya’nın mağlup olmasıya, Jaisohn yeniden Kore’ye döndü. Kore’nin güney kesimini kontrol altında tutan ABD Ordusu Askeri Yönetimi Jaisohn’u başdanışman olarak göreve davet etti. Aralık 1946’da Geçici Yasama Meclisi’ne seçildi. Mayıs 1945’te liberal ve ılımlı sosyalist entelektüeller onu başkanlık için aday gösterdi, fakat reddedildi. Birleşmiş Milletler tarafından onaylanan ilk başkan seçimi yapıldığında, Jaisohn’un başkanlık adaylığını koyması için 3000 kişi dilekçe verdi. Bunlardan biri de Kim Dae-jung’du. Ancak Jaisohn bunu reddetti.
Seçimi kazanan Syngman Rhee ile gergin bir ilişkisi olmasına rağmen, yeni bir ulus için siyasal ittifaka ihtiyaç olduğunu düşünen Jaisohn 1948’de ABD’ye dönme kararı aldı. 5 Aralık 1951’de, Kore Savaşı sırasında aynı zamanda 87. doğum gününe iki gün kala dünyaya veda etti.
Cesedi yakıldı ve külleri saklanmak üzere Philadelphia’daki Bib kilisesine verildi. 1994’te kendisinden geriye kalan eşyaları ülkesine iade edildi. Külleri de Seul’deki Güney Kore Milli Mezarlığı’na gömüldü.
Kitapları
Hansu'nun Yolculuğu
Koredeki Günlerim ve Denemeler
Yurttaşlarım
Ödülleri
Milli Vakıf Liyakat Nişanı, Kore Cumhuriyeti Madalyası (1970)
Kaynak