yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HANJI (한지와)
#11
Bilgilendirme ve güncelleme için teşekkür ederiz. Alkis
#12
Çok büyük işlevler'den geçiyormuş. Ellerine sağlık. Teşekkürler.
BLACK PINK ♥ TWICE ♥ A PINK ♥ EXID

K-POP
BTOB ♥ EXO ♥ BTS ♥ SUPER JUNIOR ♥ SS501 ♥ HIGHLIGHT ♥ B1A4 ♥ VIXX ♥ JYJ
LEE CHANGSUB
#13
BucuRgp & sunshine, teşekkür ederiz...Onay

>>> https://www.facebook.com/KoreaFansWorld

(21-03-2012, Saat: 17:47)BucuRgp yazdı:
HANJI (한지와)

[Resim: 800pxseoulinsadongpaper.jpg]

Hanji, geleneksel Kore kağıdıdır. Hanji sanatı, Kore'de sanatın bir formu olarak önemli bir yer edinmiştir. Hanji sanatı yine hanji adı verilen geleneksel Kore kağıdı ile el yapımı eserler ortaya koyma demektir. Hanji tam olarak "Koreli kağıt"i ifade eder. Bu özel kağıt, "Dak" yani dut ağacından yapılır. Hanji kağıdı herşey için kullanılabilir: Kitap, ambalaj, kumaş, tabak, kutu, çeşitli ev eşyaları, mobilyalar... Benzersiz yumuşak bir dokusu vardır. Son derece de sağlamdır. Bu özellikleri hanjiyi özel kılmaktadır. Hanjiden yapılan ürünler doğal boyalarla gökkuşağı renklerine boyanır. Renkler doğal boyalarla verildiğinden son derece canlı ve parlaktır. Ürünler üzerine Kore'ye has geleneksel desenler yapılır. Bu da eserleri benzersiz yapar.

Hanji sanatı Jisung, Jiho, Jihwa, Jihwa ve Junji kağıt kullanım metodlarına göre sınıflandırılabilir.

Hanji'nin tarihi 1500-1600 yıl öncesine dayanır.


Kore'de birçok kağıt türü olmasına rağmen neden Hanji günümüze dek varlığını sürdürüyor?

Sebep çok açık. Hanji lifleri çok sağlamdır. %100 saf dut ağacından yapılır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sadece hanjiye has özel bir dokusu vardır. Üretim süreci ise oldukça zahmetlidir. Taşıması da kolaydır, çünkü hafiftir. El işçiliği ile üretilir.

Hanji üretimi hammadde eksikliği nedeniyle tarihin çeşitli dönemlerinde durmuştur. Daha sonra geleneksel Kore kağıdı 'Hanji'yi yaşatabilmek için Kore'ye dut ağaçları dikildi. Şu anda hanji kağıtları üretimi hat safhadadır.

Changho-ji adı verilen bir tür hanji eskiden, pencere kağıdı olarak kullanılmıştır. Bu kağıtla işi yalıtımı sağlanıyordu. Camlardaki bu kağıtları yılda birkaç kez değiştirmek gerekiyordu. Koreliler değiştirdikleri bu kağıtları çöpe atmak yerine tekrar değerlendirip hanjiden başka ürünler yaptılar. Koryo Hanedanlığı (918-1392) sırasında renkli hanji kağıtları bambu sepetlerinin dekorasyonunda kullanıldı.

Bazı ev eşyaları (mobilyalar, dikiş kutuları, kağıttan kavanozlar... gibi) hanji kağıdı ile kaplanırdı. Daha sonra üzeri verniklenir veya yağlanırdı. Böylece eşya dayanıklı ve su-geçirmez bir yapıya kavuşuyordu. Hanji kağıt sanatının bu özel yöntemi 'Jijang'olarak adlandırılır.

Hanji sanatı kadınlar arasında çok yaygındı. Evde hanji ürünleri yapıp, çeşitli yerlerde satarlardı.

Chosun Hanedanlığı sırasında hanjinin kullanım alanı oldukça genişti: Pencere kağıdı, asili süsler, şemsiyeler.. Ancak bu tarihi eşyaların çoğu günümüze ulaşamamıştır. Çünkü kimisi savaşlar sırasında yanmış, kimisi de ölünün ardından yapılan bazı törenlerde özel olarak yakılmıştır.


Hanji Nasıl Yapılır?

Dak (Dut Ağacı) Toplama

Dut sezonunda yani Kasım ve Aralık aylarında Dak adı verilen dut ağaçlarının dalları özenle toplanır.

Dak (Dut Ağacı) Kaynatılır

Eski günlerde Dak'i kaynatmak için yere iki çukur kazılırdı. Birincisinin çapı 1.5 metre, derinliği 2.7 metredir. Diğeri bundan biraz daha büyüktür.

Kabukları Soymak

Dak dallarının kalın kabuklar soyulur. Böylece beyaz kısım ortaya çıkar.

[Resim: 62535500or2.png]

[Resim: 53587925uy3.png]

Yıkama

Kabukları soyulmuş ve beyaz kısmı ortaya çıkmış dallar yıkanır böylece Dak donmayacaktır.

[Resim: 5temizlemeiv3.png]

Islatma

Beyaz kısmın yumuşak olması için 24 saat boyunca suda ıslatılır. Su liflerin daha sağlam olmasına yardım eder. Koreliler genellikle Dak'i gün boyunca bir akarsuya koyarlar.

Kaynatma

Daha sonra ıslak olan Dak 4-5 saat boyunca demir bir kapta kaynatılır. Daha sonra içine NaOH (Sodyum hidroksit-bazik bir bileşik) ilave edilir. NaOH, Dak'ı yumuşatır. Bunun bir ölçüsü vardır. Böylece liflerin zarar görmesi de engellenmiş olur.

[Resim: 4kaynatmaqx5.png]

Ağartma

Dak güneşe koyulur. Kapta kaynatılan malzeme gece bırakılır. Bu süre içinde malzeme sık sık karıştırılır. Böylece malzemenin rengi açılacaktır.

Seçim

Malzeme içindeki kum vs. temizlenir.

[Resim: 6semevk0.png]

Kağıt Hamuru ve Kağıt Eldesi

Hanji hamuru yapılır. Temiz bir kaba boşaltılır. Kaba doldurulan hamur 200 kere uzun bir bambu değneğiyle karıştırılır. Daha sonra hamur ve suyu ayırmak için süzme işlemi yapılır.

[Resim: 7szmemy6.png]


Ardından hamur düz bir yere serilir ve şekil verme işlemine geçilir.

[Resim: 8kateldesivz6.png]

[Resim: 12735137vj3.png]

ÇEVİRİ: SUNSHINE

English

Korean paper or hanji is the name of traditional handmade paper from Korea. Hanji is made from the inner bark of Paper Mulberry, a tree native to Korea that grows well on its rocky mountainsides, known in Korean as dak. The formation aid crucial to making hanji is the mucilage that oozes from the roots of Hibiscus manihot. This substance helps suspend the individual fibers in water.

Papermaking methods that originated in China migrated to Korea and were likely well-developed by the 6th century. These methods are similar to those used in Japan to make washi but differ in sheet formation techniques (traditional hanji is made in laminated sheets using the we bal method, which allows for multi-directional grain) and calendering (dochim is a method of pounding finished sheets to compact fibers and lessen ink bleed).

There are two divisions of hanji art: two dimensional and three dimensional. Two-dimensional hanji art uses paper of various colors to create an image in a similar format as a painting, however the paper itself is folded and crumpled to make the image stick up from the paper it is adhered to, but the image itself is only a two-dimensional likeness, although there may be depth to some of the elements. Two-dimensional hanji art can be framed much like a painting. Three-dimensional hanji art is similar to paper mache, in that it can make sculptural objects that may stand unsupported.

Traditional hanji craft forms include jiho, jido, and jiseung. Jiho is a method that uses hanji scraps soaked in water and then added to glue, making a clay-like paste that can be molded into lidded bowls. Jido is the craft of pasting many layers of hanji onto a pre-made frame, which can be made into sewing baskets and trunks. Jiseung is a method of cording and weaving strips of hanji to make a wide array of household goods, including trays, baskets, mats, quivers, shoes, washbasins, and chamberpots.

Source/ Kaynak
#14
Verdiğin bilgiler için teşekkür ederimOnay
[Resim: ZMXZGA.jpg]




Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi