2NE1
2NE1, (Korece:투 애니원, Okunusu: "To Anyone" & "twenty-one") YG Entertainment tarafindan Güney Kore'de kurulmus gruptur. Ilk olarak, Big Bang grubuyla birlikte LG Telecom sirketinin Cyon reklaminda yer almislardir. Daha sonra ilk teklileri olan Fire 6 Mayis 2009 'da çikti.17 Mayis 2009 'da grup ilk sahne performansini SBS's Inkigayo'da, Fire sarkilariyla gerçeklestirdi.
Grubun adi olan 2NE1, "21. Yüzyildaki Yeni Devrim" anlamindadir. Grubun resmi fan sitesi "Black Jack." dir.
Geçmiş
Gruptan ilk olarak 2008'in sonlarinda, YG Entertainment'in Big Bang'in bayan versiyonu olan Sista üzerinde çalistiklari söylentileri yayildiginda bahsedildi. Bu söylentilere karsilik olarak YG Entertainment'in kurucusu Yang Hyun Suk, grup adinin daha seçilmedigini belirtti. Ocak 2009 'da "Bayan Big Bang" in üç üye olan CL, Park Bom, ve Minzy ile birlikte Temmuz 2009 'da çikabilecegi açiklandi. Bir ay sonra, YG Entertainment Sandara Park 'in da gruba girdigini açikladi. Sonunda YG, grubun dört üyeden olusacagini ve Mayis 'ta çikis yapacaklarini söyledi. Sirket grup üzerinde 4 yil boyunca çalistigini ve albümdeki sarkilarda Teddy Park 'in da prodüktörlügünü yaptigi sarkilarin bulundugunu açikladi. Grubun adi ilk olarak "21" olarak açiklansa da, ayni isimde baska bir sanatçinin olmasi nedeniyle "2NE1" olarak degistirildi.
2009, Çikis ve Yükselis
2NE1'in ilk teklisi olan "Lollipop" 27 Mart 2009 'da çikti. Sarki LG'nin "Cyon" telefonunu tanitmak için yazildi ve sarkida 2NE1'a Big Bang grubu eslik etti. Sarki resmi tekli olmasa da, "Lollipop" listelerde basarili oldu ve bir çok listede 1 numaraya kadar yükseldi. Ayrica M.Net adli kanalin listelerinde dört hafta üst üste yerini kimseye kaptirmadi. Sarki ayrica Perez Hilton'un blogunda da yer aldi.
30 Nisan 'da Yang Hyun-suk, 2NE1'in asil teklilerinin hip-hop-reggae tarzinda olacagini ve dijital tekli olarak 6 Mayis 'ta çikacagini açikladi. Adi "Fire" olan sarki Teddy Park tarafindan yazilmis ve bestelenmistir. Klipten görüntüler 1 Mayis 'tan sonra resmi sitelerinde yayinlanmaya baslamistir.
"Fire" planlandigi gibi 6 Mayis günü "Street" ve "Space" adli iki versiyonlu klibiyle çikmistir. Videolar ilk gün bir milyondan fazla izlendi. Grubun ilk sahne performansi da Inkigayo programinda gerçeklesmistir.
Çikan iki sarkilariyla da grup oldukça popüler hale gelmis, M.Net listelerinde basarilar yakalamis ve internet üzerinde en çok aranan isimlerden biri olmustur. Grup "Lollipop" ve "Fire" sarkilariyla Mayis ayinda Cyworld Digital Music Awards'da "Ayin Sarkisi" ve "Ayin Çaylagi" ödülünü almistir. 14 Haziran 2009 'da ilk Mutizen ödüllerini Inkigayo'daki dördüncü sahne performanslari sirasinda aldilar. Ikinci Mutizen ödüllerini ise yine Inkigayo'da 21 Haziran 2009 'da aldilar. Mutizen kazandiktan iki gün sonra, "Fila" ile birlikte yeni modelleri olmalari için anlasma yaptilar.
Grubun ilk mini-albümleri olan "2NE1" in promolari 28 Haziran 2009 'da "Fire" ile birlikte sonlandirildi. 1 Temmuz 2009 'da yine albümden çikan ikinci tekli olan "I Don't Care" i tanitmaya basladilar. Sarki Teddy ve Kush tarafindan yazilan reggae, R&B, balad tarzindadir. Sarki dijital olarak çiktiktan sonra, sarkiya olan merak büyük derecede yükseldi ve çiktiktan bir kaç saat sonra Cyworld listesinde bir numara oldu. 9 Temmuz 2009 'da "I Don't Care" in videosu ile birlikte ilk albümleri de çikti. Albümde "Fire" ve "I Don't Care" sarkilarinin yaninda "Let's Go Party", "In The Club", "Stay Together", "Pretty Boy", ve bonus olarak "Lollipop" yer aldi.
Albüm ilk günden ön siparislerle birlikte 50,000 satti. Kore 'de ilk hafta 13,675 albüm satisiyla bir numara oldular. YG ayrica iki hafta sonunda daha yeni olmalarina ragmen 80,000'den fazla sattigini açikladi. 2 Agustos 2009 'da, 2NE1 "I Don't Care" in remix versiyonunu canli olarak söyledi. Daha sonra "I Don't Care" de Perez Hilton'un sitesinde tanitildi. Grup "I Don't Care" promosyonlarini 30 Agustos 2009 'da yeni versiyonla birlikte sonlandirdilar. Daha sonra 6 Eylül 2009 'da grup "Pretty Boy" adli sarkiyi tanitmaya basladi. Albüm tanitimini 13 Eylül 2009 'da "In The Club" ile bitirdiler.
Her üye solo teklilerini yayinladi. Dara, CL ile düet yaptigi "Kiss" ile solo çikaran ilk üye oldu. Daha sonra Park Bom "You and I", CL ve Minzy de "Please Don't Go" adli sarkilarini çikardi. Çikan bütün sarkilar klipler, performanslar ve reklamlar araciligiyla promo edildi ve hepsi M.Net Online listelerinde bir numara oldu.
2010 - Albüm ve Yeni Tekli
2NE1 ilk tam albümünü 2010'da çikaracak. Ilk olarak albümün Kasim ayinda çikmasi planlansa da, YG Entertainment daha sonra açiklama yaparak yeni tarihin 2010 oldugunu belirtti.
9 Subat 2010'da ani bir sekilde 2NE1, "Nal Ddarahaebwayo" (Korece: "날 따라 해봐요", "Try to Copy Me") adli sarkilarini yayinladi. Sarki çiktigi anda online listelerde 1 numaraya kadar yükseldi. Ayrica sarki Samsung reklaminda da kullanilacak.
Sorunlar
YG Entertainment, Sony ATV tarafindan "I Don't Care" adli sarkinin, Lionel Richie 'nin "Just Go" sarkisina benzerliginden dolayi eser hirsizligiyla suçlandi. 21 Eylül 2009 'da Sisa Magazine, Sony'nin YG Entertainment'e yolladigi uyari mektuplarini açikladi. Fakat sarkiyi yazan Teddy, iddialari yalanladi.