Yukgaejang / 육개장
Yukgaejang, ince kıyılmış yeşil soğan ve sığır etinin uzun süre kaynamasıyla oluşan baharatlı bir Kore çorbasıdır. Gomguk(Gomtang)'in bir çeşididir. Sıcak servis edilmesi, baharatlı olması ve sağlığa faydalı olduğu için oldukça popülerdir.
Kıyılmış sığır eti ve yeşil soğanlara ek olarak; fasulye filizleri, torandae(Kore'de yemeklere katılan bir bitki), kırmızıbiber, sarımsaklı soya sosu(veya sarımsak), susam yağı, karabiber, tuz ve seker konulur. Kırmızıbiber yağıda kullanılabilir.
Yukgaejang, genellikle pirinç ya da kimchi ile beraber servis edilir.
Çeviri:hyun_bin
Torandae
Yukgaejang Nasıl Yapılır?
http://www.youtube.com/watch?v=W8C4r0NWH2g
English:
Yukgaejang is a spicy, soup-like Korean dish made from shredded beef with scallions and other ingredients, which are simmered together for a long time. It is a variety of gomguk, or thick soup, which was formerly served in Korean royal court cuisine. It is believed to be healthful and is popular due to its hot and spicy nature.
In addition to shredded beef, scallions, and water, the dish generally also includes bean sprouts, gosari (bracken fern), torandae (taro stems), sliced onion, chili powder, garlic, soy sauce, oil (sesame oil and/or vegetable oil),black pepper, salt, and sugar. Chili oil may also be used.Yukgaejang is generally served with a bowl of rice and kimchi.
The dish may alternatively be made with chicken rather than beef, in which case it is called dak yukgaejang.
(Wikipedia)