yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yoo Gwan-Soon, Yu Gwan-Sun (유관순)
#1
Yoo Gwan-Soon, Yu Gwan-Sun
(유관순)


[Resim: 150px-U-kwan-sun.jpg]

Yu Gwansun (16 Aralık 1902 - 28 Eylül 1920) bir kadın Koreli Hristiyan vatanseverdir.

Yu, bir lise öğrencisi iken Kore'nin Japonya'daki bağımsızlığı için 1 Mart Hareketine katıldı. Hareket ile birlikte başkalarıyla 1 Mart ve 5 Mart 1919'da Seoul'deki barışçıl mitinglerde yer aldı ve birkaç hafta sonra kendi memleketinde düzenlenecek olan mitinge yardımcı oldu. Japon askeri polisi tarafından yaptığı eylemler için tutuklanarak üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hapishane görevlileri tarafından eylemlerini devam ettirmesi üzerine işkence gördü, Eylül 1920'de 17 yaşındayken aldığı yaralar nedeniyle yaşamını yitirdi. Onun gücünü bildikleri için Japonlar onu dikkat çekmeden gömdüler.

Sadece 21 ay boyunca bağımsızlık hareketi için çalışmış olsa da Yu'nun bağımsızlık ve adalet için gösterdiği çabalar, Mohandas K. Gandhi ve Rev. Dr. Martin Luther King, Jr. Even'ın çalışmalarına konu olmuştur, adı bugün bile Korelilere güç ve gurur kaynağı olmaya devam ediyor, Kore tarihinin en sevilen Koreli vatanseverleri arasında yerini alıyor.

İlk Yılları

[Resim: 200px-Birthhouse.jpg]
Yu Gwansun'un Yongduri'deki çocukluk yıllarının geçtiği ev, 1919'da yakıldı, 1991'de yeniden inşa edildi.

Beş çocuklu Yu Jungkwon ve Lee Soje'nin ikinci kızı olan Yu Gwansun, çocukluk yıllarını Kore'nin Chungnam Eyaleti'ndeki Edongmyeon, Mokcheongun ve Jiryeongri'de geçirdi. Bu yerlerin civarında, katıldığı Maebong Presbiteryen Kilisesi vardı. Bu genç kızın yetenekli bir öğrenci olduğunun farkında olan Amerikalı misyoner Alice J. Hammond Sharp onu Cheonan'a yaklaşık 90 kilometre uzaklıktaki Seoul'deki Hakdang Misyon Okulu'na katılmaya teşvik etti. Yu, ortaokul eğitiminden başlamak için 1915'te Ewha Okuluna girdi. 1918'de ortaokuldan mezun olduktan sonra lise çalışmalarına başladı.

1 Mart Bağımsızlık Hareketi

1919'da Yu Gwansun ve Guk Hyeonsuk, Kim Hija, Kim Boksun ve Seo Myeonghak gibi diğer Ewha Hakdang lisesi öğrencileri, 1 Mart Hareketi için Pagoda Parkı ve Seoul'deki diğer bölgelerde yapılan bağımsızlık toplantılarının ilk etkinliklerine katıldılar. Birkaç gün sonra, 5 Mart'ta Namdaemun İstasyonunda düzenlenen bağımsızlık mitingine katıldılar. 10 Mart'ta Japon işgal hükümeti, tüm orta ve lise merkezlerinin geçici olarak kapatılmasını emretti. Yu, 13 Mart'ta Seoul'ü terk edip Kore'nin güneybatı bölgesinde bağımsızlık ateşini yaymak için evine geri döndü.

Aunae Pazaryeri Mitingi

Yu, eve geldiğinde Seoul'de ve ülkenin değişik yerlerinde düzenlenen bağımsızlık toplantısı hakkında ailesine de bir haber gönderdi ve Cheonan'daki bağımsızlık için çalışmaya teşvik etti. Babası Yu Jungkwon ve küçük kardeşi Yu Jungmu, 1 Nisan 1919'da Byeongcheonmyeon'daki Aunae Pazaryeri'nde düzenlenecek bir mitingi düzenlemeye yardımcı oldu. Mitingin başlamasından önceki gece 31 Mart'ta, mitinge katılmak için bölgedeki tüm insanları bir araya toplamak için Maebong Dağı'nın üstünde bir fener ateşi yaktı.

Aunae Pazaryeri Mitingi'ne yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Cho Inwon bir bağımsızlık ilanı okudu ve Yu Gwansun bağımsızlık (독립 만세) adına tezahürat yapmak için kalabalığı yönetti. Japon askeri polisi kalabalığa ateş açarak 19 kişiyi öldürdü ve 30'u ciddi bir şekilde yaralandı. Ölenler arasında Yu'nun babası ve annesi de vardı.

Yu, yetkililere, askeri polisin insanların gösteri yapmalarına izin vermediğini söyledi ve bu, onun Cheonan Japon askeri polis birimi tarafından tutuklanıp gözaltına alınmasına neden oldu. Onun isyancı eylemleri için misilleme olarak, Japonlar ailesinin evinin bulunduğu yeri yaktılar. Amcası Yu Jungmu, ölen kardeşinin cesedini protesto amacıyla gösterip şikayet etmek üzere polis karakoluna gitti. O da eylemleri nedeniyle üç yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Hapishane, İşkence ve Ölüm

Gongju'daki mahkemede yargılanan ve hüküm giyen Yu, cezasını Gongju Cezaevi'nde çekmeye başlamıştı. Daha sonra 1 Ağustos'ta Seoul'deki bir temyiz mahkemesi cezasını üç yıla indirdikten sonra Seoul'deki Seodaemun Hapishanesine gönderildi. Hapishanede iken, 1 Mart Hareketinin birinci yıl dönümünde tutsakların yaptığı gösteriye öncülük etti. Hapishanede iken bile devam eden eylemlerinden dolayı cezaevi yetkilileri ona işkence yaptı ve işkence sırasında yaralanarak 17 Eylül 1920'de öldü. İki gün sonra, Seoul, Itaewon'daki bir kamusal mezarlığa dikkat çektirilmeden gömüldü. Mezarlık işgal sırasında yok edildi ve cesedi kayboldu.

Mirası

Ölümünden 70 yıl sonra Maebong Dağı'nın yamaçlarında, Aunae mitinginden önceki gece yapılan fener ateşinin yakıldığı yer, Chohonmyo Anıtsal Türbesi'nin kurulması için seçildi. Mezar ile birlikte 12 Ekim 1989'da özveriyle adından söz ettiren Yu'nun ruhu nihayet huzurlu bir dinlenme yerine kavuşmuş oldu. Anma hizmetleri, ölümünün yıl dönümünü her yıl 28 Eylül'de Chohonmyo'da yapıyor. 2003 yılında anma kompleksine bir anıt salon ve müze eklendi.

1 Mart 1962'de Kore hükümeti, Ulusal Vakıf adına Yu'ya Erdem Nişanı verdi. 30 Mayıs 1962'de Ewha Kız Orta ve Lise Mezunları Derneği, köyün Seoul'deki okulunun resmi olarak kardeş şehri olan Yongduri'de doğum gününü kutladı. 1996'da Ewha Kızlar Lisesi'nden onur lise diploması aldı. Aunae Pazaryeri Mitingi'nde öldürülen Yu'nun anne-babası Yu Jungkwon ve Lee Soje, 1963'te başkanlık madalyası ve 1991'de Değerli Patriotlar Ödülü'nü aldı. 1977'de hükümet, Yu Gwansun'un çocukluk yıllarının geçtiği evin bitimine kadar tazminat olarak hayatta kalan aile üyelerine bitişik olan mülkü ve evi kiraladı.

[Resim: 180px-Flag-block.jpg]
Yu Gwansun Anıt Salonu'nun koleksiyonunda bulunan Bağımsızlık Hareketi'nde Kore bayraklarını üretmek için kullanılan ahşap blok.

[Resim: 230px-Sister-village.jpg]
Yu Gwansun'un Jiryeong-ri'de doğduğu yer ve Seoul'deki Ehwa Kızlar Lisesi ile 1962 Mayıs'ında kurulan kardeş şehir ilişkisini anan taş. (Şimdiki Yongduri)

Kaynak
Cevapla
#2
Yoo Gwan-Soon, Yu Gwan-Sun
(유관순)


[Resim: 150px-U-kwan-sun.jpg]

Yu Gwansun (December 16, 1902 – September 28, 1920) was a female Korean Christian patriot.

Yu joined the March 1st Movement for Korea's independence from Japan while still a high school student. Along with others from the movement, she participated in peaceful rallies in Seoul on March 1 and 5, 1919, and then helped to organize a rally in her hometown a few weeks later. Arrested by the Japanese military police for her actions, she received a three-year prison sentence. Tortured by the prison guards because of her continued activism, she died of her injuries in September 1920 at age 17. Knowing the power of her example, the Japanese buried her inconspicuously.

Yu's efforts for independence and justice would presage the later nonviolent work of Mohandas K. Gandhi and the Rev. Dr. Martin Luther King, Jr. Even though Yu only worked in the independence movement for 21 months, her name remains a source of strength and pride to Koreans even today, and has taken a place among the most beloved Korean patriots in Korean history.

Early Years

[Resim: 200px-Birthhouse.jpg]
Yu Gwansun's childhood home in Yongduri, burned down in 1919, reconstructed in 1991

The second daughter among five children in the family of Yu Jungkwon and Lee Soje, Yu Gwansun spent her childhood in Jiryeongri, Edongmyeon, Mokcheongun in Chungnam province in Korea. Nearby was the Maebong Presbyterian Church that she attended. Recognizing the young girl as a talented student, American missionary Alice J. Hammond Sharp encouraged her to attend the Hakdang Mission School for Girls in Seoul, about 90 kilometers away from Cheonan. Yu entered the Ewha School in 1915, beginning in the middle school program. In 1918, she graduated from middle school, and began high school studies.

March 1st Independence Movement

In 1919, Yu Gwansun and other Ewha Hakdang high school students including Guk Hyeonsuk, Kim Hija, Kim Boksun and Seo Myeonghak participated in the initial activities of the March 1st Movement's independence rallies held in Pagoda Park and other areas in Seoul. A few days later, on March 5, she also participated in another rally for independence held at Namdaemun Station. On March 10, the Japanese occupation government ordered all middle and high schools temporarily closed. On March 13, Yu left Seoul and traveled back home to spread independence fever in Korea's southwest region.

Aunae Marketplace Rally

Arriving home, Yu told her family about the independence rally that had been held in Seoul and in various places throughout the country, and encouraged them to work for independence in Cheonan, too. Along with her father, Yu Jungkwon and his younger brother, Yu Jungmu, she helped organize a rally to be held in the Aunae Marketplace in Byeongcheonmyeon on April 1, 1919. On March 31, the night before the rally, she lit a beacon fire on top of Mount Maebong, to gather people from all around the region to join in the rally.

About three thousand people participated in the Aunae Marketplace Rally. Cho Inwon read a declaration of independence, and Yu Gwansun led the crowd in cheering for independence (독립만세). Japanese military police opened fire on the crowd, killing 19 and wounding many, 30 of them seriously. Among those killed were Yu's father and mother.

Yu complained to the authorities that it was unreasonable for the military police not to allow the people to demonstrate, which led to her arrest and detainment by the Cheonan Japanese military police unit. In retaliation for her rebellious actions, the Japanese burned her family's home to the ground. Her uncle, Yu Jungmu, went to the police headquarters to complain, carrying the body of his dead brother in protest. He served three years in prison for his actions.

Imprisonment, Torture and Death

Tried and convicted in district court in Gongju, Yu began serving her sentence in Gongju Prison. Later, on August 1, after an appellate court in Seoul reduced her sentence to three years, she was reassigned to Seodaemun Prison in Seoul. While in prison, she led a demonstration of prisoners on the first anniversary of the March 1st Movement. Because of her continued activism even while in prison, the prison authorities tortured her, and she died on September 28, 1920, at the age of 17, of injuries sustained during the torture. Two days later, she received an unceremonious burial in a public cemetery in Itaewon, Seoul. Her body disappeared when the cemetery was destroyed during the occupation.

Legacy

Seventy years after her death, a spot was chosen on the slopes of Mount Maebong, where she had burned the beacon light the night before the Aunae rally, to erect the Chohonmyo Memorial Tomb. With the tomb's dedication on October 12, 1989, Yu's spirit finally had a peaceful resting place. Memorial services are held at Chohonmyo each year on September 28, the anniversary of her death. In 2003, a memorial hall and museum was added to the memorial complex.

On March 1, 1962, the Korean government awarded Yu the Order of Merit for National Foundation. On May 30, 1962, the Ewha Girls Middle and High School Alumni Association made the village of her birth, Yongduri, an official sister city of the school in Seoul. In 1996, Ewha Girls High School awarded her an honorary high school diploma. Yu's parents, Yu Jungkwon and Lee Soje, killed in the Aunae marketplace demonstration, received a presidential medal in 1963 and the Meritorious Patriot's Award in 1991. In 1977, the government deeded the property and home adjoining Yu Gwansun's childhood home to the surviving members of her family as compensation for their house being destroyed, and in 1991, her birthplace was also reconstructed on the site where it had been burned down in 1919.

[Resim: 180px-Flag-block.jpg]
Woodblock used by independence movement to produce Korean flags, in collection of Yu Gwansun Memorial Hall

[Resim: 230px-Sister-village.jpg]
Stone marker commemorating the sister city relationship established May 1962 between Ehwa Girls High School in Seoul and Yu Gwansun's birthplace of Jiryeong-ri (now Yongduri)

Source
Cevapla
#3
Yoo Gwan-Soon, Yu Gwan-Sun (유관순)
Eda OZGUL

>>> https://www.facebook.com/groups/kgfatr/
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi