ABD Ordusu Askeri İdaresi Kore’de
ABD Ordusu Askeri İdaresi ‘The United States Army Military Government in Korea’ (USAMGIK)
Korecesi: 재조선미육군사령부군정청
![[Resim: 4wffaH6.jpg]](http://i.imgur.com/4wffaH6.jpg)
ABD ordusu askeri idaresi, 8 Eylül 1945’den 15 Ağustos 1948’e kadar Kore Yarımadası'nın güney yarısının resmi iktidar bölümü oldu. Ülke bu dönemde çeşitli nedenlerden kaynaklanan siyasi ve ekonomik kaosa uğramıştı. Japon işgalinin etkisinin hala hissedildiği işgal bölgesi,hem de Kuzey Sovyet bölgesinde. Kore yönetimi Rus-Japon Savaşı (1904-05) sırasında tarafsızlığını ilan ettiyse de çok geçmeden Japon baskısına boyun eğdi ve topraklarının askeri harekatlar için kullanılmasına izin vermişti. Savaştan üstün çıkan Japonya Aralık 1905'te Kore'yi resmen Japon korumasını kabul etmeye zorladı. El altından büyük devletlerin müdahale etmesini sağlamaya çalışan Kore imparatoru, bir sonuç alamadığı gibi 1907'de oğlu lehine tahttan çekilme zorunda kaldı. Kore ordusunu dağıtan Japonlar 1910'da ülkeyi ilhak etti. Popüler hoşnutsuzluk Japon sömürge yönetiminden kaynaklanıyordu, Eski Japon valisi danışman olarak çoğu kargaşayı görmezden gelerek,çeşitli sansür ve zorlamayla yerinde kalmaya devam etti(daha sonra görevden alındı.) Başında valinin bulunduğu katı bir sömürge yönetimi kuran Japonlar, kendi eğitim sistemleri aracılığıyla baskıcı bir özümleme çabasına giriştiler. Yeni bir para ve maliye sistemi oluşturmanın yanı sıra ülke çapında bir ulaşım ağıyla kendi tekellerinde ticari ilişkileri geliştirdiler. Çeşitli yöntemlerle el konan geniş topraklar düşük bedellerle Japonlara satıldı. Sömürgeci uygulamaların yarattığı güçlü tepki, 1919'da eski imparator Kocong'un cenaze töreni için geniş kitlelerin bir araya geldiği Seul'de kendini dışa vurdu. Bir bağımsızlık bildirgesinin okunduğu 1 Mart'taki toplantının ardından yaklaşık 2 milyon kişinin katıldığı barışçıl gösteriler, çok sert bir biçimde bastırıldı. Japonlar askeri yönetim sistemini bir ölçüde yumuşatmakla birlikte baskı ve sömürü politikalarını daha örtülü yöntemlerle sürdürdüler. Ancak II. Dünya Savaşı'yla birlikte ulusal kimliğe son vermeye yönelik boyutlara ulaştı. Korelileri Şinto dinine tapınmaya ve hatta Japon adları almaya zorlandı. Bütün akademik dernekler, dergiler ve gazeteler kapatıldı. Yüz binlerce genç cephelerde savaşmaya, ayrıca maden, fabrika ve askeri tesislerde çalışmaya gönderildi. Kore geçici hükümeti, bir kurtuluş ordusu oluşturarak 1942'de Japonya'ya savaş açtıKahire Bildirisi’nde, Yalta Konferansı'nda ve Potsdam Konferansı'nda Kore’nin durumu konuşuldu. 8 Ağustos 1945'te Japonya'ya savaş açan Sovyetler Birliği, Kore'nin kuzey kesimine de asker çıkardı. Üç gün sonra ABD'nin Kore'deki Japon kuvvetlerinin teslimi konusunda yayımladığı emirde, teslim işlemlerinin 38. paralel sınır olmak üzere Sovyet ve ABD komutanlıklarınca yürütüleceği bildirildi. Böylece sınırın kuzeyi Sovyet, güneyi ise ABD askeri işgali altına girdi ve ülke ikiye ayrıldı.
Kore Japonya’nın kolonisi olmaktan kurtulmuştu fakat ülke ikiye ayrılmıştı. Aynı zamanda çok güçsüzdü ve hükümeti de yoktu. Bu nedenle ABD güçleri güney Kore’ye vekilli yapmak istedi.(Sovyet Rusya da Kuzey için aynı istekte bulundu.)Buna ek olarak dil ya da siyasi durum bilgisine sahip olmayan ABD askerinin ülkeyi yönetmek için meydan okuması büyük ölçüde haksızlıktı.Aslında başlangıçta onların politikalarının istikrar bozucu etkileri amaçlanmamıştı.Fakat Kim Koo gibi pek çok Koreli değil ABD’nin kendilerine karışmasını Kore’nin ikiye ayrılmasını bile istemiyordu.Bu nedenle Kuzey Kore'den gelen mülteci akınları (400,000 olarak tahmin edilmektedir) ve yurt dışından geri dönenler kargaşa içindeki ülkeyi korumaya yardımcı oldu.
![[Resim: bsgxJEel.jpg]](http://i.imgur.com/bsgxJEel.jpg)
Arkaplanda
Kısa ömürlü kurulan Kore Halk Cumhuriyeti,Japon yetkililer ile görüşerek Ağustos ayında hızla ülke geneline yayıldı. ABD Askeri Hükümeti kısa bir süre ardından güneyde bunu yasakladı. Halk Cumhuriyeti lideri Yeo Un-hyeong istifa etti ve Çalışma Halk Partisi kuruldu. ABD yönetimi de özel vatandaşlar olarak ülkeye giriş yapmak zorunda kaldı,,Kim Ku liderliğindeki Kore Cumhuriyeti Geçici Hükümeti üyelerini tanımayı reddetti.
Anahtar olaylar
Japonya İmparatorluğu'nun Müttefiklere teslim olmasının ardından, sınır 38. paralel olarak bölünüp işaretlenir ve Kuzey,Güney üzerinde Sovyet ve Amerikan komutu biter. ABD kuvvetleri 8 Eylül 1945 tarihinde Incheon’a indi ve kısa bir süre sonra ise bir askeri hükümet kurdu. Incheon’a inen güçler ABD Onuncu Ordusu 29.Kolordu idi. Daha sonra Tuğgeneral hükümetin başına geçti, bu hükümet John R. Hodge tarafından komuta ediliyordu. Kore'ye dört gün önce gelmişti. Hodge, 9 Eylül'de, teslim olma töreninde Japon sömürge hükümeti personeli ve vali generalide da dahil olmak üzere,her mevkinin bozulmadan kalacağını duyurdu. (Bu Kore için kısıtlayıcı bir duyuru)Büyük bir isyandan sonra, Amerikalı Hodge ile vali-generali yer değiştirdi.Sonra duyuru yapmasına rağmen,eski Japon bürokratlarını ve tüm Japon bürosu şeflerini ortadan kaldırıldı.
![[Resim: 8uzubgx.jpg]](http://i.imgur.com/8uzubgx.jpg)
Karşı karşıya kalınan popüler hoşnutsuzluk büyüyordu,Ekim 1945’te Hodge, Kore Danışma Konseyi’ni kurudu. Konseyde koltuk çoğunluğu ABD'nin teşvikiyle oluşturulan kişilerden oluşmuştu yani Kore Demokratik Parti üyelerine verilmişti ve çoğunluğu büyük toprak sahipleri oluşuyordu. Birkaç üyeye PRK’ya katılmaları için teklif sunuldu, ama onlar reddetti ve bunun yerine Japonca ile işbirliği için Konseye atandı.
![[Resim: 0lZ9mAQl.jpg]](http://i.imgur.com/0lZ9mAQl.jpg)
1945 yılında uzun vadeli vekillik düzenlemesi için bir öneri sürüldü. Aralık 1945’te, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği Dışişleri Bakanları Moskova Konferansı şekilde adlandırılan, ABD-Sovyet Ortak Komisyonu tarafından ülkeyi yönetmek için anlaştılar. Kore'nin uluslararası denetimde dört yıl sonra bağımsız şekilde yönetmesine karar verildi. Ancak, ABD ve SSCB işgalci iktidarın siyasi ideolojilerine elverişliydi her ikiside kendi yanlısı olan Kore liderliğindeki hükümetleri onayladı. tüm Koreliler değil fakat bir takım bakış açıları bu düzenlemeleri mutlaka tercih edilmesi gerektiğini iddia etmiştir. Kuzeyde, Koreliler şiddetli isyanlarla karşılık verdi. 10 Mayıs 1948'de 38. paralelin güneyinde ilk genel seçimler yapıldı. Bu seçimin sonunda Syngman Rhae başkan seçildi.( Yine bu zamanda 38. paralelin kuzeyinde Kim II-Sung’a komünist bir rejimi kurdurdu.)
Güneyde geçici yasama ve geçici hükümet Kim Kyu-shik ve Syngman Rhee tarafından yönetilmekteydi,sıra ile seçimler için büyük bir ayaklanmayla karşılaştılar. USAMGIK 8 Aralık grevlerini yasaklayan ve devrimci hükümetini yasaklayarak güneyde sivil şiddet içeren uygulamaları yapmaya çalıştı, ancak İnsanlar komitesinin Aralık'taki olayları kontrolden çıktı ve hızla helezonlaştı. Busan’da 8000 demiryolu işçi tarafından 23 Eylül 1946 tarihinde başlayan büyük bir grev Güney'deki diğer şehirlere de yayıldı. 1 Ekim günü Daegu'daki polis girişiminde kontrol altındaki ayaklanmacılar, üç öğrenci göstericin ölümüne ve diğer yaralanmalara neden oldu, 38 polis memurunu öldürerek bir karşı saldırıya yol açıldı. 3 Ekim'de Yeongcheon’da bir karakol 10.000 kişilik kalabalık tarafından saldırıya uğradı,40 üzerinde polis ve ilçe şefi öldürüldü. Diğer saldırılarsa yaklaşık 20 toprak ağası ve pro-Japon yetkililerinin ölümüydü. ABD yönetimi sıkıyönetim ilan ederek cevap verdi, göstericilerin kalabalığın içine ateş etmeye ve halk içindeki bilinmeyen insanları öldürmeye başladı.
![[Resim: aleJi9gl.jpg]](http://i.imgur.com/aleJi9gl.jpg)
Eğitim
USAMGIK tarafından yayımlanan ilk fermanlar arasında, Kasım 1945'te ihraç edilen tüm okulların yeniden açılması bunlardan biriydi. Hiçbir değişiklik yapılmadan, basit ve Japon sömürge döneminden kalma eğitim sistemi uygulandı. O geniş kapsamlı eğitim reformları uygulanmamasına rağmen,askeri hükümet, Birinci Cumhuriyet için erken uygulanmış reformların temellerini attı. 1946 yılında, yaklaşık 100 eğitimci Koreli bir konseyde; Koreli eğitimin gelecekteki yolunun haritasını çizmek için toplandı.
Siyaset
Askeri hükümet başından itibaren solculuk düşmanı olmasına rağmen, başlangıçta Kore Komünist Partisi de dahil olmak üzere solcu politik gruplara ve faaliyetlerine tahammül etti. Onları ılımlı olmaya teşvik etmiş, sert sol ve sert sağ gruplar arasında bir denge girişiminde bulunmuştu. Ancak bu açılımlar, Syngman Rhee gibi güçlü liderleri kızdırdı ve sıklıkla olumsuz etkisi oldu.
Uzlaşma bu dönemde uzun sürmedi. Kısa bir süre içinde, askeri hükümet aktif güç ve Kore Halk Cumhuriyeti de dahil olmak üzere genel kamuoyu içinde desteklenen halk örgütlenmeleri sonunda yasaklandı. USAMGIK tarafından verilen gerekçenin şu anda yasaklanmış olan aktif Kore Komünist Partisi’ne kıyasla nispeten daha ılımlı bir tutumu olmasına rağmen komünist blok ile uyumlu olduğu konusunda şüphe uyandırdı.
![[Resim: u3mlvwKl.jpg]](http://i.imgur.com/u3mlvwKl.jpg)
Koreler arası ilişki
Bölünme sırasında Tarım arazilerinin çoğu Güneyde iken, Kore sanayinin büyük çoğunluğu Kuzeydeydi. Elektrik hatları ve nakliye bağlantılarının bu dönemde muhafaza edildi, ancak sık sık ve beklenmeyen kesintiler yaşandı. Kuzeyde, Sovyetler Birliği tarafından bu dönemde kontrollü olarak Güneyin elektrik veya gübre temini keserek, güneyde hasara yol açıyor ve bunun sık sık yapıyordu.
Ekonomi
Kurtarmanın ilk temel taşları başarıyla atılmıştır ancak; Güney Kore ekonomisi, bu dönemde de başarılı olamadı. Ciddi sorunlar arasında bu dönemde kalpazanlık ile karşı karşıya kalınmıştı.
Kaynak:wikipedia
Çeviri:^^Büşra
ABD Ordusu Askeri İdaresi ‘The United States Army Military Government in Korea’ (USAMGIK)
Korecesi: 재조선미육군사령부군정청
![[Resim: 4wffaH6.jpg]](http://i.imgur.com/4wffaH6.jpg)
ABD ordusu askeri idaresi, 8 Eylül 1945’den 15 Ağustos 1948’e kadar Kore Yarımadası'nın güney yarısının resmi iktidar bölümü oldu. Ülke bu dönemde çeşitli nedenlerden kaynaklanan siyasi ve ekonomik kaosa uğramıştı. Japon işgalinin etkisinin hala hissedildiği işgal bölgesi,hem de Kuzey Sovyet bölgesinde. Kore yönetimi Rus-Japon Savaşı (1904-05) sırasında tarafsızlığını ilan ettiyse de çok geçmeden Japon baskısına boyun eğdi ve topraklarının askeri harekatlar için kullanılmasına izin vermişti. Savaştan üstün çıkan Japonya Aralık 1905'te Kore'yi resmen Japon korumasını kabul etmeye zorladı. El altından büyük devletlerin müdahale etmesini sağlamaya çalışan Kore imparatoru, bir sonuç alamadığı gibi 1907'de oğlu lehine tahttan çekilme zorunda kaldı. Kore ordusunu dağıtan Japonlar 1910'da ülkeyi ilhak etti. Popüler hoşnutsuzluk Japon sömürge yönetiminden kaynaklanıyordu, Eski Japon valisi danışman olarak çoğu kargaşayı görmezden gelerek,çeşitli sansür ve zorlamayla yerinde kalmaya devam etti(daha sonra görevden alındı.) Başında valinin bulunduğu katı bir sömürge yönetimi kuran Japonlar, kendi eğitim sistemleri aracılığıyla baskıcı bir özümleme çabasına giriştiler. Yeni bir para ve maliye sistemi oluşturmanın yanı sıra ülke çapında bir ulaşım ağıyla kendi tekellerinde ticari ilişkileri geliştirdiler. Çeşitli yöntemlerle el konan geniş topraklar düşük bedellerle Japonlara satıldı. Sömürgeci uygulamaların yarattığı güçlü tepki, 1919'da eski imparator Kocong'un cenaze töreni için geniş kitlelerin bir araya geldiği Seul'de kendini dışa vurdu. Bir bağımsızlık bildirgesinin okunduğu 1 Mart'taki toplantının ardından yaklaşık 2 milyon kişinin katıldığı barışçıl gösteriler, çok sert bir biçimde bastırıldı. Japonlar askeri yönetim sistemini bir ölçüde yumuşatmakla birlikte baskı ve sömürü politikalarını daha örtülü yöntemlerle sürdürdüler. Ancak II. Dünya Savaşı'yla birlikte ulusal kimliğe son vermeye yönelik boyutlara ulaştı. Korelileri Şinto dinine tapınmaya ve hatta Japon adları almaya zorlandı. Bütün akademik dernekler, dergiler ve gazeteler kapatıldı. Yüz binlerce genç cephelerde savaşmaya, ayrıca maden, fabrika ve askeri tesislerde çalışmaya gönderildi. Kore geçici hükümeti, bir kurtuluş ordusu oluşturarak 1942'de Japonya'ya savaş açtıKahire Bildirisi’nde, Yalta Konferansı'nda ve Potsdam Konferansı'nda Kore’nin durumu konuşuldu. 8 Ağustos 1945'te Japonya'ya savaş açan Sovyetler Birliği, Kore'nin kuzey kesimine de asker çıkardı. Üç gün sonra ABD'nin Kore'deki Japon kuvvetlerinin teslimi konusunda yayımladığı emirde, teslim işlemlerinin 38. paralel sınır olmak üzere Sovyet ve ABD komutanlıklarınca yürütüleceği bildirildi. Böylece sınırın kuzeyi Sovyet, güneyi ise ABD askeri işgali altına girdi ve ülke ikiye ayrıldı.
Kore Japonya’nın kolonisi olmaktan kurtulmuştu fakat ülke ikiye ayrılmıştı. Aynı zamanda çok güçsüzdü ve hükümeti de yoktu. Bu nedenle ABD güçleri güney Kore’ye vekilli yapmak istedi.(Sovyet Rusya da Kuzey için aynı istekte bulundu.)Buna ek olarak dil ya da siyasi durum bilgisine sahip olmayan ABD askerinin ülkeyi yönetmek için meydan okuması büyük ölçüde haksızlıktı.Aslında başlangıçta onların politikalarının istikrar bozucu etkileri amaçlanmamıştı.Fakat Kim Koo gibi pek çok Koreli değil ABD’nin kendilerine karışmasını Kore’nin ikiye ayrılmasını bile istemiyordu.Bu nedenle Kuzey Kore'den gelen mülteci akınları (400,000 olarak tahmin edilmektedir) ve yurt dışından geri dönenler kargaşa içindeki ülkeyi korumaya yardımcı oldu.
![[Resim: bsgxJEel.jpg]](http://i.imgur.com/bsgxJEel.jpg)
Arkaplanda
Kısa ömürlü kurulan Kore Halk Cumhuriyeti,Japon yetkililer ile görüşerek Ağustos ayında hızla ülke geneline yayıldı. ABD Askeri Hükümeti kısa bir süre ardından güneyde bunu yasakladı. Halk Cumhuriyeti lideri Yeo Un-hyeong istifa etti ve Çalışma Halk Partisi kuruldu. ABD yönetimi de özel vatandaşlar olarak ülkeye giriş yapmak zorunda kaldı,,Kim Ku liderliğindeki Kore Cumhuriyeti Geçici Hükümeti üyelerini tanımayı reddetti.
Anahtar olaylar
Japonya İmparatorluğu'nun Müttefiklere teslim olmasının ardından, sınır 38. paralel olarak bölünüp işaretlenir ve Kuzey,Güney üzerinde Sovyet ve Amerikan komutu biter. ABD kuvvetleri 8 Eylül 1945 tarihinde Incheon’a indi ve kısa bir süre sonra ise bir askeri hükümet kurdu. Incheon’a inen güçler ABD Onuncu Ordusu 29.Kolordu idi. Daha sonra Tuğgeneral hükümetin başına geçti, bu hükümet John R. Hodge tarafından komuta ediliyordu. Kore'ye dört gün önce gelmişti. Hodge, 9 Eylül'de, teslim olma töreninde Japon sömürge hükümeti personeli ve vali generalide da dahil olmak üzere,her mevkinin bozulmadan kalacağını duyurdu. (Bu Kore için kısıtlayıcı bir duyuru)Büyük bir isyandan sonra, Amerikalı Hodge ile vali-generali yer değiştirdi.Sonra duyuru yapmasına rağmen,eski Japon bürokratlarını ve tüm Japon bürosu şeflerini ortadan kaldırıldı.
![[Resim: 8uzubgx.jpg]](http://i.imgur.com/8uzubgx.jpg)
Karşı karşıya kalınan popüler hoşnutsuzluk büyüyordu,Ekim 1945’te Hodge, Kore Danışma Konseyi’ni kurudu. Konseyde koltuk çoğunluğu ABD'nin teşvikiyle oluşturulan kişilerden oluşmuştu yani Kore Demokratik Parti üyelerine verilmişti ve çoğunluğu büyük toprak sahipleri oluşuyordu. Birkaç üyeye PRK’ya katılmaları için teklif sunuldu, ama onlar reddetti ve bunun yerine Japonca ile işbirliği için Konseye atandı.
![[Resim: 0lZ9mAQl.jpg]](http://i.imgur.com/0lZ9mAQl.jpg)
1945 yılında uzun vadeli vekillik düzenlemesi için bir öneri sürüldü. Aralık 1945’te, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği Dışişleri Bakanları Moskova Konferansı şekilde adlandırılan, ABD-Sovyet Ortak Komisyonu tarafından ülkeyi yönetmek için anlaştılar. Kore'nin uluslararası denetimde dört yıl sonra bağımsız şekilde yönetmesine karar verildi. Ancak, ABD ve SSCB işgalci iktidarın siyasi ideolojilerine elverişliydi her ikiside kendi yanlısı olan Kore liderliğindeki hükümetleri onayladı. tüm Koreliler değil fakat bir takım bakış açıları bu düzenlemeleri mutlaka tercih edilmesi gerektiğini iddia etmiştir. Kuzeyde, Koreliler şiddetli isyanlarla karşılık verdi. 10 Mayıs 1948'de 38. paralelin güneyinde ilk genel seçimler yapıldı. Bu seçimin sonunda Syngman Rhae başkan seçildi.( Yine bu zamanda 38. paralelin kuzeyinde Kim II-Sung’a komünist bir rejimi kurdurdu.)
Güneyde geçici yasama ve geçici hükümet Kim Kyu-shik ve Syngman Rhee tarafından yönetilmekteydi,sıra ile seçimler için büyük bir ayaklanmayla karşılaştılar. USAMGIK 8 Aralık grevlerini yasaklayan ve devrimci hükümetini yasaklayarak güneyde sivil şiddet içeren uygulamaları yapmaya çalıştı, ancak İnsanlar komitesinin Aralık'taki olayları kontrolden çıktı ve hızla helezonlaştı. Busan’da 8000 demiryolu işçi tarafından 23 Eylül 1946 tarihinde başlayan büyük bir grev Güney'deki diğer şehirlere de yayıldı. 1 Ekim günü Daegu'daki polis girişiminde kontrol altındaki ayaklanmacılar, üç öğrenci göstericin ölümüne ve diğer yaralanmalara neden oldu, 38 polis memurunu öldürerek bir karşı saldırıya yol açıldı. 3 Ekim'de Yeongcheon’da bir karakol 10.000 kişilik kalabalık tarafından saldırıya uğradı,40 üzerinde polis ve ilçe şefi öldürüldü. Diğer saldırılarsa yaklaşık 20 toprak ağası ve pro-Japon yetkililerinin ölümüydü. ABD yönetimi sıkıyönetim ilan ederek cevap verdi, göstericilerin kalabalığın içine ateş etmeye ve halk içindeki bilinmeyen insanları öldürmeye başladı.
![[Resim: aleJi9gl.jpg]](http://i.imgur.com/aleJi9gl.jpg)
Eğitim
USAMGIK tarafından yayımlanan ilk fermanlar arasında, Kasım 1945'te ihraç edilen tüm okulların yeniden açılması bunlardan biriydi. Hiçbir değişiklik yapılmadan, basit ve Japon sömürge döneminden kalma eğitim sistemi uygulandı. O geniş kapsamlı eğitim reformları uygulanmamasına rağmen,askeri hükümet, Birinci Cumhuriyet için erken uygulanmış reformların temellerini attı. 1946 yılında, yaklaşık 100 eğitimci Koreli bir konseyde; Koreli eğitimin gelecekteki yolunun haritasını çizmek için toplandı.
Siyaset
Askeri hükümet başından itibaren solculuk düşmanı olmasına rağmen, başlangıçta Kore Komünist Partisi de dahil olmak üzere solcu politik gruplara ve faaliyetlerine tahammül etti. Onları ılımlı olmaya teşvik etmiş, sert sol ve sert sağ gruplar arasında bir denge girişiminde bulunmuştu. Ancak bu açılımlar, Syngman Rhee gibi güçlü liderleri kızdırdı ve sıklıkla olumsuz etkisi oldu.
Uzlaşma bu dönemde uzun sürmedi. Kısa bir süre içinde, askeri hükümet aktif güç ve Kore Halk Cumhuriyeti de dahil olmak üzere genel kamuoyu içinde desteklenen halk örgütlenmeleri sonunda yasaklandı. USAMGIK tarafından verilen gerekçenin şu anda yasaklanmış olan aktif Kore Komünist Partisi’ne kıyasla nispeten daha ılımlı bir tutumu olmasına rağmen komünist blok ile uyumlu olduğu konusunda şüphe uyandırdı.
![[Resim: u3mlvwKl.jpg]](http://i.imgur.com/u3mlvwKl.jpg)
Koreler arası ilişki
Bölünme sırasında Tarım arazilerinin çoğu Güneyde iken, Kore sanayinin büyük çoğunluğu Kuzeydeydi. Elektrik hatları ve nakliye bağlantılarının bu dönemde muhafaza edildi, ancak sık sık ve beklenmeyen kesintiler yaşandı. Kuzeyde, Sovyetler Birliği tarafından bu dönemde kontrollü olarak Güneyin elektrik veya gübre temini keserek, güneyde hasara yol açıyor ve bunun sık sık yapıyordu.
Ekonomi
Kurtarmanın ilk temel taşları başarıyla atılmıştır ancak; Güney Kore ekonomisi, bu dönemde de başarılı olamadı. Ciddi sorunlar arasında bu dönemde kalpazanlık ile karşı karşıya kalınmıştı.
Kaynak:wikipedia
Çeviri:^^Büşra
~B~