29-04-2010, Saat: 22:11
(Son Düzenleme: 18-12-2015, Saat: 12:16, Düzenleyen: kıday baksı.)
The History of Korean Education System / Kore Eğitim Sisteminin Tarihi
Konfüçyüsçü Eğitim
Kore’de normal eğitim, 372 yılında Goguryeo Krallığı tarafından Daehak’ın (anlamı Yüksekokul) kurulmasıyla başladı. Öğrenciler, Konfüçyüs’ün öğretilerini öğreniyorlardı. Sonra, müfredata Budizm ekledi. İsteyenlerin yönetime girmek için memuriyet sınavına girmeleriyle birlikte asil sınıfın öğrencilerini yetişmek için ülkenin her yanında benzer okullar ortaya çıktı.
![[Resim: A6azyQ.jpg]](http://i.hizliresim.com/A6azyQ.jpg)
Modern Eğitim (1800’lü yıllar)
19. yüzyıl boyunca, çeşitli yurtsever ve yabancı misyonerler, Kore’nin modern eğitim sistemine temel şeklini vermek için özel okullar ve devlet kurumları kurmuşlardır. Eğitim-öğretim, halkın büyükçe bir kısmı tarafından yavaşça kabul edilebilir olmaya başlayınca, asil sınıfın seçkinlerinin ayrılması uzun sürmedi. Okullar temel konuları öğreterek, Kore’nin gelecekteki liderlerinin yetişmesini sağladı.
![[Resim: 0NdzGV.jpg]](http://i.hizliresim.com/0NdzGV.jpg)
Demokratik Eğitim (1945-1950’li yıllar)
Kore 1945’te 35 yıllık Japon işgalinden kurtuldu ve demokratik eğitim için temel oluşturdular. Hükümet, yetişkin eğitimini tanıtarak cehaleti azaltmak ve gelecek nesillerin öğrencilerine yol gösterecek, nitelikli öğretmenlerin yetiştirilmesi için özel yüksekokullar kurmasıyla, 6-3-3 sistemini (6 – 3 ve 3 sırasıyla ilkokul, ortaokul ve lise) benimsedi.
1948 eğitim konunu maddesi, özerk bir eğitim ve zorunlu eğitim sisteminin tanıtılmasını emreder. Bu kanun, tüm Kore halkının eğitim alması için bir fırsat olarak adlandırılmıştır. Tüm çocuklar, en azından ilkokul seviyesiyle okula gitmek zorundadırlar. Zorunlu eğitim ücretsizdir.
![[Resim: 4q4zGY.jpg]](http://i.hizliresim.com/4q4zGY.jpg)
Nicel Büyüme (1960-1970’li yıllar)
1960 ve 1970’lerin politik ve kültürel değişimleri ile Kore’nin hızlı ekonomik gelişimiyle Kore eğitim sistemi büyük bir gelişme gösterdi.Öğrencilerin sayısı büyük bir süratle arttı. Eğitim olanaklarının ve öğretmen sayısının da artmasına karşın artan öğrenci sayısıyla aynı düzeyde olamıyorlardı.
Kalabalık sınıflar, büyük okullar, nitelikli öğretmen ve olanak eksikliğine çok rastlanan bir durumdu. Buna ek olarak, devlet üniversitelerine giriş sınavı denemesiyle de daha çok alım başladı. Hükümet çeşitli reformlar benimseyerek, sistemi normalleştirmeye çalıştı. Ortaokula giriş sınavı sona erdi, yerel üniversiteler, ilkokullar, açık öğretim lise ve üniversitesi kurdu.
![[Resim: O9gDy3.jpg]](http://i.hizliresim.com/O9gDy3.jpg)
Nicel Kalkınma (1980’li yıllar)
Chun Doo Hwan’in Beşinci Hükümeti, eğitim kalitesini normalleştirmek ve artmasını devam ettirmek için çok çalıştı. “Gayri Resmi Eğitim Kanunu” ve “Okul Öncesi Eğitimi Destekleme Kanunu”nu başlattı. Diğer reformlardan biri, yüksekokul ve üniversiteler için derece pay sistemini tanıtmak için eğitsel yayın yapmaya ve bir eğitim zorunluluğu başlattı.
![[Resim: G2VDyv.jpg]](http://i.hizliresim.com/G2VDyv.jpg)
Şimdiki Sistem (1990’lı yıllar)
Çoğu Koreli, tüm lise hayatlarını, önemli üniversitelerin giriş sınavına hazırlanmak için harcıyorlar. Çoğu çocuk derslerden sonra yabancı dil ya da diğer özel sınıflara katılarak sınıf arkadaşlarının önüne geçmeye çalışırlar. Hatta bazı aileler ilkokul öncesinde de çocuklara özel öğretmen tutuyorlardı ki bu uygulama yasal değildi.
![[Resim: yoQqzM.jpg]](http://i.hizliresim.com/yoQqzM.jpg)
Çeviri: nilamman
-------------------------------
Confucian Education
The foundation of Daehak (meaning "Great School") in 372 by the Goguryeo Kingdom marked the start of formal education in Korea. Students learned the teachings of Confucius. Later, Buddhism was added to the curriculum. With the advent of a civil service examination for those wishing to enter the government, similar schools appeared around the country to prepare children of the upper class.
Modern Education (1800's)
During the 19th century, several patriots and foreign missionaries founded private schools and national institutes, forming the basis for Korea's modern education system. No longer reserved for the upper class elite, schooling was slowly becoming available to a greater segment of the population. The schools sought to grow the future leaders of Korea by teaching practical subjects.
Democratic Education (1945 - 1950s)
In 1945, Korea emerged from the 35-year Japanese occupation and created a basis for democratic education. The government adopted a 6-3-3 system (6, 3, and 3 years for elementary, middle, and high school, respectively), introduced adult education to reduce illiteracy, and created several colleges specifically for developing qualified teachers to instruct the next generation of students.
A landmark 1948 education law mandated an autonomous educational structure and introduced a compulsory education system. The law entitles all Korean citizens an opportunity to receive an education. All children must attend school at least through the elementary school level. Compulsory education is free.
Quantitative Expansion (1960s - 1970s)
Korea's rapid economic progress with the political and cultural changes of the 1960s and 1970s resulted in a quantitative expansion of the Korean education system. The numbers of students increased at a tremendous pace. Although the number of educational facilities and teachers also grew, they could not keep up with the growing number of students.
Over-crowded classrooms, over-sized schools, and shortages of qualified teachers and facilities became common. Additionally, competition in the national college entrance examination began to get excessive. The government adopted several reforms to try to normalize the system. It ended the middle school admission test; expanded provincial universities; and established junior colleges, the Korea Air & Correspondence University, and air & correspondence high schools.
Qualitative Development (1980s)
Chun Doo Hwan's Fifth Republic worked hard to continue to normalize and enhance the quality of education. It instituted the "Non-Formal Education Act" and "Preschool Education Support Act" to promote life-long education. Among other reforms, it began educational broadcasting, introduced a graduation quota system for colleges and universities, and began an education tax.
Source: lifeinkorea