yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
S. Korea's Health Insurance System Challenged by Fast-aging Society
#1
S. Korea's Health Insurance System Challenged by Fast-aging Society
S. Kore'nin Sağlık Sigortası Sistemi Hızlı Yaşlanan Toplum Tarafından Sorgulanıyor

SEOUL, 4 Temmuz (Yonhap)

Güney Kore'nin ulusal sağlık sigortası sistemi, hızla yaşlanan toplumun zorluklarıyla karşı karşıyayken, evrensel kapsama alanında dünyanın en etkili yollarından biri olarak gösteriliyor.

Ulusal sağlık sistemi, 1977'de başlatılmasından 12 yıl sonra 1989'da tüm insanlar için evrensel kapsama alanı sağlamıştır. Bu, küresel sağlık sistemi tarihinde bir ülkede böyle kapsamlı bir hizmetin sağlandığı en kısa süredir.

Pek çok Avrupa ülkesinin kısa sürede Güney Kore'ye ulaşmasına 100 yıl kaldı, Japonya 36 yıl içinde aynı sonuçlara ulaştı.

2000 yılında hükumet, özel şirketlerde maaşlı kişileri, serbest meslek memurlarını ve hükumet yetkilileri ile öğretmenlerini kapsayan üç sağlık sigortası sistemini birbirine bağlamayı başardı. Birleşim, yardım ettikleri fonların, kendi hesabına çalışanlar için finansal olarak zorlanan sistemi desteklemek için kullanılmasını istemeyen kişilere rağmen meydana geldi.

Ulusal sağlık sigortası sistemi insanların sağlığına büyük katkıda bulunmuştur.

2014'te bir Güney Koreli hastaneyi ortalama 14,9 kez ziyaret etti. Bu oran Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üye ülkeleri için ortalama 6.8 idi.

Ortalama bir Güney Koreli, 2014'te 16.5 gün boyunca hastaneye yatırılırken, bu oran OECD'ye kıyasla 6,8 gündür.

Hastanelere daha fazla erişimin yanı sıra, yaşam beklentisi 1977'de 65 yıldan 2014'te 82.2 yıla yükseldi. 2014'te OECD üyesi ülkeler için ortalama ömür beklentisi 80.6 idi.

Güney Kore'nin bebek ölüm hızı, 1.000 yeni doğmuş bebek başına 3.0 iken, OECD'nin 2014'teki oranı 6.1 idi.

Ancak Güney Kore'nin bu kat ettiği yol, bu yıl yüzde 6,12 sağlık sigortası prim oranına sahip ve bu oran Almanya için yüzde 15,5, Fransa'da yüzde 13,6 ve 2014'te Japonya için yüzde 10'dan çok daha düşük bir orana sahip.

Birleşmiş Milletler, 34 OECD üye ülkesinin beşincisi olan evrensel sağlık hizmetinin etkin bir şekilde uygulanması için örnek bir vaka olarak Güney Kore'yi gösterdi.

Bu gelişmelere rağmen, düşük bir doğum oranının yol açtığı hızla yaşlanan toplum, ülkenin 50 milyondan fazla insanın artan sayıda yaşlı nüfusla ve genç nüfusun azalmasıyla baş etmesi nedeniyle ulusal sağlık sisteminin sürdürülebilirliğini tehdit ediyor.

CIA Dünya Factbook'a göre Güney Kore'nin toplam doğurganlık hızı - bir kadının yaşamında taşıdığı ortalama çocuk sayısı - 2016'da sadece 1.25 seviyesinde kaldı.

Güney Kore, doğum oranı kategorisinde dünyadaki 224 ülkeden 220'inci sırada yer aldı.

[Resim: 3qpNXA.jpg]

Doğumdan önce yapılan teşvik çabalarının yanı sıra, hükümetin hem hastalar hem de hastaneler tarafından atıklardan kurtulmak için sağlık prim ödeme sistemini yenilemesi öneriliyor.

Moon National School Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü eski başkanı Moon Ok-ryun, "Sağlık sigortasının finansal istikrarını sağlamak için hükümet, sigara ve içki vergilerinden bir kısmını sağlık sigortasına aktarmaya çalışmalıdır" dedi.

Dikkat çekilmesi gereken bir diğer husus, hastane faturalarının ulusal sağlık sistemi tarafından kapsanmasının OECD'nin yüzde 73.1'ine kıyasla geçtiğimiz yıllarda yaklaşık yüzde 60 olduğunu göstermesidir.

Düşük kapsam oranı, birçok insanda kolay olmasına rağmen, ticari sağlık sigortası piyasasının gelişimine neden olmuştur.

Hanehalkının yaklaşık yüzde 88,1'i ticari sağlık sigortası şirketlerine katılmış olup, Ulusal Sağlık Sigortası Kurumu (NHIS) tarafından yayınlanan istatistiklere göre ortalama hane halkı aylık primlerle 310,000 won (269 ABD doları) ödemiştir.

NHIS verilerine göre 2013'te, ülkenin toplam hane halkının yaklaşık yüzde 19,3'ü yıllık gelirlerinin yüzde 10'undan fazlasını tıbbi harcamalara harcadı.

NHIS şu anda 21 trilyon wonun üzerinde birikmiş rezerve sahiptir.

Bununla birlikte, NHIS'in harcamaları, hükümetin kanser, kalp hastalığı, serebrovasküler hastalık ve nadir ve tedavi edilemez hastalıklar gibi kritik hastalıklardan daha fazla para ödemeye karar vermesinden dolayı önümüzdeki yıllarda muhtemelen hızla artacaktır.

65 yaşın üstündeki kişilerin her yıl 500.000 kişi tarafından artıracağı ve yaşlı insanlar için NHIS harcamalarının oranının 2025 yılında yüzde 38.6 olan yüzde 49.3'e yükselmesi öngörülüyor.

Hükümet verilerine göre, hizmetin toplam masraflarının, geçen yıl 52.6 trilyon puandan 2014 yılında her yıl yüzde 8.7 artarak 100 trilyona yükselmesi bekleniyor. Bu gibi gelişmeler, ülkede ekonomik açıdan aktif olan insanların vergilerini ödeyebilecekleri miktarda azalması ile gerçekleşiyor.

NHIS yetkilisi, "Sistemin finansal sağlamlığını artırmak ve hastane faturaları için ödemelerin oranını artırmak amacıyla ulusal sağlık sisteminde reform yapmanın zamanı geldi" dedi.

Hükümet, NHIS'nin ulusal sağlık sigortası ücretleri için oranları ayarlamasını ve ticari sağlık sigortası pazarının ulusal sağlık sistemi için ek bir rol oynamasının yolunu açması gerektiğini söyledi.

By Hwang Doo-hyong

Kaynak
You're a sky
full of stars

[Resim: 0E8dXo.gif]
Cevapla
#2
S. Korea's Health Insurance System Challenged by Fast-aging Society

SEOUL, July 4 (Yonhap)

South Korea's national health insurance system faces challenges from the rapidly aging society, although it has been acclaimed as one of the world's most effective in terms of universal coverage.

The national health care system achieved universal coverage for all people in 1989, 12 years after it was launched in 1977. This marked the shortest time that such a comprehensive service was provided in a country in the history of global health care.

It took up to 100 years for many European countries to reach what South Korea achieved in such a short time, while Japan attained the same results in 36 years.

The government managed to merge into one, three health insurance systems covering salaried people at private companies, the self-employed, and government officials and teachers in 2000. The merger occurred despite opposition from salaried people who did not want the funds they helped to create being used to support the financially strained system for the self-employed.

The national health insurance system has greatly contributed to people's health and wellness for the past decades.

An average South Korean visited the hospital 14.9 times in 2014 compared with 6.8 times for the average for Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) member states.

The average South Korean was also admitted to the hospital for 16.5 days in 2014, while the comparable figure for the OECD was 6.8 days.

Aside from the greater access to hospitals, life expectancy also rose to 82.2 years in 2014 from 65 years in 1977. The average life expectancy was 80.6 years for the OECD member countries in 2014.

South Korea's infant mortality rate stood at 3.0 per 1,000 newborn babies compared with the OECD's 6.1 in 2014.

[Resim: 3qpNXA.jpg]

Such headway by South Korea, however, is being maintained with a 6.12 percent health insurance premium rate this year, which is much lower than the 15.5 percent for Germany, 13.6 percent for France and 10 percent for Japan in 2014.

The United Nations has cited South Korea as an exemplary case for the effective implementation of universal health care, which ranked fifth among the 34 OECD member states.

Notwithstanding such advances, the rapidly aging society caused by a low birthrate is threatening the sustainability of the national health care system as the country's over 50 million people have to cope with the rising number of elderly people and the diminishing younger generation.

South Korea's total fertility rate -- the average number of children a woman bears in her lifetime -- stood at a mere 1.25 in 2016, according to the CIA World Factbook.

South Korea was also ranked 220th out of 224 countries in the world in the birthrate category.

Aside from efforts to encourage childbirth, the government is also advised to revamp the healthcare premium payment system to get rid of waste by both patients and hospitals.

"In order to secure financial stability of the healthcare fund, the government should make efforts to funnel some of the cigarette and liquor taxes to the health care fund," said Moon Ok-ryun, former head of Seoul National University Graduate School of Public Health.

Another issue that requires attention is that coverage of hospital bills by the national health care system stand at about 60 percent in the past years, compared with the OECD's 73.1 percent.

The low coverage rate, although it may be easy on many people, has driven the development of the commercial health insurance market.

About 88.1 percent of households have joined commercial health insurance companies, with the average household paying 310,000 won (US$269) on monthly premiums, according to statistics by the National Health Insurance Service (NHIS).

About 19.3 percent of the country's total households spent more than 10 percent of their annual incomes on medical expenses in 2013, according to the NHIS data.

The NHIS currently has more than 21 trillion won in accumulated reserves.

Expenditures by the NHIS, however, will likely rise rapidly in the coming years as the government has decided to pay more for patients of such critical diseases as cancer, heart disease, cerebrovascular disease, and rare and incurable illnesses.

The number of people aged over 65 is forecast to surge by 500,000 every year, raising the proportion of the NHIS spending for the elderly to 49.3 percent in 2025 from 38.6 percent last year.

The total expenses by the service are expected to grow 8.7 percent every year to 100 trillion won in 2014 from 52.6 trillion won last year, according to government data. Such developments come at a time when the country will have a diminishing number of economically active people able to pay taxes.

"It is high time for us to reform the national health care system with the aim of raising the financial soundness of the system and the ratio of the payments for hospital bills," an official of the NHIS said.

He said the government should make it possible for the NHIS to set the rates for national health insurance fees and pave the way for the commercial health insurance market to play a supplementary role in the national health care system.

By Hwang Doo-hyong

Source
You're a sky
full of stars

[Resim: 0E8dXo.gif]
Cevapla
#3
Teşekkür ederiz. ^^
Cevapla
#4
Teşekkürler. Smile
☆♡ Duygu ♡☆
Cevapla
#5
Teşekkür ederiz. Smile
Remember us, remember that
we lived..
''VON''

[Resim: oODZk9.gif]
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi