Okcheon's Soybeans
Temiz sularla, bereketli topraklarda yetiştirilen Okcheon soya fasulyesi tadı ve kalitesi ile ön plana çıkar.
Soya fasulyesi geniş ölçüde, yenebilir ekin olarak ekilir. Sap, 60-100 cm yükseligindedir ve genellikle dümdüz büyür. Köklerin pek çok soğanı vardır. Saplardan birbirini izleyen yumurta sekilli veya düzgün kenarlı - oval üç yaprak vardır.
Temmuz ve ağustos aylarında kırmızı veya beyaz çiçekler açar ve yaprakların altında çiçek salkımını taşıyan küçük çiçek sapı çıkar. Çan seklindeki çanak yaprak, beş parçaya ayrılır. Kelebek seklindeki çanak yaprak, 10 stamen içerir.
Meyve, 1-7 tohumlu oval şekilli bir baklagildir. Tamamen olgunlaştığı zaman tohumlar yayılır. Tohumlar çeşitli ebatlarda ve şekillerde olur. Sarı, siyah, açık kahverengi ve yeşil renklidirler.
Soya fasulyesi, bir tür yabani fasulye mahsülünden ortaya çıkarılmıştır. Melez yabani fasulyelerin ve soya fasulyelerin Çin'in kuzeydoğu kesiminde yetiştirilmesine ve bunların mutantlarının nasıl yayıldığına bakılırsa, soya fasulyesinin kökeni muhtemelen Çin'in Huabei Bölgesi'dir. Soya fasulyesi Çin'de 5 ana tohumdan biri olarak 4,000 yıldan fazladır yetiştirilmektedir. Tarihi kayıtlar Kore'nin, Üç İmparatorluk Çağı'nın başlarından beri soya fasulyesi yetiştirdiğini göstermektedir.
Soya fasulyesi dünyanın her yerinde oldukça ekonomiktir. İnsanlar için bitkisel protein ihtiyacını karşılamakta ve de çeşitli kimyasal ürünlerin üretmede kullanılmaktadır. Soya fasülyesi %8.6 su, %40 protein, %18 yağ, %3.5 lif, %4.6 kireç taşı, %4.4 pentonsan ve %7 seker içermektedir.
Kore gıdalarında proteinin en büyük kaynağı soya fasulyesidir. Tofu (soya peyniri), soya ezmesi, soya sosu, soya unu, abur cubur ve soya yağı yapımında kullanılmaktadır. Soya yağı, tereyağı veya diğer endüstriyel kaynakları elde etmek için tekrar işleme tabi tutulur. Soya fasulyesi küspesi, çiftlik hayvanlarını beslemek veya toprağı gübrelemek için kullanılır. Ayrıca soya sosu, soya ezmesi veya soya mezesi yapımında kullanılır. Soya fasulyeleri, soya fasulyesi filizlerini yetiştirmek için de kullanılır.
~Kaynak~
Çeviri:sunshine
Temiz sularla, bereketli topraklarda yetiştirilen Okcheon soya fasulyesi tadı ve kalitesi ile ön plana çıkar.
Soya fasulyesi geniş ölçüde, yenebilir ekin olarak ekilir. Sap, 60-100 cm yükseligindedir ve genellikle dümdüz büyür. Köklerin pek çok soğanı vardır. Saplardan birbirini izleyen yumurta sekilli veya düzgün kenarlı - oval üç yaprak vardır.
Temmuz ve ağustos aylarında kırmızı veya beyaz çiçekler açar ve yaprakların altında çiçek salkımını taşıyan küçük çiçek sapı çıkar. Çan seklindeki çanak yaprak, beş parçaya ayrılır. Kelebek seklindeki çanak yaprak, 10 stamen içerir.
Meyve, 1-7 tohumlu oval şekilli bir baklagildir. Tamamen olgunlaştığı zaman tohumlar yayılır. Tohumlar çeşitli ebatlarda ve şekillerde olur. Sarı, siyah, açık kahverengi ve yeşil renklidirler.
Soya fasulyesi, bir tür yabani fasulye mahsülünden ortaya çıkarılmıştır. Melez yabani fasulyelerin ve soya fasulyelerin Çin'in kuzeydoğu kesiminde yetiştirilmesine ve bunların mutantlarının nasıl yayıldığına bakılırsa, soya fasulyesinin kökeni muhtemelen Çin'in Huabei Bölgesi'dir. Soya fasulyesi Çin'de 5 ana tohumdan biri olarak 4,000 yıldan fazladır yetiştirilmektedir. Tarihi kayıtlar Kore'nin, Üç İmparatorluk Çağı'nın başlarından beri soya fasulyesi yetiştirdiğini göstermektedir.
Soya fasulyesi dünyanın her yerinde oldukça ekonomiktir. İnsanlar için bitkisel protein ihtiyacını karşılamakta ve de çeşitli kimyasal ürünlerin üretmede kullanılmaktadır. Soya fasülyesi %8.6 su, %40 protein, %18 yağ, %3.5 lif, %4.6 kireç taşı, %4.4 pentonsan ve %7 seker içermektedir.
Kore gıdalarında proteinin en büyük kaynağı soya fasulyesidir. Tofu (soya peyniri), soya ezmesi, soya sosu, soya unu, abur cubur ve soya yağı yapımında kullanılmaktadır. Soya yağı, tereyağı veya diğer endüstriyel kaynakları elde etmek için tekrar işleme tabi tutulur. Soya fasulyesi küspesi, çiftlik hayvanlarını beslemek veya toprağı gübrelemek için kullanılır. Ayrıca soya sosu, soya ezmesi veya soya mezesi yapımında kullanılır. Soya fasulyeleri, soya fasulyesi filizlerini yetiştirmek için de kullanılır.
~Kaynak~
Çeviri:sunshine
Grown in fertile soils with clean waters, Okcheon’s soybeans show distinguished taste and quality.
Soybeans are widely cultivated as edible crops. The stem is 60-100cm in height and mostly grows straight. The roots have many bulbs. On the stems grow three alternating leaves that are egg-shaped or oval with smooth edges.
The red or white blossoms bloom in July and August and the small flower stalk from the bottom of the leaves bears raceme. The calyx is bell-shaped with the end diverging into five tips. The corolla is butterfly-shaped with 10 stamens.
The fruit is a legume and oval in shape with 1-7 seeds. When fully ripened, the end opens up to scatter the seeds. The seeds are divided into various sizes and shapes. The colors of the seeds are yellow, black, light brown, and green.
Soybean has developed into a type of crop from wild beans. Considering that the hybrid of wild beans and soybeans is cultivated in the northeastern part of China and how their mutants are distributed, the origin of soybean is probably the Huabei region of China. In China, soybean has been cultivated for more than 4,000 years as one of the five major grains. Historical records tell us that Korea began cultivating soybeans from the early Age of Three Empires (early 1st Century BC).
Soybean is economically very contributive throughout the world. It supplies plant protein to people and is also used in producing various chemical products. Soybean is composed of 8.6% water, 40% protein, 18% fat, 3.5% fiber, 4.6% limestone, 4.4% pentonsan, and 7% sugar.
It is the biggest source of protein in Korean diet. It can be processed to make tofu, soybean paste, soy sauce, soy flour, snacks, and soy oil. Soy oil is reprocessed to make butter or other industrial resources. Soybean oil cake is used to feed livestock or to fertilize soil. It can also be processed again to make soy sauce, soybean paste, or soy snacks. Soybeans are also used to make soybean sprouts.
~Source~
Soybeans are widely cultivated as edible crops. The stem is 60-100cm in height and mostly grows straight. The roots have many bulbs. On the stems grow three alternating leaves that are egg-shaped or oval with smooth edges.
The red or white blossoms bloom in July and August and the small flower stalk from the bottom of the leaves bears raceme. The calyx is bell-shaped with the end diverging into five tips. The corolla is butterfly-shaped with 10 stamens.
The fruit is a legume and oval in shape with 1-7 seeds. When fully ripened, the end opens up to scatter the seeds. The seeds are divided into various sizes and shapes. The colors of the seeds are yellow, black, light brown, and green.
Soybean has developed into a type of crop from wild beans. Considering that the hybrid of wild beans and soybeans is cultivated in the northeastern part of China and how their mutants are distributed, the origin of soybean is probably the Huabei region of China. In China, soybean has been cultivated for more than 4,000 years as one of the five major grains. Historical records tell us that Korea began cultivating soybeans from the early Age of Three Empires (early 1st Century BC).
Soybean is economically very contributive throughout the world. It supplies plant protein to people and is also used in producing various chemical products. Soybean is composed of 8.6% water, 40% protein, 18% fat, 3.5% fiber, 4.6% limestone, 4.4% pentonsan, and 7% sugar.
It is the biggest source of protein in Korean diet. It can be processed to make tofu, soybean paste, soy sauce, soy flour, snacks, and soy oil. Soy oil is reprocessed to make butter or other industrial resources. Soybean oil cake is used to feed livestock or to fertilize soil. It can also be processed again to make soy sauce, soybean paste, or soy snacks. Soybeans are also used to make soybean sprouts.
~Source~
'' Cennet kolay değil Cehennem lüzumsuz değil.''
Sevdan beni terketmedi~
Sevdan beni terketmedi~