08-08-2009, Saat: 13:05
(Son Düzenleme: 26-02-2011, Saat: 17:06, Düzenleyen: busracangema.)
Oe Island / Oe Adasi (외도/ Oe-do)
![[Resim: 2mo5no3.jpg]](http://img502.imageshack.us/img502/5219/2mo5no3.jpg)
![[Resim: 2mo5no3.jpg]](http://img502.imageshack.us/img502/5219/2mo5no3.jpg)
Oe adasi, Geojo’nun adalarindan biridir. Lee Chang-ho ve karisi 1969 yilinda bu adaya yerlesmis ve deniz kiyisina özgü derledikleri botanik bahçe ile Hallyeo Haesang Ulusal Parki'ni kurmuslardir.
Geçmiste Oe adasi tamamiyle kayaliklaradan olusmaktaydi. Telefon ya da elektirk hattindan yoksun olan tamamen izole edilmis bir bölge idi. Burada sadece 8 aile yasamaktaydi. Kore’nin bagimsizligini kazandigi ilk yillarda bile bu adaya ulasabilmek oldukça zordu ve büyük zahmetler gerektiriyordu.
Derken Bay Lee ve onun hanimi bu küçük adada kendilerine bir bahçe yaratmaya basladilar. Ilk baslarda mandalina yetistirdiler ve domuz beslediler. Ancak bu denemelerinde basarisiz oldular ve akillarina botanik bahçesi kurma fikri geldi.
1976 yilinda planlarini yaklasik olarak 150.000 metrekarelik bir alana tasimayi basardilar. Nadir bitki türlerini (Sabir otu ve Gün isigi gülü gibi tropik bitki türleri) getirerek burada büyütmeye basladilar. Bu bitkileri yetistirme düsüncesinin temel nedeni ise adanin tropik iklime uygunluk göstermesiydi.
Choi Ho suk yani Bay Lee’nin hanimi tüm bu gelismelerin ardindan bulundugu bölgeyi dünyada peyzaj çalisilabilecek bir botanik bahçesi olarak planlamaya basladi.
Su anda ada 3.000’den fazla özel tropikal bitki türlerine ev sahipligi yapmaktadir. Bu bölge Kore’de bir cennet kösesi olarak görülmektedir. Bu günlerde Oe adasina gitmek kolaylasmis durumda. 8 farkli yoldan oraya ulasabilmek mümkün. Genelde turistler rehberler esliginde 1,5 saatlik yolculugu tercih etmektedirler.
English
Oedo is an island of Geoje city, Gyeongsangnam-do, South Korea. It is a marine western-style botanical garden in Hallyeo Haesang National Park, built by Lee Chang-ho and his wife when they settled on the island in 1969.
In the past, Oedo was just a barren island made of rocks. There were no facilities for electricity and telephone because of its isolated location.
Only 8 households lived in Oedo. It was quite inconvenient to access the island because of the lack of a dock in early times after independence of Korea.
Mr.Lee and his wife started creating the whole garden. At first, they grew tangerines and bred swine. However, that failed and the two came to think of building a botanical garden.
In 1976, their plan was greenlighted with cultivating a land of 148.759,5993 m²(45,000 pyeong). Rare plant species such as Agave americana, Rose of Sunshine, windmill palms, C.peruvianus (a kind of cactus) and so on. Oedo has a coastal climate with mild and a bit subtropical weather.
Choi Ho suk, who is wife of Mr.Lee, has collected a great deal of data about world's botanical gardens and studied landscaping, architecture, and arbors.
The island is home to more than 3,000 plant species including many subtropical plants, such as cactus, palm tree, gazania, sunshine, eucalyptus, bottlebrush bush, New Zealand flax, and agave. It is so beautiful that it is called a paradise in Korea.
Excursion ship is available for Oedo island and other areas. Basically, the course consists of 8 ways. Of these courses, toursits can travel to Oedo about 1.5 hours or more. The tour course in Oedo would be guided by professionals or other persons concerned.
Orjinal sitesini ziyaret etmek için tiklayiniz!
Çeviri Setsuna
Kaynak / Source: Wikipedia