yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Makgeolli / 막걸리
#1
Makgeolli / 막걸리

[Resim: D4PoXO.jpg]

Makgeolli Hakkında

Makkoli ya da Makuly(takju) (İngilizcede "Kore pirinç şarabı") olarak da bilinen Makgeolli, Kore’nin en eski alkollü içeceklerinden biridir. Sütlü, beyaz renkli ve tatlılık veren pirinç ve buğday karışımından yapılmaktadır. Haşlanmış pirinç, un, su ve %6-8 hacmindeki alkolün karıştırılmasıyla meydana gelmektedir.

Tarihi

Goryeo Dönemi’nde yazılan İmparatorların ve Kralların (Jewangun-gi) Şiir Defterleri’ne göre, içkiden ilk bahsedilen şey Kral Dongmyeong’un döneminde Goguryeo’nun kurucu hikayesidir. O zamanlar Kore’de birçok topluluk, özel törenlerde içerek ve dans ederek eğlenmiştir. Goryeo Hanedanlığı zamanında, armut çiçeğinin açması sırasında içkinin yapılması nedeniyle makgeolliye, ihwa-ju (armut çiçeği alkolü) adı verilmiştir.

Kullanımı

Ticari olarak makgeolli, en yaygın olarak plastik şişelerde ya da steril kutularda kullanılmaktadır. Geleneksel olarak, bir kepçe ile tek kişilik bardak ya da kaselere doldurularak büyük metal ya da ahşap kaselerde servis edilmektedir. Kore Nutella kavanozları da makgeolli tüketimi için geleneksel bir kaptır. Süzülmemiş bir içecek olduğu için makgeolli, bulanık beyaz kısmını alt tarafa doğru hareket etmesi için tüketilmeden önce genellikle çalkalanır ya da karıştırılır. Makgeolli, Kore’de atalar ile ilgili törenlerde kullanılmaktadır.

Sağlığa Faydaları

Makgeolli süzülmez ve ayrıca yoğurttan 500 kat daha fazla laktik asit ile laktobasillus bakterisi içerir. Sindirime yardımcı olur, bağışıklık fonksiyonunu artırır ve yaşlanma sürecini yavaşlatır.

Kültür

Makgeolli, çiftçiler arasında geleneksel olarak kaselerle içilmektedir. Son zamanlarda Kore ve Japonya’da özellikle genç nesil arasında popülerlik kazanmıştır.

Düşük alkol oranı ile hafif tatlı, mayhoş ve bazen gazlı içeriği ile kendi kendine yudumlanabilir ve kokteyl içine karıştırılabilir. Makgeolli, en iyi soğuk servis edilir.

**English**

About Makgeolli

Makgeolli, Makkoli or Makuly(takju) (and referred to in English as "Korean rice wine"), is the oldest alcoholic beverage in Korea. It is made from a mixture of wheat and rice which gives it a milky, off-white color, and sweetness. It is made by fermenting a mixture of boiled rice, wheat and water, and is about 6–8% alcohol by volume.

History

According to The Poetic Records of Emperors and Kings (Jewangun-gi), written during the Goryeo Dynasty, the first mention of the drink was in the founding story of the Goguryeo during the reign of King Dongmyeong. Many communities in Korea around that time enjoyed the tradition of drinking and dancing all night in special ceremonies. During the Goryeo Dynasty, makgeolli was called ihwa-ju (pear blossom alcohol), as the liquor was made during the blossoming of that particular flower.

Use

Commercially, makgeolli is most commonly available in plastic bottles or aseptic box containers. Traditionally, it is served in a large metal or wooden bowl from which individual cups and bowls are filled using a ladle. Korean Nutella jars also are a traditional vessel for makgeolli consumption. As it is an unfiltered beverage, makgeolli is generally shaken or stirred before being consumed, as the cloudy white portion tends to settle to the bottom, leaving a pale yellow-clear liquid on top.

Makgeolli is used during ancestral rites in Korea.

Health Benefits

Makgeolli is unfiltered and contains high levels of lactic acid and lactobacillus bacteria 500 times the level in yogurt and dietary fiber. This helps to aid digestion, improve immune function and slow the ageing process.

Culture

Makgeolli is traditionally drank in bowls amongst farmers. Recently, it has gained popularity in cities in Korea and Japan, especially amongst the younger generations.

Mildly sweet, tart and sometimes fizzy, and with its relatively low alcohol content, it can be sipped on its own or swirled into cocktails. It is best served chilled.

Kaynak-1 / Source-1
Kaynak-2 / Source-2
Cevapla
#2
Yapılışı

[Resim: 7Mq225.jpg]

İçindekiler

1 kg tatlı pirinç (찹쌀)
35g kuru maya (누룩)
5g yaş maya (효모)
2 litre su
2 yemek kaşığı sıvı şeker ve tatlandırıcı

Diğer Ürünler

3.5 litrelik plastik kap
1.5 litrelik boş plastik şişeler
Buharlı pişirici (ikili tencere) ya da pirinç tenceresi
Peynir bezi
Huni

Her şeyin temizliğinden emin olduktan sonra, makgeolli hazırlama süreci için vakit gelmiştir. Tüm bu süreç, bir haftadan biraz daha fazla sürebilir. Bu yüzden önce plandan emin olun. Bu, son dakikada yapılabilecek bir şey değildir.

Hadi birlikte yapalım!

Adım 1 – Tatlı pirincin 1 kg’sini alın ve geniş bir kaba koyun. Pirincin temizlenmesi gerekmektedir. Kabı su ile doldurun ve pirinci birkaç kere karıştırın. Su bulanık göründüğü zaman, suyu boşaltın. Bu işlemin, su tertemiz oluncaya kadar birkaç kez tekrarlanması gerekmektedir. Üretim tesisleri, bu adımda arıtılmış su kullanırken, bu işleme ihtiyaç duymazlar.

Adım 2 – Pirinç yıkanıp, su temizlendikten sonra, kaba son bir kez su doldurun ve pirincin suyu emmesine izin verin. Sıcak ortamda bu adım yaklaşık 2 saat sürecektir; ancak eğer oda biraz soğuksa, pirincin 4 saat suyu emmesine izin vermelisiniz.

Adım 3 – Şimdi suyu boşaltın ve pirinci bir saat boyunca peynir bezinde bekletin.

Adım 4 – İkili tencereniz varsa, alt kısmına birz su koyun ve tamamen pişene kadar pirinci 1 saat boyunca buharlaştırın. İkili tencereniz yoksa, her zamanki gibi pirinç tenceresine yarısı kadar suyu ve pirinci koyun. Pirinç iyice piştikten sonra (biraz zor), onu tencereden alabilirsiniz.

Adım 5 – Pirinç pişerken kuru mayayı iyice öğütün. Bu bir havan ya da kahve öğütücü ile yapılabilir.

Adım 6 – Kuru maya ile yaş mayayı birleştirin. Bu, fermantasyon bileşiğinin temeli teşkil edecektir.

Adım 7 – Maya karışımına az miktarda su ekleyin. Eklenen su, sadece mayayı sıvılaştırmak ve hamuru hazırlamak için yeterli olmalıdır. İyice karıştırmak için kaşık ya da çatal kullanın. Çok fazla su eklemeyin, karışım biraz sık olmalıdır.

Adım 8 – İkili tencereden ya da pirinç tenceresinden pişen pirinci çıkarın. Oda sıcaklığına kadar soğumasına izin verin. Pirinçten çıkan buharın yok olması gerekmektedir. Pirinç çok sıcak olursa maya mantarları ölebilir ve böylece fermantasyon gerçekleşemez.

Adım 9 – Büyük bir kapta, soğutulmuş pirinci ve mayayı birleştirin. İkisini de iyice birleştirin.

Adım 10 – 3.5 litrelik bir kaba, 2 litre arıtılmış suyu (oda sıcaklığında) boşaltın. Sonra pirinç / maya karışımını ilave edin. Su ve pirincin eşit olarak dağılması için kısa bir süre karışımı karıştırın. Pirinçlerin alta doğru yerleştiğini göreceksiniz. Kabın üstünü kapakla kapatın; ancak tamamen kapatmayın. Kabın hava almasına izin vermelisiniz. Sonraki 2-3 gün boyunca kabı açın ve bir kere iyice karıştırın. Köpürme bittiği zaman, işlem tamamlanacaktır.

Adım 11 – 1.5 litrelik boş bir şişenin (daha küçük olabilir.) ağzına huniyi yerleştirin. Huninin üstüne peynir bezini koyun. 3.5 litrelik kaptan huniye, pirinci ve sıvı kısmı kepçe ile doldurun. Makgeollinin plastik şişenin içine sızmasına izin verin. Peynir bezi / huni tamamen dolduğunda, pirinçteki tüm sıvının dışarı çıkması için iyice sıkın.

Adım 12 – Şişenin 2/3’ünü tamamen doldurun. Sonra, tamamı dolana kadar su ilave edin. Sıvı tatlandırıcı ekleyin. Fermantasyon işlemi için küçük bir boşluk bıraktığınızdan emin olun.

Adım 13 – Şişenin kapağını iyice sıkın ve tüm malzemelerin karışması için sallayın.

Adım 14 –3-5 gün boyunca buzdolabında saklayın.

Adım 15 – Bitmiştir! Ev yapımı makgeolli, artık servise hazır.

Bu tarifi yapmak oldukça basittir ve zevkinize uygun olarak değiştirebilirsiniz. Farklı lezzet vermesi için fermente edilen şişeye (adım 11) çilek ya da başka meyveler eklemeyi deneyin. Hatta farklı bir tat için Adım 12’de bal da kullanabilirsiniz.

Kaynak
Cevapla
#3
**English**

Recipe

[Resim: 7Mq225.jpg]

Ingredients

1 kg Sweet Rice (찹쌀)
35g Mill Yeast (누룩)
5g Regular Yeast (효모)
2L Water
2tsb Liquid Sugar or sweetener

Items

3.5L Plastic container
Empty 1.5L plastic bottles
Steamer (double boiler) or rice cooker
Cheese cloth
Funnel

After making sure everything is clean (some people even wash containers out with soju to disinfect the surfaces in addition to washing), it’s time to start the process of preparing the makgeolli. The entire process takes a little over a week, so be sure to plan ahead. This isn’t something to do at the last minute.

Let’s put it together!

Step 1 – Take the 1kg of sweet rice and place it in a large bowl. The rice needs to be cleaned. Fill the bowl with water, mixing the rice several times. When the water appears cloudy, pour the water out. This process needs to be repeated several times until the water is clear. While production facilities use purified water for this step, that isn’t needed.

Step 2 – Once the rice has been washed and the water is clear, fill the bowl one last time and allow the rice to soak in the water. In warm environments this step will take about 2 hours; however, if the room is a bit cold, let it soak for 4 hours.

Step 3 – Now drain the water away and let the rice sit on a cheese cloth for one hour.

Step 4 – If you have a steamer, then place a little water in the bottom portion and steam the rice for about 1 hour or until fully cooked. If you do not have a steamer, place the rice and half as much water as usual in a rice cooker. When the rice is cooked thoroughly (slightly hard) it may be removed from the rice cooker.

Step 5 – While the rice is cooking, grind the mill yeast until fine. This can be done with a mortar and pistil or in a coffee grinder.

Step 6 – Combine the ground mill yeast with the regular dry yeast. This will form the basis of your fermentation compound.

Step 7 – Add a little purified water to the yeast mixture. You want just enough to liquefy the yeast and make a paste. Use a fork or spoon to mix thoroughly. Do not add too much water, the mixture should be a little thick.

Step 8 – Remove the cooked rice from the steamer or rice cooker. Allow it to cool to room temperature. There should be no steam rising from the rice. If the rice is too hot, it will kill the yeast and prevent fermentation from occurring.

Step 9 – Combine the cooled rice and yeast paste in a large bowl. Thoroughly combine both.

Step 10 – In the large 3.5L container, pour 2L of purified water (room temperature). Next, add the rice/yeast mixture. Stir it briefly to ensure the water and rice are evenly distributed. You will see that the rice starts to settle on the bottom. Cover the top of the container, but do not close completely. You will want to allow air to enter. For the next 2-3 days, open the container and stir thoroughly once. The process is complete when it stops bubbling.

Step 11 – Place a funnel into the mouth of an empty 1.5L bottle (smaller sizes can be used). Place the cheese cloth in the funnel. Ladle the rice and liquid from the 3.5L container to the funnel. Allow the makgeolli to seep into the plastic bottle. When the cheese cloth/funnel is full, squeeze it to ensure all the liquid from the rice is out.

Step 12 – Fill the bottles about 2/3 full. Then add water until nearly full. Add the liquid sweetener. Be sure to leave a little space for the fermenting process.

Step 13 – Secure the bottle cap tightly and shake to mix all ingredients.

Step 14 – Store in the refrigerator for 3-5 days.

Step 15 – Finished! You are ready now to serve your homemade makgeolli.

This recipe is fairly easy to make and can changed to suit your taste. Sometimes try adding fresh strawberries or other fruits to the fermenting bottles (Step 11) to give it a different flavor. One could even use fresh honey in Step 12 for a different taste.

Source
Cevapla
#4
Çok güzel kaplarda sunuyorlar bunu. Ben alkol kullanmadığım için içmemiştim ama içenler beğenmişti. =)
www
Cevapla
#5
Konu çok güzel hazırlanmış. Teşekkür ederiz...Smile
Cevapla
#6
Emeğinize sağlık. Alkis
You're a sky
full of stars

[Resim: 0E8dXo.gif]
Cevapla
#7
Emeğine sağlık, çok güzel bir sunum yapmışsın abla. Smile
BIGBANG | RAIN | JAY PARK | OUTSIDER | SE7EN | SS501
Ben sağ oldukça solum sensin GALATASARAY
Cevapla
#8
İçecek konusunda çok hassasım.Acaba bunun tadı nasıl? Huh
Teşekkürler Esra ablam Opucuk
Raise your words,not your voice.
It is rain that grows flowers, not thunder.

Rumi.

Cevapla
#9
Konu için teşekkürler. Opucuk

Görünüş olarak hiç içkiye benzemiyor. O.o
Cevapla
#10
Teşekkürler. Biggrin
KINGDOM
[Resim: SWIY7k8.gif]
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi