Makgeolli / 막걸리
![[Resim: D4PoXO.jpg]](http://i.hizliresim.com/D4PoXO.jpg)
Makgeolli Hakkında
Makkoli ya da Makuly(takju) (İngilizcede "Kore pirinç şarabı") olarak da bilinen Makgeolli, Kore’nin en eski alkollü içeceklerinden biridir. Sütlü, beyaz renkli ve tatlılık veren pirinç ve buğday karışımından yapılmaktadır. Haşlanmış pirinç, un, su ve %6-8 hacmindeki alkolün karıştırılmasıyla meydana gelmektedir.
Tarihi
Goryeo Dönemi’nde yazılan İmparatorların ve Kralların (Jewangun-gi) Şiir Defterleri’ne göre, içkiden ilk bahsedilen şey Kral Dongmyeong’un döneminde Goguryeo’nun kurucu hikayesidir. O zamanlar Kore’de birçok topluluk, özel törenlerde içerek ve dans ederek eğlenmiştir. Goryeo Hanedanlığı zamanında, armut çiçeğinin açması sırasında içkinin yapılması nedeniyle makgeolliye, ihwa-ju (armut çiçeği alkolü) adı verilmiştir.
Kullanımı
Ticari olarak makgeolli, en yaygın olarak plastik şişelerde ya da steril kutularda kullanılmaktadır. Geleneksel olarak, bir kepçe ile tek kişilik bardak ya da kaselere doldurularak büyük metal ya da ahşap kaselerde servis edilmektedir. Kore Nutella kavanozları da makgeolli tüketimi için geleneksel bir kaptır. Süzülmemiş bir içecek olduğu için makgeolli, bulanık beyaz kısmını alt tarafa doğru hareket etmesi için tüketilmeden önce genellikle çalkalanır ya da karıştırılır. Makgeolli, Kore’de atalar ile ilgili törenlerde kullanılmaktadır.
Sağlığa Faydaları
Makgeolli süzülmez ve ayrıca yoğurttan 500 kat daha fazla laktik asit ile laktobasillus bakterisi içerir. Sindirime yardımcı olur, bağışıklık fonksiyonunu artırır ve yaşlanma sürecini yavaşlatır.
Kültür
Makgeolli, çiftçiler arasında geleneksel olarak kaselerle içilmektedir. Son zamanlarda Kore ve Japonya’da özellikle genç nesil arasında popülerlik kazanmıştır.
Düşük alkol oranı ile hafif tatlı, mayhoş ve bazen gazlı içeriği ile kendi kendine yudumlanabilir ve kokteyl içine karıştırılabilir. Makgeolli, en iyi soğuk servis edilir.
**English**
About Makgeolli
Makgeolli, Makkoli or Makuly(takju) (and referred to in English as "Korean rice wine"), is the oldest alcoholic beverage in Korea. It is made from a mixture of wheat and rice which gives it a milky, off-white color, and sweetness. It is made by fermenting a mixture of boiled rice, wheat and water, and is about 6–8% alcohol by volume.
History
According to The Poetic Records of Emperors and Kings (Jewangun-gi), written during the Goryeo Dynasty, the first mention of the drink was in the founding story of the Goguryeo during the reign of King Dongmyeong. Many communities in Korea around that time enjoyed the tradition of drinking and dancing all night in special ceremonies. During the Goryeo Dynasty, makgeolli was called ihwa-ju (pear blossom alcohol), as the liquor was made during the blossoming of that particular flower.
Use
Commercially, makgeolli is most commonly available in plastic bottles or aseptic box containers. Traditionally, it is served in a large metal or wooden bowl from which individual cups and bowls are filled using a ladle. Korean Nutella jars also are a traditional vessel for makgeolli consumption. As it is an unfiltered beverage, makgeolli is generally shaken or stirred before being consumed, as the cloudy white portion tends to settle to the bottom, leaving a pale yellow-clear liquid on top.
Makgeolli is used during ancestral rites in Korea.
Health Benefits
Makgeolli is unfiltered and contains high levels of lactic acid and lactobacillus bacteria 500 times the level in yogurt and dietary fiber. This helps to aid digestion, improve immune function and slow the ageing process.
Culture
Makgeolli is traditionally drank in bowls amongst farmers. Recently, it has gained popularity in cities in Korea and Japan, especially amongst the younger generations.
Mildly sweet, tart and sometimes fizzy, and with its relatively low alcohol content, it can be sipped on its own or swirled into cocktails. It is best served chilled.
Kaynak-1 / Source-1
Kaynak-2 / Source-2
![[Resim: D4PoXO.jpg]](http://i.hizliresim.com/D4PoXO.jpg)
Makgeolli Hakkında
Makkoli ya da Makuly(takju) (İngilizcede "Kore pirinç şarabı") olarak da bilinen Makgeolli, Kore’nin en eski alkollü içeceklerinden biridir. Sütlü, beyaz renkli ve tatlılık veren pirinç ve buğday karışımından yapılmaktadır. Haşlanmış pirinç, un, su ve %6-8 hacmindeki alkolün karıştırılmasıyla meydana gelmektedir.
Tarihi
Goryeo Dönemi’nde yazılan İmparatorların ve Kralların (Jewangun-gi) Şiir Defterleri’ne göre, içkiden ilk bahsedilen şey Kral Dongmyeong’un döneminde Goguryeo’nun kurucu hikayesidir. O zamanlar Kore’de birçok topluluk, özel törenlerde içerek ve dans ederek eğlenmiştir. Goryeo Hanedanlığı zamanında, armut çiçeğinin açması sırasında içkinin yapılması nedeniyle makgeolliye, ihwa-ju (armut çiçeği alkolü) adı verilmiştir.
Kullanımı
Ticari olarak makgeolli, en yaygın olarak plastik şişelerde ya da steril kutularda kullanılmaktadır. Geleneksel olarak, bir kepçe ile tek kişilik bardak ya da kaselere doldurularak büyük metal ya da ahşap kaselerde servis edilmektedir. Kore Nutella kavanozları da makgeolli tüketimi için geleneksel bir kaptır. Süzülmemiş bir içecek olduğu için makgeolli, bulanık beyaz kısmını alt tarafa doğru hareket etmesi için tüketilmeden önce genellikle çalkalanır ya da karıştırılır. Makgeolli, Kore’de atalar ile ilgili törenlerde kullanılmaktadır.
Sağlığa Faydaları
Makgeolli süzülmez ve ayrıca yoğurttan 500 kat daha fazla laktik asit ile laktobasillus bakterisi içerir. Sindirime yardımcı olur, bağışıklık fonksiyonunu artırır ve yaşlanma sürecini yavaşlatır.
Kültür
Makgeolli, çiftçiler arasında geleneksel olarak kaselerle içilmektedir. Son zamanlarda Kore ve Japonya’da özellikle genç nesil arasında popülerlik kazanmıştır.
Düşük alkol oranı ile hafif tatlı, mayhoş ve bazen gazlı içeriği ile kendi kendine yudumlanabilir ve kokteyl içine karıştırılabilir. Makgeolli, en iyi soğuk servis edilir.
**English**
About Makgeolli
Makgeolli, Makkoli or Makuly(takju) (and referred to in English as "Korean rice wine"), is the oldest alcoholic beverage in Korea. It is made from a mixture of wheat and rice which gives it a milky, off-white color, and sweetness. It is made by fermenting a mixture of boiled rice, wheat and water, and is about 6–8% alcohol by volume.
History
According to The Poetic Records of Emperors and Kings (Jewangun-gi), written during the Goryeo Dynasty, the first mention of the drink was in the founding story of the Goguryeo during the reign of King Dongmyeong. Many communities in Korea around that time enjoyed the tradition of drinking and dancing all night in special ceremonies. During the Goryeo Dynasty, makgeolli was called ihwa-ju (pear blossom alcohol), as the liquor was made during the blossoming of that particular flower.
Use
Commercially, makgeolli is most commonly available in plastic bottles or aseptic box containers. Traditionally, it is served in a large metal or wooden bowl from which individual cups and bowls are filled using a ladle. Korean Nutella jars also are a traditional vessel for makgeolli consumption. As it is an unfiltered beverage, makgeolli is generally shaken or stirred before being consumed, as the cloudy white portion tends to settle to the bottom, leaving a pale yellow-clear liquid on top.
Makgeolli is used during ancestral rites in Korea.
Health Benefits
Makgeolli is unfiltered and contains high levels of lactic acid and lactobacillus bacteria 500 times the level in yogurt and dietary fiber. This helps to aid digestion, improve immune function and slow the ageing process.
Culture
Makgeolli is traditionally drank in bowls amongst farmers. Recently, it has gained popularity in cities in Korea and Japan, especially amongst the younger generations.
Mildly sweet, tart and sometimes fizzy, and with its relatively low alcohol content, it can be sipped on its own or swirled into cocktails. It is best served chilled.
Kaynak-1 / Source-1
Kaynak-2 / Source-2