yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Korean Popular Culture Codes / Kore'nin Güncel Kültür Şifreleri (Joo Chang-yun)
#1

Korean Popular Culture Codes / Kore'nin Güncel Kültür Şifreleri (Joo Chang-yun)

[Resim: koreanpopularculturecod.jpg]

Yazar: Joo Chang-yun

Kore'nin Şifresini Kırmak

Asya'nın içinde hızla yayılan "Yeni Kore Dalgası"nın merkezi, Güney Kore'nin bazı kültürel özellikleri nelerdir? Bu olguyu incelemek için, bu kitap 21. yüzyılın ilk on yılında Kore toplumuna egemen olan beş önemli kültürel sözcüğe odaklanmıştır.

İlk şifre göçebeleri kapsar. Sanal ortamda amaçsızca gezinmeye alışkın bireyler bloglar ve diğer çevrimiçi basın aracılığıyla dijital (sayısal) kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğin en önemli kurucuları olarak su yüzüne çıkmışlardır. İkinci şifre katılımdır, şöyle ki 2002 Dünya Kupası finallerinde Güney Kore futbol takımı için tezahürat yapan coşkulu tezahürat ekibi tarafından sergilenmiş olan, halk meydanlarına dayandırılan bir kültürdür. Katılımcı kültür gençleri destekler ve toplumsal birliktelik duygusunu arttırır.

Üçüncü ve dördüncü şifreler sırasıyla insan bedeni ve cinsellikle ilgilidir. Örneğin; SNSD ve 2PM, Koreli bayan gruplar ve erkek grupların cinsel çekiciliğini temsil eder. Önceden eşcinselliğin kaçınılası konusunu ele alan filmler rağbet kazanmaktadır; erkekler, geleneksel olarak kadın müşterilerin egemen olduğu pazarlama sanayisi için önemli bir tüketici topluluğu haline gelmiştir. Bu beden odaklı kültür, günümüzde insanların sosyo-kültürel araştırmalar için bir nesne olarak vücutlarına önem verdiğini öne sürer.

Son şifre, Saraydaki Mücevher ve Muhteşem Kraliçe'yi içeren tarihi televizyon dizileri ve filmlerine olan rağbeti arttıran tarihsel tasavvurlar üzerinde döner. Yazar, gerçeklik ve kurguyu karıştırarak tarihsel nüfuzdan sıyrılmanın, düşünmenin çağdaş üstü tarzını yansıttığını savunur.

Bu beş kültürel şifre aracılığıyla işlenen ortak konu nedir? Yazar, cevabın, Korelilerin "çeteci ruhu" diye anılan şeyin ve oyunlar oynamanın ne olduğu hakkındaki tercihlerinde yattığını iddia eder. Politikacılar ve kurumsal kısıtlamaların yan çizmesiyle, Koreliler, eğlenceli oyunlar oynuyormuşçasına, özellikle 'burada ve şimdi'nin etrafında dönen devingen bir kültür oluşturmaktadır. Büyük ölçüde Kore'deki çağdaş kültürle ilgili olarak elde edilen bilgilere, gözlemlerin ve bir kitle iletişim uzmanı olan yazarın çözümlemelerin bir haznesine dayandırılmış olan bu kitap, geçtiğimiz on yılda öğrencileriyle birlikte oluşturulmuştur.

Çeviri: S.T.

English:


Author:
Joo Chang-yun

Cracking Korea’s Code

What are some cultural characteristics of South Korea, the hub of the "New Korean Wave" that is sweeping across Asia? To examine the phenomenon, this book focuses on five key cultural words that dominated Korean society in the first decade of the 21 st century.

The first code involves nomads. Individuals who used to roam aimlessly in cyberspace emerged as leading creators of digital user-created content through blogs and other online media. The second code is participation, namely a culture based on the space of public squares, showcased by the enthusiastic cheering squad who rooted for the South Korean soccer team in the 2002 World Cup finals. The participatory culture shores up the youth and enhances a sense of social community.

The third and fourth codes concern the human body and sexuality, respectively. SNSD and 2PM, for instance, represent the sexual appeal of Korean girl groups and boy bands. Films dealing with the formerly shunned topic of homosexuality are gaining popularity; men have become a major consumer group for the retail industry traditionally dominated by women customers. This body-oriented culture suggests that people now regard their body as an object for socio-cultural investigation.

The final code hinges on historical imagination, which propels the popularity of historical television dramas and films including Dae Jang Geum and Queen Seon Duk. The author argues that deconstructing historical authority by mixing reality and fantasy reflects the postmodern mode of thinking.

What is the common thread that runs through the five cultural codes? The author claims that the answer lies in Koreans' preference for what is called "guerilla spirit" and playing games. Sidestepping political and institutional restrictions, Koreans are forming a dynamic culture that revolves chiefly around 'here and now' as if they are playing entertaining games. The book is largely based on the accumulated data concerning contemporary culture in Korea, a reservoir of observations and analyses that the author, a professor of mass communication, had created with his students in the past decade.

Kaynak/Source
Cevapla
#2
Bence yazar çok dogru bir noktaya deginmis.
Onun gibi düsünüyorum ben de.
Tesekkürler Üzüm'üm. Opucuk
www
Cevapla
#3
Facebook sayfamiza eklendi. Tesekkür ederiz...Onay

>>> http://www.facebook.com/pages/korea-fans...2387364063
Cevapla
#4
Paylasiminiz için tesekkürler. Alkis
Cevapla
#5
Teşekkür ederiz. Sleepy
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi