Yorumları: 1,293
Konuları: 5
Kayıt Tarihi: 27-07-2010
Teşekkür Puanı:
378
21-08-2013, Saat: 15:06
(Son Düzenleme: 21-08-2013, Saat: 15:07, Düzenleyen: esra_kjm.)
Üzücü bir olay gerçekten. Çok şaşırdım. Konu için teşekkürler.
Yorumları: 4,187
Konuları: 37
Kayıt Tarihi: 29-11-2011
Teşekkür Puanı:
251
Paylaşım ve bilgi için teşekkürler. ^^
~~ Hayat ya bir gözü pek maceradır ya da hiçbir şeydir ~~
Yorumları: 923
Konuları: 117
Kayıt Tarihi: 26-01-2014
Teşekkür Puanı:
102
(21-04-2015, Saat: 14:12)ozgessedef yazdı: Marymrond'un Odağı 'Seks Köleleri'
![[Resim: lHICGhr.jpg?1]](http://i.imgur.com/lHICGhr.jpg?1)
Yoon Hong-jo şirketi, Marymond, Kore'nin eski seks köleleri tarafından oluşturulan çiçek tasarımlarına dayalı ürünleri satıyor. Fotoğraf Shin In-Seop
Merhum Shim Dal-yeon çiçeklere olan aşkı hakkında sık sık konuşurdu.
Onlarla çalışırken, o hemen tüm endişelerinden kurtulurdu ve etrafına derin bir mutluluk duygusu yayardı. Ve sanat çalışmalarında sık sık kurutulmuş ve preslenmiş çiçek kullanırdı.
Shim II. Dünya Savaşı sırasında Japon askerler tarafından kaçırılarak askeri rahatlama istasyonlarından defalarca sekse zorlanan binlerce genç kadından biriydi.
Ama her şeyden önce, o çiçekleri sevilen bir kadın sadece oldu.
Preslenmiş-çiçek taç yaprakları ile sanat yapma Shim gibi savaş kurbanları için psikolojik tedavide kullanılan bir tekniktir.
2011 yılında, 29 yaşındaki Yoon Hong-jo ilk kez bu kreasyonları gördüğünde, onların güzelliği karşısında yüreği sızladı.
Bu kadınların çalışması ünlü bir artist olmadıkları için görmezden gelinebilirdi ve bu yüzden bunları anonim tutmak üzücü olacaktır diye düşündü.
Bu yüzden, Yoon Kore ve uluslararası toplumda 'seks köleleri' olarak bilinen bu kadınlar tarafından oluşturulan tasarımları kullanılarak kendi şirket markası, Marymond altında seyahat kupası ve bir akıllı telefon kılıfı yaratmaya karar verdi ve koleksiyonuna ev sahipliği eden kar amacı gütmeyen kuruluş tarafından sağlanan görüntüleri kullandı.
Shim'in merhum sanatçının tasarımlarından birini kullanarak yarattığı telefon kılıfı, Ocak ayında Gimpo Uluslararası Havaalanı'nda K-Pop sanatçısı olan Suzy tarafından taşınırken fotoğraflandığı zaman tasarımlar viral bir şekilde yayılmaya başladı.
İnternet kullanıcıları pop yıldızının ne giydiğine odaklanmak yerine Suzy'nin taşıdığı ve Shim'in “Byeonghwa” adlı sanat çalışmalarının bir parçası olan çiçek baskılı kılıfa odaklandılar.
Sonra siparişler akın akın gelmeye başladı. Yoon ''Ofisteki herkes panik içindeydi çünkü bizim talebi karşılayacak kadar envanterimiz yoktu ve Suzy'nin o çiçekli kılıfı nasıl ulaştığı hala bizim için bir gizem.''
Hatta şarkıcının yönetim şirketi, kılıfın sadece onun kişisel eşyalarını biri olduğunu söyledi. Ve ajans yetkilileri kılıfı kendisinin satın aldığından veya ona hediye olarak verildiğinden emin değildi.
Yoon üniversitede gönüllü olduğu zamanlarda seks kölelerinin oluşturduğu bir grup kadınla bir araya gelmişti. Diğer bir çok Koreli gibi bu duygu zamanla kaybolsa da ilk başta onların hikayelerinin onu nasıl deli ettiğini hatırlattı.
''Bu konu hakkında olan haberleri izlediğimde yada tarih kitaplarımda konuyla ilgili bir şeyler okuduğumda sinirleniyorum. Ama o zaman bile bu konuyu unutmak istiyorum. Kendilerine acımasızca yapılan eziyetleri anlatmak için öne çıkan cesur kadınlara her ne pahasına olursa olsun yardım etmeyi düşündüm.'' dedi.
''Cevap 'Hayır' mı oldu?''
Yoon bu sorunu Kore ve Japonya arasında siyasi bir sorun olarak değil, kadınlara yönelik insan hakları ihlali olarak ele aldığını sözlerine ekledi.
''Çiçeklerle yapılmış bu sanat eserlerine baktığımda, her bir çiçekte [Japon sömürge döneminde cinsel köleliğe zorlanan] o yaşlı kadınların her birinin yüzünü görüyorum.'' dedi ve ekledi ''Bir çiçek yapay bir şey gibi değildir, gerçek görünümü, kokusu ve rengin ortaya çıkmış halidir.''
''Bazı kadınlar fiziksel şiddetten dolayı yaralandı. Ben Marymond markası ile kadınların yaşamları üzerinde yeni ışık tutmak istedim.''
Onun bu işe başlamasından bu yana 4 yıl geçti ve şirketinin kazancı cinsel köleler müzesi kurmak ve sayıları hızla azalan geri kalan mağdurların bakımları için kullanılıyor.
Şu anda, Yoon büyük ölçüde Asya pazarı merkezli ve işini yurt dışına genişletmek için hazırlanıyor, ama onun siniri zaman ona karşı çalıştıkça büyümeye devam ediyor. Kadınların çoğu 90 yaşında ve iki tanesi bu yıl öldü.
''Yapmaya çalıştığım değişiklikler çok küçül olsa bile, bu kadınlar bu değişiklikleri bekliyor'' dedi.
Merkezi hükumete göre, şu anda Kore'de sadece 53 kayıtlı eski seks kölesi kalmış durumda.
**HONG SANG-JI [[email protected]]**
***
English
'Comfort women' the focus for Marymond
![[Resim: lHICGhr.jpg?1]](http://i.imgur.com/lHICGhr.jpg?1)
Yoon Hong-jo’s company, Marymond, sells products based on the floral designs created by Korea’s former comfort women. Photo by Shin In-seop
The late Shim Dal-yeon spoke often about her love of flowers.
When working with them, she would instantly forget all her worries and felt a profound sense of happiness. And she often used dried and pressed flowers in her artwork.
Shim was one of the thousands of young women forced by the Japanese during World War II to serve in military comfort stations, where they were forced to have sex with sometimes as many as dozens of soldiers a day.
But first and foremost, she was simply a woman who loved flowers.
Making pressed-flower petal artwork is one technique used in psychological therapy for wartime victims like Shim.
In 2011, when 29-year-old Yoon Hong-jo first saw these creations, he was immediately moved by their beauty.
The images by the women could have been passed off as the work of a famous artist, he thought, so it would be a pity to keep them anonymous.
So Yoon decided to create travel mug and a smartphone case under his company brand, Marymond, using the designs created by these women - known in Korea and the international community as “comfort women” - and used the images provided by the nonprofit organization that houses the collection.
Among the designs is one created by Shim, which went viral when K-pop sensation Suzy was photographed in January at Gimpo International Airport carrying a smartphone case with the late artist’s design.
Rather than fixate on what the pop star was wearing that day, Internet users shifted their focus to the floral print on the case, a portion of Shim’s artwork titled “Byeonghwa.”
That’s when orders started to pour in. “Everyone in our office was in a panic because we didn’t have the inventory needed to meet the demand,” Yoon said. “It’s still a mystery to us how Suzy came to have that floral case.”
Even the singer’s management company would only say that the case was one of her personal possessions. And agency officials weren’t sure whether she made the purchase herself or was given the item as a gift.
Yoon met a group of comfort women while he was volunteering in college. He recalled being infuriated by their stories at first, like many other Koreans, though that feeling quickly disappeared.
“I would get angry when I watched the news or read about it in my history books,” he said. “But then even I would just forget about it. I thought about whether this kind of attitude would help these women, who were so courageous to come forward to tell their accounts of the damage inflicted upon them.
“The answer was ‘No.’?”
Yoon added that he treats the issue as a human rights violation against women, not as a political issue between Korea and Japan.
“When I look at the floral artwork, I see every flower as each and every one of the elderly women [forced into sexual slavery during the Japanese colonial period],” he said. “A flower is something that isn’t artificial and exposes its true appearance, scent and color the way it is.
“Some of the women were damaged by physical violence. I wanted to shed new light on the women’s lives through the Marymond brand.”
Proceeds from his company, now in its fourth year, go toward the establishment of the comfort women museum, as well as care for the remaining victims, whose numbers are quickly dwindling.
Currently, Yoon is preparing to expand his business overseas, which is largely centered on the Asian market, but his nervousness continues to grow with time working against him. Most of the women are around 90 years old, and two have already passed away so far this year.
“These women are waiting, while the changes I’m trying to make seem so small,” he said.
According to the central government, there are currently only 53 registered former comfort women left in Korea.
**BY HONG SANG-JI [[email protected]]**
Kaynak / Source
|