yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Korean Age
#1
Korean Age
Kore Yaşı

[Resim: ZE5R5z.jpg]

Kore toplumunda yaş, diğer toplumlardan daha önemlidir. Gençlerin kıdemlilere saygı, kıdemlilerin ise küçüklerine ilgi borçlu olduğu yerde hiyerarşinin yaşa göre kurulması, Konfüçyüsçü düşüncenin türevidir. Tabii ki bu, birçok başka kültürde var olmakla birlikte, Kore'de olduğu gibi dile, davranışsalcılığa ve gündelik etkileşimlere çok fazla yerleşmiş değildir.

Koreli insanların, yaşınızı sormak için acele etmelerinin nedeni meraklı olmaları değil, yaşın, karşısındaki insana saygılarına ve hitap şekillerine karar vermelerinde önemli olduğu içindir. Örneğin bir kız öğrenci, ondan sadece 1 yıl büyük bir kıza oni / 언니 (abla) diye hitap eder ve onunla resmi bir şekilde konuşur. Yaşlı kişi (büyük kız kardeş) daha küçük bir kişiyi, 'küçük kız kardeş' olarak çağırmak zorunda değildir ve yaşlı kişinin daha yüksek düzeyde konuşması gerekmez. Toplumun her tarafında durum böyledir çünkü birinden daha yaşlı veya daha genç olmanız, onlarla olan ilişkinizi ve konuşma biçiminizi belirler. Bu nedenle, yeni biriyle tanıştığınızda kimin kaç yaşında olduğunun belirlenmesi hızlı ve doğru yapılmalıdır.

Yaş sayma yöntemi de farklıdır - Kore yaşınız daima gerçek yaşınızdan bir ya da iki yıl daha fazladır. Doğum gününüzde bir yaş almazsınız. Seollal / 살날 olarak adlandırılan bir tatil gününde bütün Koreliler yeni bir yaş alırlar.

Kore Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Kore yaşını algılamanız başta biraz garip olabilir;
Doğduğunuzda 0 değil, 1 yaşında sayılırsınız.
Sonraki her yeni ay yılında (Seollal'da - genellikle Ocak sonu ya da Şubat civarında) bir yıl daha kazanırsınız.

Kore yaşınız her zaman gerçek yaşınızdan bir ya da iki yıl daha yaşlı olacaktır. Daha iyi anlamanız için birkaç örnek;
Örnek 1: Teorik olarak, 6 haftalıkken 2 yaşında sayılırsınız. Aralık ayının sonunda doğan bir bebek 1 yaşında sayılır. Sonra, yeni ay yılı dönüşünde, 6 hafta sonra, bebek 2 yaşına geçer.

Örnek 2: Diyelim ki siz 25 yaşındasınız ve Eylül ayında doğdunuz. Siz otomatik olarak 26'sınız, çünkü Koreliler bir yaşında doğar. O zaman 27'ye geçtiğinizde Seollal'a kadar 26 kalırsınız. Bu noktada uluslararası yaşınızdan iki yaş daha büyüksünüz demektir.

Örnek 3: Kore yaşınıza bir yıl 'yetişmek' de mümkündür. Mesela gerçek doğum gününüz Temmuzdadır ve 2017 Seollal'da 30 yaşına geçeceksiniz, Kore yaşınız 30 ve gerçek yaşınız 28, Seollal ile gerçek doğum gününüz arasında iki yıllık fark olacak. Temmuz ayında gerçek yaşınız 28'den 29'a geçerken, Kore yaşınız değişmez ve 30'da kalır (artık Kore yaşınız ile gerçek yaşınız arasında bir yıllık bir fark var).

Kore Yaşı'nın Tarihi

Buradaki yaş hesaplama yöntemi yalnızca Kore'ye özel bir şey değil, Çin'de kök salmış bir fikirdir. Güneydoğu Asya'daki diğer ülkeler de yaş saymasını bu şekilde yapar. Ay Yeni Yılı'nda veya Korece Seollal'da, bir ayın sonu ve başka bir ayın başlangıcı kutlanıyor. Bu Kış gündönümünden sonraki ikinci ayda gerçekleşir. Bu tatil gününde, tüm Koreliler bir yıl daha alır. Kore'nin en kalıcı geleneklerinden biri, Korelilerin yeni bir yaş kazanmasını simgeleyen ve resmileştiren ddeokguk / 떡국 (Kore pirinç keki çorbası) yenmesidir. Böylece alında bütün Koreliler aynı günde yaş alır!

Neden Bu Kadar Önemlidir?

Daha önce de belirtildiği gibi, insanlar arasındaki ilişkiler yaşa göre belirlenir. Dolayısıyla yaş, gençlerin yaşlıların kıdemlerine karşı saygılarını göstermek amacıyla kullanılır. Masada bir yaşlı size alkollü bir içecek dökerse, sizin onu almanız beklenir. Yemeğe başlamadan önce masadaki en yaşlı kişinin yemeğe başlaması beklemeniz gerekir. Bunun gibi beklentilerin kökenleri Konfüçyüsçülüktür, ancak günümüzde de kesinlikle uyulmaktadır.

Bir Koreli'nin yalnızca aynı yıl içinde doğan arkadaşları vardır. Bunun nedeni, birisi kendisinden büyükse, yaşlı saygı görmek zorundadır. Bu ilişkiyi resmi ve biraz rahatsız hale getirir. Kore'de yaşlı birine yakın olmak zordur. Aynı zamanda Koreliler genç biriyle de arkadaş olamaz çünkü genç olan yaşlılarla resmi konuşup ona göre hareket etmek zorundadır.

Yaş İle İlgili Gerçekler

1. Koreliler, hayatın doğumdan çok rahimde başladığına inanmaktadır; bu da hayata 1 yaşında başlamalarının sebeplerinden biridir.
2. Yaş sayma sistemi, daha önce Japonya'da 1902 yılına kadar uluslararası stille değiştirilmek üzere bir kanun çıkarılana kadar kullanılmıştır. İnsanlar yine de eski yöntemi kullanıyordu, bu nedenle 1950'de geçişi güçlendirmek için başka bir kanun çıkarıldı.
3. 28/29 yaşındaki yabancıların çoğu, Kore'de daha önce 30 yaşını doldurmuş olduğunu öğrendiklerinde çılgına dönüyorlar.
4. Kore'de bir bebeğin yüz günlük yıl dönümü kutlanmaktadır. Geçmişte, bebek ölüm hızı yüksekti ve bu bir dönüm noktası günü olarak kabul edildi.
5. Koreliler uluslararası yaşa man-nai (만나이) derler; tam veya gerçek yaş anlamındadır.

Kaynak
You're a sky
full of stars

[Resim: 0E8dXo.gif]
Cevapla
#2
Korean Age

[Resim: ZE5R5z.jpg]

In Korean society, age is more important than in other societies. The establishment of hierarchy according to age is derivative of Confucian thought, where a younger person owes their senior respect and an older person owes their junior concern. While this of course exists in many other cultures, it is not so entrenched in the language, mannerisms and every day interactions as it is in Korea.

This is why Korean people are so quick to ask you your age – not because they are nosy but because it is important in deciding how one regards and addresses another person. A young female student, for example will refer to another girl only one year her senior as oni /언니 (big sister) and speak to her using an honorific form of speech. The older person (big sister) does not have to call a younger person, ‘little sister’ and the older person does not need to use a higher level of speech. This is the case all the way across society, because whether you are older or younger than someone determines the relationship you have with them, and the way in which you address and speak to them. Therefore determining how old someone is has to be done quickly and right when you meet a new person.

The method of counting age is different as well – your Korean age will always be either one or two years more than your real age. To add to the confusion you don’t gain a year on your actual birthday. Actually, all Koreans gain an extra year on the same day, on a holiday called Seollal / 살날.

How Do You Count Korean Age?

Getting your head around Korean age can be a bit strange at first:
When you are born, you are one rather than zero.
With every subsequent lunar new year (at Seollal - usually around late January or February) you gain another year.

Your Korean age will therefore always be either one or two years older than your actual age. Here are a couple of examples to demonstrate how it works:
Example 1: Theoretically, you can be two when you are only, say, six weeks old. A baby born at the end of December is already one. Then at the turn of the lunar new year, six weeks later, the baby turns two.

Example 2: Let’s say you are 25 and were born in September. You are automatically 26 because Koreans are born age one. Then you remain 26 until Seollal when you turn 27. At which point you are two years older than your international age.

Example 3: It’s also possible to ‘catch up’ one year to your Korean age. So, say you turn Korean age 30 at Seollal in 2013 and your real birthday is in July, between Seollal and your actual birthday your Korean age will be 30 and your real age 28 (a two year difference). Then on your birthday in July, you real age will go from 28 to 29, while your Korean age doesn’t change and stays at 30 (now there is a one year difference between your Korean age and your actual age).

History of Korean Age

The age counting method here isn’t solely a Korean thing but an idea that has its roots in China. Other countries in Southeast Asia adhere to this way of counting age too. Lunar New Year, or Seollal in Korean, celebrates the end of one lunar year and the start of another. It takes place on the second new moon after winter solstice. On this holiday, all Koreans gain one more year. One of the most enduring Korean traditions involves the eating of ddeokguk/떡국 (Korean rice cake soup) which Koreans say symbolizes and makes official a person’s gaining another year old. So Koreans actually all get one year older on the same day!

Why is it so Important?

As mentioned earlier, the relationships between people are determined by age. So age is used to establish the seniority, and therefore respect, of elders over juniors. If an elder pours you an alcoholic drink at the table, you will be expected to take it. You must wait for the eldest person at the table to start eating before you can begin. Expectations like this have their origins in Confucianism but are still strictly adhered to today.

A Korean only has friends that are born in the same year as him/her. This is because if someone is older than him/her, he/she must pay the elder respect. This makes the relationship formal and slightly uncomfortable. It is hard to be close to someone who is an elder in Korea. It also goes the other way too. A Korean cannot be friends with a younger person because the younger person has to speak and act formally towards the elder.

Facts about Age

1. Koreans believe life begins in the womb rather than after birth, which is one of the reasons you start life age 1.
2. The system for counting age was previously used in Japan until 1902 when a law was introduced to change over to the international style. People were still using the old method though, so another law was passed in 1950 to reinforce the switch.
3. Plenty of 28/29 year old foreigners are distraught to learn that in Korea they have already turned 30!
4. In Korea, a baby’s one hundred day anniversary is celebrated. In the past, infant mortality rates were high and this was considered a landmark day.
5. Koreans refer to international age as man-nai (만나이), meaning full or actual age.

Source
You're a sky
full of stars

[Resim: 0E8dXo.gif]
Cevapla
#3
Korean Age
Translated by Yusra YUCEER

>>> https://www.facebook.com/groups/kgfatr/
Cevapla
#4
Teşekkürler. Smile
☆♡ Duygu ♡☆
Cevapla
#5
Teşekkür ederiz. Smile
Cevapla
#6
Teşekkürler. ^^
Ve sen yine kendi bildiğini okudun...
Kalbi kırık bedenimde bir yara daha açtın.
30.10.2020
Cevapla
#7
Teşekkür ederiz. Smile
Remember us, remember that
we lived..
''VON''

[Resim: oODZk9.gif]
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi