yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
How did South Korea's Economic Miracle?
#1
How did South Korea's Economic Miracle?
Güney Kore'nin Ekonomik Mucizesi Nasıl Gerçekleşti?


[Resim: g23GLO.jpg]

Güney Kore'nin ekonomik mucizesi, geçen yüzyılın en büyük başarı hikayelerinden birisidir. 1953 yılında Kore Savaşı'nın sona ermesiyle birlikte anlaşmazlıklarla yok edilen ulus, çoğu Latin Amerikan ülkesine göre daha fakir bir durumdaydı. Bugün, elbette, dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden birisidir. Ülkenin tecrübeli yönetimi, ekonomik büyümenin bu kadar hızlı gerçekleşmesini sağlayan şeyin anlaşılmasına yönelik birçok girişimde bulundu. Seul'deki Ewha Üniversitesi Profesörü Jasper Kim'e göre, Güney Kore elindeki tek zengin kaynakla, insanlarla, bahse girmeyi başardı. Kim, Business Daily BBC'ye; hem hükümetin hem de ailelerin eğitimin değerini fark ettiğini ve olağanüstü bir şekilde buna yatırım yaptığını söyledi. Ve bu bahis, zenginliklerin üretilmesi için gerekli tabanda, ihtiyaç duyulan mühendisleri ve sanayi çalışanlarını sağladı.

Bir Aile Meselesi
Güney Kore'de yoksulluktan zenginliğe geçiş kısa sürede gerçekleşti. Bu belki de Güney Kore ekonomik mucizesini incelemek için yapılan açıklamaların en az tartışmalı kısmıdır. Ekonomistler ve tüm siyasi liderler, büyük eğitim yatırımlarıyla insan sermayesinin artırılmasının Asya ülkelerinin başarısının sırlarından biri olduğuna katılmaktadır. Diğer açıklamalar daha karışık ve çok daha eleştireldir. Güney Kore'deki işletmeler arasında özellikle '"chaebol" olarak bilinen güçlü varlıklı gruplardaki aile şirketleri de hakimdir. Bu gruplardan en ünlüsü Samsung'dur. Otel ve sigorta şirketleri dahil olmak üzere, çamaşır makinesinden cep telefonuna kadar her şeyi satmaktadır. Bu gruplardan birkaçının miras yoluyla kontrol edilmesi dikkate değerdir. Örneğin Samsung 1938'den beri Lee ailesi tarafından yönetilmiştir. Lee Kun He (72 yaşında) 1987'de babasının yerine komutayı ele almıştır. Ve muhtemel varis Lee Jae Yong'dir (46 yaşında). Diğer birçok ülkede ulusun en önemli endüstrilerinin yöneticilerini belirleyen faktörlerden biri kan bağıdır, bu da genellikle adam kayırma suçlamalarına neden olur. Profesör Kim BBC'ye verdiği demeçte, Güney Kore'deki 'miras' endüstrilerin cep telefonu alanında dev şirket Apple kadar önemli olduğunu vurguladı. Eğer gerçekten sebebi anlaşılmadıysa; uzmanlar, bu işletme gruplarının çoğunun dengesinin Birleşik Devletlerdeki kurucular tarafından yönetildiğini fark etmişlerdir.

Şüpheler
Bazı insanlar Güney Kore refahının kültüründen kaynaklandığını düşünürler. Güney Kore'de neler olduğuyla ilgili yıllar boyunca birçok açıklama yapıldı. 90'lı yıllarda Dünya Bankası tarafından yayınlanan ünlü bir rapor, 'Doğu Asya Ekonomi Mucizesini' anlatmaktadır. Açıklamaların gerçekten iyi bir bölümü neo-liberal tarifelerin önemli kısımlarının takip edilmesini ısrarla vurgulamıştır; kamu harcamalarını akıllıca yönetmek ve aşırı enflasyonu önlemek gibi. Ancak Seoul'la ilişkili Washington'ın açıklamaları birçok insanı ikna etmedi. Diğerleri ise bunun bir kültür meselesi olduğunu savundu: Bu durumda, Konfüçyüs ve öğretilerinden etkilenen Asya kültürü; emre itaat, ortak refaha olan bağlılık ve hiyerarşiye saygıyı ortaya sunuyordu. Bu ülkelerin iş başarısı için en uygun olduğu düşünülen kültüre sahip olmalarına rağmen, 20. yüzyılın son yıllarında Asya ekonomik büyümede ciddi gerileme yaşarken bu teorilerin çoğu gölgede kaldı.

Politikanın Rolü
Açıklanacak tüm faktörlerden belki de en karmaşık olanı siyasi kurumların, özellikle ülke ekonomisinin 1960'lı yıllarında, oynadığı roldür. Tartışmalı lider Park Chung-Hee, 1961'de bir askeri darbeyle iktidarı ele geçirdi ve ülkeyi 18 yıl yönetti. Yetkisini, yolsuzluk yapan zenginlerin ülkenin sanayilerine yatırım yapmasını talep etmek için kullandı. Profesör Kim BBC'ye bununla ilgili "Şimdi işe yarayıp yaramayacağını bilmiyorum, ancak o zamanlar işe yaradı." diyor. Aksine pek çok akademisyen, Aksine, birçok akademisyen, ülkelerini ekonomik refah düzeyine taşımayan çok sayıda otoriter yönetimden örnekler verilebileceğini söyler. Ve son yarım yüzyılın Japonya ile başlayan Asya mucizesinin diğer kahramanları, demokratik hükümetlerin elindedir.

Tarife
Güney Kore ve diğer Asya ülkelerinde, dünyanın diğer bölgelerine oranla daha az yolsuzluk yaparak politik sistemlere başarıyla erişebildikleri akademisyenlerin anlamaya çalıştıkları doğrudur. London School of Economics'den Avustralyalı uzman Robert Wade ünlü kitabı "Piyasayı Yönetmek"de, Güney Kore'deki gibi politika sistemlerinin, ağır sanayi gibi kilit sektörlerde devlet koruması sağladığını ancak bu devlet sübvansiyonlarından alan özel girişimcilere verimlilik ve sosyal sorumluluk getiren sonuçlar gerektirdiğini söylemiştir. Güney Kore'nin ekonomik zafer tarifinin ne olduğu hakkında kesin bir fikir birliği yoktur. Muhtemelen bu ekonomik sırları anlamak gelecek nesiller boyunca daha da büyüleyici bir hale gelecektir.

Kaynak

Çeviri: nesibe aygul
Cevapla
#2

How did South Korea's Economic Miracle?

[Resim: r6lDm3.jpg]

The economic miracle of South Korea is one of the great success stories of the last century. When the Korean War ended in 1953, the nation, destroyed by the conflict, was poorer than most Latin American nations.Today, of course, is one of the most sophisticated economies in the world.
The country's experience has led many attempts to understand what it was that allowed this economic growth so fast. For Jasper Kim, a professor at Ewha University in Seoul, South Korea managed to get where was bet on the only resource he had in abundance: its people. Both the government and the families realized the value of education, and invested it in an extraordinary way, tells Kim to Business Daily BBC.
And that bet was that provided engineers and industrial workers who need manufacturing base from where the wealth.

A family affair
South Korea changed from poverty to wealth in a short time lapse. This is perhaps the least controversial part of the explanations that have been given to examine the South Korean economic miracle. Economists and leaders of all political persuasions agree that increasing human capital through a large investment in education is one of the secrets of success of the Asian nation. Other explanations are more complex and raise much more critics. Among the features of business in South Korea there is the strong presence of large business groups dominated by families, known as "chaebol". Samsung is the most famous of these groups. They sell everything from washing machines to cell phones, including hotel and insurance companies. It is noteworthy that the control of several of these groups has been inherited. Samsung for example has been controlled by Lee family since 1938. Lee Kun Hee (72 years old) assumed command in place of his father in 1987. And the likely successor is Lee Jae Yong (46 years old). In many other countries make blood ties the factor to determine who runs the most important industries in the nation, probably would produce accusations of nepotism. But in South Korea these "inherited" industries are as important as the US giant Apple in the field of cellular telephony, argues Professor Kim told the BBC. If is not really understood why, specialists recognize that the balance of many of these business groups led by heirs of its founders have performed well for their owners and generally have improved the economic welfare of the country.

Doubts.
Some people consider that the prosperity in the South Korean is because its culture. Over the years have been aired many other explanations for what happened in South Korea. In 90s a famous report published by the World Bank "Explaining the East Asian economic miracle" insisted that really a good part of the explanation was to follow important parts of the neoliberal recipe: such as handle public spending wisely and avoid excess inflation. But the explanation that Seoul followed Washington recipe did not convince many people. Others argued that the point was a question of culture: in this case, the Asian culture influenced by Confucius and his emphasis on order, the devotion to the common welfare and respect for hierarchies, ideas that once were presented as appropriate for economic development. However, many of these theories were overshadowed when the Asian economic growth suffered severe setbacks in the final years of the twentieth century, even though these countries were possessors of a culture that was supposedly the most appropriate for business success.

The role of the policy
Perhaps the most complex of all the factors to explain is the role played by political institutions, particularly in the years when the country economy began taking off, in the 1960's. No is missing who says that the authoritarian South Korean government of the time had to do with it. The controversial Park Chung -Hee seized power in a military coup in 1961 and governed for 18 years. He used his power to demand that those rich who looked as corrupt invest in the industries of the country. "I don’t know if it would work now," tells the academic Kim, to BBC,” but it worked at the time.” On the contrary, many academics would respond that there are plenty of examples of authoritarian rulers who did not carry their countries economic prosperity. And that others protagonists of the Asian miracle of the last half century, starting with Japan, got it under democratic governments

The Recipe
It is true that generations of scholars have sought to understand how Korea of the South and other Asian Nations were able to achieve political systems less permeated by corruption than other regions of the world.
These political systems such as South Korea were very effective in providing state protection to key sectors of the economy such as heavy industry, but requiring results of efficiency and social responsibility to private entrepreneurs who received these subsidies state , it is said by Australian experts as Robert Wade of the London School of Economics, in his famous book "Governing the market, considered one of the definitive studies on the subject. The absence of a definitive consensus suggests that nobody knows what the exact recipe for South Korea to have triumphed in the economy. Which will probably increase even more fascinating to understand the secrets of this economy in the course of a few generations jumped Third to First World as very few have succeeded.

Source
Cevapla
#3
How Did South Korea's Economic Miracle?
Translate: Nesibe Aygül

>>> https://www.facebook.com/groups/kgfatr/
Cevapla
#4
Konu için teşekkür ederiz. Smile

| + O + ∆

[Resim: 4b8AMQ.gif]



Cevapla
#5
Teşekkürler. Alkis
You're a sky
full of stars

[Resim: 0E8dXo.gif]
Cevapla
#6
Teşekkür ederiz.
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi