13-06-2009, Saat: 0:46
(Son Düzenleme: 12-04-2013, Saat: 18:57, Düzenleyen: Bumie ^^ Esma.)
Goguryeo / 고구려
![[Resim: goguryeo.jpg]](http://img196.imageshack.us/img196/4222/goguryeo.jpg)
Goguryeo ya da diğer ismiyle Koguryô, Kore yarımadası merkezinin kuzeyinde, Mançurya ve Primorsky Krai'nin güneyinde bulunan eski bir Kore krallığıdır.
Baekje ve Silla ile birlikte Kore'nin Üç Krallığı’ndan biridir. Kore yarımadasının kontrolünü sağlamak için aktif bir güç olan Goguryeo güç mücadelesi vermesinin yanında, Çin ve Japonya'yla ortak dış işleri rejimi ilişkisi içinde olmuştur.
12. yüzyıl Goryeo yazısı Samguk Sagi, Mançurya ve Kore'nin kuzeyini işgal etmiş M.Ö. 2. yüzyılda Gojoseon'un yıkılışından sonra Goguryeo'nun Buyeo prensi Jumong tarafından M.Ö. 37'de kurulduğunu, arkeolojik ve metin kalıntılarıyla desteklendiğini belirtmektedir.
Goguryeo, M.S. 668'de Silla - Tang ittifakıyla yıkılıncaya kadar Kuzeydoğu Asya'da büyük bir bölgesel güçtü. Yıkılıştan sonra toprakları Tang Hanedanlığı, Birleşik Silla ve Balhae arasında paylaşıldı.
Tarihi
Goguryeo'nun Kuruluşu (M.Ö. 37)
![[Resim: goguryeotombmural.jpg]](http://img19.imageshack.us/img19/9028/goguryeotombmural.jpg)
Samguk Sagi ve Samguk Yusa'ya göre Buyeo krallığından Jumong adında bir prens, Buyeo sarayındaki diğer prenslerle iktidar mücadelesine girdikten sonra, Çin - Kuzey Kore sınırında Yalu ve T'ung-chia havzalarının ortasında olduğu düşünülen, yerel ismiyle Jolbon Buyeo olarak bilinen yere kaçarak Goguryeo devletini M.Ö. 37'de kurdu. Bazı bilginler Goguryeo'nun M.Ö. 2. yüzyılda kurulduğuna inanmaktadırlar. Han Shu (Han’ın Kitabı)'nun coğrafik monografisinde Goguryeo kelimesinden ilk defa M.Ö. 113'te Xuantu komutanlığı hükmü altında bir bölge olarak bahsedilmektedir. Tang'ın Eski Kitabı’nda ise Tang İmparatoru Taizong, Goguryeo'nun tarihinin 900 yıl olduğundan söz etmektedir. M.Ö. 75'te Yemaek kabilesinden (ilk Goguryeo tipi halk) bir grup Amnok Nehri vadisinden Çin'in Xuantu komutanlığının batısına kadar baskın yaptı. Tang'ın Eski ve Yeni Tarihleri, Samguk Sagi ve Nihon Sihoki gibi metin kalıntılarının yanında diğer eski kaynaklar da Goguryeo'nun M.Ö. 37'de ya da 1. yüzyılın ortalarında kurulduğunu desteklemektedir. Arkeolojik kalıntılar Yemaek kabilelerinin M.Ö. 2. yüzyılda merkezileştiğini gösterse de; Goguryeo'dan geldiklerini gösteren herhangi bir kalıntı yoktur. Han Shu, Goguryeo'nun Yamaek kabilelerinden M.S. 12'de isyan edip Xuantu'nun hükmü altından çıkan bir grup olarak ele almaktadır.
Kuruluşunda Goguryeo halkı, Buyeo ve Yemaek halklarının bir karışımı olduğunu ve Yemaek başkanlarının önderliğinde kabilelerini Buyeo'dan kaçırabilmiş olduklarına inanmaktadır. San Guo Zhi (Üç Krallığın Kayıtları)'nın "Batılı Barbarlar Raporları" bölümünde Buyeo ve Yemaek halkının etnik köken olarak bağlantılı ve aynı dili konuştuklarını ifade etmektedir.
Jumong ve Kuruluş Efsanesi
Jumong'un adı ilk kez 4. yüzyılda Ulu İmparator Gwanggaeto Dikilitaşı’nda geçmektedir. Jumong, Hanja'nın Korece yazılışında 朱蒙 (Jumong, 주몽), 鄒牟(Chumo, 추모), ya da 仲牟 (Jungmo, 중모) şeklinde söz ediliyordu.
Dikilitaşın ifade ettiğine göre Jumong, Goguryeo'nun atası ve ilk imparatoru olmasının yanında Buyeo kralıyla nehir tanrıçası Habaek kabilesinin kızının oğullarıdır. Samguk Sagi ve Samguk Yusa ek bir ayrıntı olarak Jumong'un annesinin adının Yuhwa olduğunu betimlemiştir. Jumong'un biyolojik babasının da "güçlü insan" ve "cennetin prensi" anlamına gelen Hae Mosu adında biri olduğu söylenmektedir. Samguk Sagi de Yuhwa'yı bastan çıkaran Hae Mosu'nun gökyüzü tanrısı olduğunu açıklamaktadır. Buyeo'nun veliaht prensi Daeso'nun suikast girişimi üzerine Jumong Buyeo'dan kaçmıştır. Dikilitaş ve sonraki Kore kaynakları Jumong'un hangi Buyeo'dan geldiği konusunda uyuşmamaktadır. Dikilitaş Jumong'un Kuzey Buyeo'dan geldiğini; Samguk Sagi ve Samguk Yusa'da Doğu Buyeo'dan geldiğini söylemektedir. Jumong sonuçta yöneticisinin kızıyla evlendigi Jolbon Buyeo konfederasyonunu kurmuştur. Anavatanındaki küçük gruplar halindeki destekçileriyle Goguryeo'yu kurarak imparator olmuştur.
Jumong'a Buyeo hükümdarlarının adı olan Hae, soy isim olarak verilmişti. Samguk Yusa'ya göre Jumong, kutsal atalarının yansıması bilinciyle soyadını "Ko" olarak değiştirdi. Jumong, M.Ö. 36'da Biryu kabilelerini, M.Ö. 33'te Haeng-in'i ve M.Ö. 28'de de Kuzey Okjeo'yu fethederek adından söz ettirmiştir.
Merkezileşme ve İlk Yayılma (1. Yüzyıl Ortaları)
![[Resim: 507pxhistoryofkorea001.png]](http://img513.imageshack.us/img513/2464/507pxhistoryofkorea001.png)
Goguryeo, çeşitli Yemaek kabilelerinin birliğinden Hun nehri havzasının kontrolünden gücünü hızla büyüterek ilk devleti kurmuştur. Goguryeo'nun anavatanı, söylenenlere göre dağlık ve tarım yapılmasına uygun olmayan bir ülke olmasına rağmen halkını besleyebiliyordu.
Komşularını yağmalamaya düşkün olduğu için Goguryeo'nun kaynak sıkıntısında olmadığı bilinir. M.S. 53'te Goguryeo kralı Taejo'nun zamanında beş yerel kabile, imparatorluk içinde beş ayrı yönetim bölgesini yönetecek şekilde yeniden örgütlendiler. Dış işleri ve askerler kralın denetimindeydi. Saldırgan askeri faaliyetlerin, komşu kabilelerden zorla vergi almaları ve hatta Goguryeo’ya politik ve ekonomik yönden hakim olmalarını sağlayabilirdi.
Taejo, Kuzeydoğu Kore'deki Okjeo kabilelerinin yanı sıra Doğu Ye ve Güneydoğu Mançurya ile Kuzey Kore'yi fethetti. Kaynakların ve insan gücünün artmasıyla kabilelere boyun eğdiren Goguryeo, Kore ve Liaodong yarımadalarındaki Han İmparatorluğu’nun komutanlıklarından Lelang, Xuantu ve Liaodong'u işgal ederek tamamıyla bağımsız olmuştur.
Taejo, genellikle fethettiği kabilelerin reislerini serbest bırakırdı; ancak Goguryeo'nun kraliyet işleriyle ilgilenen yöneticilere verdikleri raporlar onların ağır vergiden ayrı tutulmasını sağlardı. Taejo ve halefleri genişlemeye devam etmek için artan kaynaklarını kuzeybatıya yönlendirmişlerdi. Yeni yasalar, köylüleri ve soyluları denetim altında tutuyor ve kabile liderlerini merkez soyluların içine çekiyordu. Kraliyetin gücünün artması için kraliyet sırası kardeşlere ait olmaktan çıkıp baba soyuna ait olması seklinde değiştirildi.
Goguryeo imparatorluğunun genişlemesiyle Liaodong komutanlığıyla direkt askeri ilişki içine girildi. Liaodong'un baskısıyla Goguryeo başkentini Hun Nehri vadisinden, Wandu Dağı yanındaki Yalu Nehri vadisine taşımak zorunda kaldı.
Goguryeo - Wei Savaşı (244 CE)
Han İmparatorluğunun yıkılmasından sonra kaos devam ediyordu. Han İmparatorluğunun komutanları yenilmişti. Goguryeo, Han İmparatorluğundan sonra yeni kurulmuş olan Çin’in Wei Hanedanlığı ile savaşarak sınırlarını genişletmek istiyordu. 220 CE’de Wei Hanedanlığını vergiye bağladı. 238 CE’de Goguryeo ile Wei bir anlaşma yaptılar ve amaçları Liadong’u yok etmekti. Liadong yarımadası Wei tarafından zapt edildiği zaman Goguryeo ve Wei arasında anlaşma bozuldu. Wei’nin kışkırtması ile 244 yılında Goguryeo, Liadong’un batı bölgesine saldırmıştı. Daha sonra bunu fırsat bilen Wei, Goguryeo’nun başkenti olan Mt. Hwando’ya saldırdı ve yok etti. Orduları yok edilen Goguryeo kralı ise kaçtı ve doğudaki Okjeo kabilesine sığındı.
Güçlenmeye Başlama ve Gelişme - Yükselme Dönemi (300 ile 390 CE)
Wei Ordusu savaştan sonra Goguryeo’yu yok ettiğini düşünmüş ve o bölgeden ayrılmıştır. 70 yıl içinde Goguryeo başkenti yeniden kurdu. Bu başkentin adını ise Mt. Wandu olarak koydular. Tekrardan Liadong, Lelang and Xuantu’ya akın etmeye başladılar. 313 yılında Goguryeo bir yandan Liadong’un oraya kadar yayılmaya devam ederken diğer taraftan da Goguryeo’nun 15. kralı Micheon tarafından Legang’daki Çin generali bozguna uğratıldı.
7.yy’ın ortalarına kadar yarımadanın sahipliğini üç krallık yaptı. 342 yılında Çinlilerden gelen (Xianbei, Former Yan (16 krallıktan biri olan Çin krallığı) , Gao Yun ) bazı ataklara karşı olan gerilemeler geçici oldu. 371 yılında Baekje kralı Geunchogo, Goguryeo’nun en büyük şehri olan Pyongyang’ı yağmaladı ve Goguryeo 16. kralı olan Gogukwon’u savaşta öldürdü.
372 yılında ölen kralın yerine Sosurim geçti. Bu kralda yeni hukuk kurallarını ve Budizm dinini seçenleri de kabul edeceğini ilan etti. Taehak (태학, 太學) adıyla da anılan eğitim enstitüsünü kurdu. Askeri alanlarda da bazı reformlar yaptı.
Goguryeo'nun Gücünün Zirvesi (391 ile 531 CE)
![[Resim: 507pxhistoryofkorea476.png]](http://img14.imageshack.us/img14/3769/507pxhistoryofkorea476.png)
476 CE’de Goguryeo en iyi dönemini yaşadı. Goguryeo’nun 19. kralı olan Gwanggaeto the Great (R. 391 - 412 CE) zamanında her şey en üst düzeyde iyi olarak yaşanmıştır. Gwanggaeto zamanında Mançurya’nın güneyinde bulunan Jilin şehrinde hala bu kralın olağanüstü başarı hikayeleri anlatılmaktadır. Daha sonra 20. kral Jangsu zamanında da bu ilerleme gelişmiş ve devam etmiştir.
Gwanggaeto;
Buyeo’dan 64 şehir, 1400 köy zapt etmiş ve almıştır.
Çin’in 16 krallığından biri olan Later Yan’ı yok etmiştir.
Buyeo’yu ve kuzeydeki Mohe kabilesini de istila etmiştir.
Baekje krallığına da boyun eğdirmiştir.
Gaya krallığını sona erdirmeye çalışmış ve onları kendine bağlamıştır.
Silla ile 50 yıldan beri süregelen yarımadanın hâkimiyetinin kimde olacağı konusunda savaş yapmıştır.
Gwanggaeto’nun hükümdarlığının son zamanlarında yarım adanın kuzey ve orta bölgelerinin yanı sıra Mançurya’nın güney tarafında da tartışmasız söz sahibi olmayı başarmış ve kontrolü ele almıştır. Şimdiki Seoul’un olduğu yere kadarki bölgeler hep Goguryeo’nun kontrolü altındaydı.
Gwanggaeto’nun oğlu olan Jangsu 413 yılında tahta geçiyor. 427 yılında başkenti Mt.Wandu’dan Pyongyang’a taşıyor. Jangsu’da babası gibi o bölgelerin hakimi olmaya devam ediyor ve doğuda Songhua nehrine kadar sınırlarını büyütüyor.
5. yüzyılın sonlarına doğru Buyeo’yu ve Mohe ve Khitan gibi kabileleri de içine alıyor. Kuzeyde Çinli olan Northern Wei ile çekişmeleri oluyor. Aynı zamanda Silla ile de mücadele etmeye devam ediyor.
İç Sorunlar (531 ile 551 CE)
6. yüzyılda Goguryeo en başarılı dönemini yaşadı. Goguryeo’nun 22. kralı Anjang, kardeşi Anwon tarafından suikast sonucu öldürüldü. Tahta Anwon geçti. Bu dönemde soylular daha fazla yönetimde söz sahibi oldular. Politik görüşlerdeki bölünme ve fikir ayrılıkları içten içe derinleşti. Tahta 18 yaşındaki Yangwon geçti. Fakat bu politik sorunlar hiçbir zaman tam anlamıyla çözülemedi. Yetkili görevlerdeki ve kontrolü ele geçirmek isteyen bazı hain kişiler sebebiyle yönetim iyice kötüleşmeye başladı.
550 yılında yönetimde söz sahibi olmak isteyen Tuchueh isimli grup tarafından kuzey bölgesi ve bu bölgedeki bazı kaleler zapt edildi. 551 yılında iç sorunlar yüzünden gittikçe zayıflamaya başlayan Goguryeo’ya Baekje ve Silla krallıkları da saldırmaya başladılar.
Kaynak
English
Goguryeo / 고구려
Goguryeo or Koguryŏ was an ancient Korean kingdom located in the northern and central parts of the Korean peninsula, southern Manchuria, and southern Russian Maritime province.
Along with Baekje and Silla, Goguryeo was one of the Three Kingdoms of Korea. Goguryeo was an active participant in the power struggle for control of the Korean peninsula as well as associated with the foreign affairs of peer polities in China and Japan.
The Samguk Sagi, a 12th century CE Goryeo text, indicates that Goguryeo was founded in 37 BCE by Jumong , a prince from Buyeo, although there is archaeological and textual evidence that suggests Goguryeo culture was in existence since the 2nd century BCE around the fall of Gojoseon, an earlier kingdom that also occupied southern Manchuria and northern Korea.
Goguryeo was a major regional power in Northeast Asia until it was defeated by a Silla -Tang alliance in 668 CE. After its defeat, its territory was divided among the Tang Dynasty, Unified Silla and Balhae.
History
Founding of Goguryeo (c. 37 BCE)
According to the Samguk Sagi and the Samguk Yusa, a prince from the kingdom of Buyeo, named Jumong, fled after a power struggle with other princes of the Buyeo court and founded the Goguryeo state in 37 BCE in a region called Jolbon Buyeo, usually thought to be located in the middle Yalu and T'ung-chia river basin, overlapping the current China-North Korea border. Some scholars believe that Goguryeo may have been founded in the 2nd century BCE. In the geographic monographs of the Han Shu, the word Goguryeo or "高句麗" was first mentioned in 113 BCE as a region under the jurisdiction of the Xuantu commandery. In the Old Book of Tang, it is recorded that Emperor Taizong of Tang refers to Goguryeo's history as being some 900 years old. In 75 BCE, a group of Yemaek tribes (a proto-Goguryeo type people), which may have included Goguryeo, made an incursion into China's Xuantu commandery west from the Amnok River valley.
However, the weight of textual evidence from the Old and New Histories of Tang, the Samguk Sagi, the Nihon Shoki as well as other ancient sources would support a 37 BCE or "middle" 1st century BCE foundation date for Goguryeo. Archaeological evidence would support centralized groups of Yemaek tribes in the 2nd century BCE, but there is no direct evidence that would suggest these Yemaek groups were known as or would identify themselves as Goguryeo. The first mention of Goguryeo as a group type associated with Yemaek tribes would be a reference in the Han Shu that discusses a Goguryo revolt in 12 CE, where they break away from Xuantu influence.
At its founding, the Goguryeo people are believed to be a blend of Buyeo and Yemaek people, as leadership from Buyeo may have fled their kingdom and integrated with existing Yemaek chiefdoms. The San Guo Zhi, in the section titled "Accounts of the Eastern Barbarians", states that Buyeo and the Yemaek people were ethnically related and spoke the same language.
Jumong and The Foundation Myth
The earliest mention of Jumong is in the 4th century C.E. Stele of Great emperor Gwanggaeto. Jumong is often said to be the Korean transcription of the hanja 朱蒙 (Jumong, 주몽), 鄒牟(Chumo, 추모), or 仲牟 (Jungmo, 중모).
The Stele states that Jumong was the first emperor and ancestor of Goguryeo and he was the son of the king of Buyeo and a daughter of the river deity Habaek. The Samguk Sagi and Samguk Yusa paints additional detail and names Jumong's mother as Yuhwa. Jumong's biological father was said to be a man named Hae Mosu who is described as a "strong man" and "a heavenly prince". The Samguk Sagi states that Hae Mosu was a sky deity, who had seduced Yuhwa. After the murder attempts of Daeso, the crown prince of Buyeo, Jumong fled Buyeo. The Stele and later Korean sources disagree as to which Buyeo Jumong came from. The Stele says he came from North Buyeo and the Samguk Sagi and Samguk Yusa say he came from East Buyeo. Jumong eventually made it to the Jolbon Buyeo confederacy, where he married the daughter of its ruler. He subsequently became emperor himself, founding Goguryeo with a small group of his followers from his native country.
Jumong's given surname was Hae (解), the name of the Buyeo rulers. According to the Samguk Yusa, Jumong changed his surname to Ko (高), in conscious reflection of his divine parentage. Jumong is recorded to have conquered the tribal states of Biryu (비류국, 沸流國) in 36 BCE, Haeng-in (행인국, 荇人國) in 33 BCE, and North Okjeo in 28 BCE.
Centralization and Early Expansion (mid 1st century CE)
Goguryeo developed from a league of various Yemaek tribes to an early state and rapidly expanded its power from their original basin of control in the Hun river drainage. The Goguryeo homeland was said to be mountainous and lacked arable land and could barely feed its own population. Goguryeo was known for being fond of raiding their neighbors so they could expand their resource base. In the time of king Taejo of Goguryeo in 53 CE, five local tribes were reorganized into five centrally ruled districts of the empire. Foreign relations and the military were controlled by the king. Aggressive military activities may have allowed Goguryeo to exact tribute from their tribal neighbors and to even dominate them politically and economically.
Taejo conquered the Okjeo tribes of Northeast Korea as well as the Eastern Ye and other tribes in Southeastern Manchuria and Northern Korea. From the increase of resources and manpower that these subjugated tribes gave him, Goguryo attacked Han China's commanderies of Lelang, Xuantu, and Liaodong in the Korean and Liaodong peninsulas, becoming fully independent from the Han commanderies.
Generally, Taejo allowed the conquered tribes to retain their chieftains, but report to governors who were related to Goguryeo's royal line and were expected to provide heavy tribute. Taejo and his successors channeled these increased resources to continuing its expansion to the northwest. New laws regulated peasants and the aristocracy, as tribal leaders continued to be absorbed into the central aristocracy. Royal succession changed from fraternal to patrilineal, strengthening the royal court.
The expanding Goguryeo empire entered into direct military contact with the Liaodong commandery. Pressure from Liadong forced Goguryeo to move their capital in the Hun River valley to the Yalu River valley near Mt. Wandu.
Goguryeo-Wei War (244 CE)
The chaos following the fall of the Han Dynasty, the former Han commanderies had broken free of control and were ruled by various independent warlords. Surrounded by these commanderies, who were governed by aggressive warlords, Goguryeo moved to improve relations with the newly created Wei Dynasty of China and sent tribute in 220 CE. In 238 CE, Goguryeo entered into a formal alliance with the Wei to destroy the Liaodong commandery. When Liaodong was finally conquered by Wei, cooperation between Wei and Goguryeo fell apart and Goguryeo attacked the western edges of Liaodong, which incited a Wei counterattack in 244. On this occasion, Wei reached and destroyed the Goguryeo capital at Mt. Hwando. It is said that the king of Goguryeo, with his army destroyed, fled alone and sought refuge with the Okjeo tribes in the east.
Revival and Further Expansion (300 to 390 CE)
The Wei armies thought they had destroyed Goguryeo and soon left the area. However, in only 70 years, Goguryeo rebuilt their capital at Mt. Wandu and again began to raid Liaodong, Lelang and Xuantu commandaries. As Goguryeo extended its reach into the Liaodong peninsula, the last Chinese commandery at Lelang was conquered and absorbed by Micheon of Goguryeo in 313, bringing the northern part of the Korean peninsula into the fold. From that point on, until the 7th century C.E., territorial control of the peninsula would be contested primarily by the Three Kingdoms of Korea.
The expansion met temporary setbacks when in 342, Former Yan, a Chinese Sixteen Kingdoms state of Xianbei ethnicity, (some Goguryeo royal family members were seized by Former Yan, and one of them, Gao Yun, briefly ruled Former Yan's successor state Northern Yan from 407 to 409) attacked Goguryeo’s capital, then at Mt. Wandu, and in 371, King Geunchogo of Baekje sacked Goguryeo’s one of largest city, Pyongyang, and killed King Gogukwon of Goguryeo in battle.
Turning to domestic stability and the unification of various conquered tribes, Sosurim of Goguryeo proclaimed new laws, embraced Buddhism as the national religion in 372, and established a national educational institute called the Taehak (태학, 太學). [21]. Due to the defeats that Goguryeo had suffered under Former Yan and Baekje, Sosurim had also instituted military reforms.
Zenith of Goguryeo's Power (391 to 531 CE)
Gwanggaeto the Great (R. 391 - 412 CE) was a highly energetic monarch that is remembered for his rapid military expansion of the empire.
Gwanggaeto's exploits have been recorded on a huge memorial stele located near present day Jilin in southern Manchuria, that was erected by his son, Jangsu. Gwanggaetto is said to have conquered 64 walled cities and 1,400 villages from one campaign against Buyeo alone, destroyed Later Yan and annexed Buyeo and Mohe tribes to the north, subjugated Baekje, contributed to the dissolution of the Gaya confederacy, defeated Wa incursion into the peninsula and turned Silla into a protectorate through the Goguryeo–Yamato War. In doing so, he brought about a loose unification of the Korean peninsula that lasted about 50 years. By the end of his reign, Goguryeo had achieved undisputed control of southern Manchuria, and the northern and central regions of the Korean Peninsula.
During this period, Goguryeo territory included three fourths of the Korean peninsula, including today's Seoul, and much of southern Manchuria and the southeastern end of Russian maritime province. Gwanggaeto instituted the reign name of "Yeongnak", thus signifying his belief that he was equal with the major Chinese dynasties.
Jangsu, ascending to the throne in 413, moved the capital to Pyongyang in 427, which is evidence to the intensifying rivalries between it and the other two peninsular kingdoms of Baekje and Silla to its south. Jangsu, like his father, continued Goguryeo's territorial expansion into Manchuria and reached the Eastern Songhua River, which marked Goguryeo's farthest reach to the north.
In the late 5th century, it absorbed Buyeo and several Mohe and Khitan tribes, competed with Northern Wei in the north, and continued its strong influence over Silla.
Internal strife (531 to 551 CE)
Goguryeo reached its zenith in the 6th century. After this, it began a steady decline. Anjang was assassinated, and succeeded by his brother Anwon, during whose reign aristocratic factionalism increased. A political schism deepened as two factions advocated different princes for succession, until the eight-year-old Yangwon was finally crowned. But the power struggle was never resolved definitively, as renegade magistrates with private armies appointed de facto rulers of their areas of control.
Taking advantage of Goguryeo's internal struggle, a nomadic group called the Tuchueh attacked Goguryeo's northern castles in the 550s and conquered some of Goguryeo's northern lands. Weakening Goguryeo even more, as civil war continued among feudal lords over royal succession, Baekje and Silla allied to attack Goguryeo from the south in 551.
Source
![[Resim: goguryeo.jpg]](http://img196.imageshack.us/img196/4222/goguryeo.jpg)
Goguryeo ya da diğer ismiyle Koguryô, Kore yarımadası merkezinin kuzeyinde, Mançurya ve Primorsky Krai'nin güneyinde bulunan eski bir Kore krallığıdır.
Baekje ve Silla ile birlikte Kore'nin Üç Krallığı’ndan biridir. Kore yarımadasının kontrolünü sağlamak için aktif bir güç olan Goguryeo güç mücadelesi vermesinin yanında, Çin ve Japonya'yla ortak dış işleri rejimi ilişkisi içinde olmuştur.
12. yüzyıl Goryeo yazısı Samguk Sagi, Mançurya ve Kore'nin kuzeyini işgal etmiş M.Ö. 2. yüzyılda Gojoseon'un yıkılışından sonra Goguryeo'nun Buyeo prensi Jumong tarafından M.Ö. 37'de kurulduğunu, arkeolojik ve metin kalıntılarıyla desteklendiğini belirtmektedir.
Goguryeo, M.S. 668'de Silla - Tang ittifakıyla yıkılıncaya kadar Kuzeydoğu Asya'da büyük bir bölgesel güçtü. Yıkılıştan sonra toprakları Tang Hanedanlığı, Birleşik Silla ve Balhae arasında paylaşıldı.
Tarihi
Goguryeo'nun Kuruluşu (M.Ö. 37)
![[Resim: goguryeotombmural.jpg]](http://img19.imageshack.us/img19/9028/goguryeotombmural.jpg)
Samguk Sagi ve Samguk Yusa'ya göre Buyeo krallığından Jumong adında bir prens, Buyeo sarayındaki diğer prenslerle iktidar mücadelesine girdikten sonra, Çin - Kuzey Kore sınırında Yalu ve T'ung-chia havzalarının ortasında olduğu düşünülen, yerel ismiyle Jolbon Buyeo olarak bilinen yere kaçarak Goguryeo devletini M.Ö. 37'de kurdu. Bazı bilginler Goguryeo'nun M.Ö. 2. yüzyılda kurulduğuna inanmaktadırlar. Han Shu (Han’ın Kitabı)'nun coğrafik monografisinde Goguryeo kelimesinden ilk defa M.Ö. 113'te Xuantu komutanlığı hükmü altında bir bölge olarak bahsedilmektedir. Tang'ın Eski Kitabı’nda ise Tang İmparatoru Taizong, Goguryeo'nun tarihinin 900 yıl olduğundan söz etmektedir. M.Ö. 75'te Yemaek kabilesinden (ilk Goguryeo tipi halk) bir grup Amnok Nehri vadisinden Çin'in Xuantu komutanlığının batısına kadar baskın yaptı. Tang'ın Eski ve Yeni Tarihleri, Samguk Sagi ve Nihon Sihoki gibi metin kalıntılarının yanında diğer eski kaynaklar da Goguryeo'nun M.Ö. 37'de ya da 1. yüzyılın ortalarında kurulduğunu desteklemektedir. Arkeolojik kalıntılar Yemaek kabilelerinin M.Ö. 2. yüzyılda merkezileştiğini gösterse de; Goguryeo'dan geldiklerini gösteren herhangi bir kalıntı yoktur. Han Shu, Goguryeo'nun Yamaek kabilelerinden M.S. 12'de isyan edip Xuantu'nun hükmü altından çıkan bir grup olarak ele almaktadır.
Kuruluşunda Goguryeo halkı, Buyeo ve Yemaek halklarının bir karışımı olduğunu ve Yemaek başkanlarının önderliğinde kabilelerini Buyeo'dan kaçırabilmiş olduklarına inanmaktadır. San Guo Zhi (Üç Krallığın Kayıtları)'nın "Batılı Barbarlar Raporları" bölümünde Buyeo ve Yemaek halkının etnik köken olarak bağlantılı ve aynı dili konuştuklarını ifade etmektedir.
Jumong ve Kuruluş Efsanesi
Jumong'un adı ilk kez 4. yüzyılda Ulu İmparator Gwanggaeto Dikilitaşı’nda geçmektedir. Jumong, Hanja'nın Korece yazılışında 朱蒙 (Jumong, 주몽), 鄒牟(Chumo, 추모), ya da 仲牟 (Jungmo, 중모) şeklinde söz ediliyordu.
Dikilitaşın ifade ettiğine göre Jumong, Goguryeo'nun atası ve ilk imparatoru olmasının yanında Buyeo kralıyla nehir tanrıçası Habaek kabilesinin kızının oğullarıdır. Samguk Sagi ve Samguk Yusa ek bir ayrıntı olarak Jumong'un annesinin adının Yuhwa olduğunu betimlemiştir. Jumong'un biyolojik babasının da "güçlü insan" ve "cennetin prensi" anlamına gelen Hae Mosu adında biri olduğu söylenmektedir. Samguk Sagi de Yuhwa'yı bastan çıkaran Hae Mosu'nun gökyüzü tanrısı olduğunu açıklamaktadır. Buyeo'nun veliaht prensi Daeso'nun suikast girişimi üzerine Jumong Buyeo'dan kaçmıştır. Dikilitaş ve sonraki Kore kaynakları Jumong'un hangi Buyeo'dan geldiği konusunda uyuşmamaktadır. Dikilitaş Jumong'un Kuzey Buyeo'dan geldiğini; Samguk Sagi ve Samguk Yusa'da Doğu Buyeo'dan geldiğini söylemektedir. Jumong sonuçta yöneticisinin kızıyla evlendigi Jolbon Buyeo konfederasyonunu kurmuştur. Anavatanındaki küçük gruplar halindeki destekçileriyle Goguryeo'yu kurarak imparator olmuştur.
Jumong'a Buyeo hükümdarlarının adı olan Hae, soy isim olarak verilmişti. Samguk Yusa'ya göre Jumong, kutsal atalarının yansıması bilinciyle soyadını "Ko" olarak değiştirdi. Jumong, M.Ö. 36'da Biryu kabilelerini, M.Ö. 33'te Haeng-in'i ve M.Ö. 28'de de Kuzey Okjeo'yu fethederek adından söz ettirmiştir.
Merkezileşme ve İlk Yayılma (1. Yüzyıl Ortaları)
![[Resim: 507pxhistoryofkorea001.png]](http://img513.imageshack.us/img513/2464/507pxhistoryofkorea001.png)
Goguryeo, çeşitli Yemaek kabilelerinin birliğinden Hun nehri havzasının kontrolünden gücünü hızla büyüterek ilk devleti kurmuştur. Goguryeo'nun anavatanı, söylenenlere göre dağlık ve tarım yapılmasına uygun olmayan bir ülke olmasına rağmen halkını besleyebiliyordu.
Komşularını yağmalamaya düşkün olduğu için Goguryeo'nun kaynak sıkıntısında olmadığı bilinir. M.S. 53'te Goguryeo kralı Taejo'nun zamanında beş yerel kabile, imparatorluk içinde beş ayrı yönetim bölgesini yönetecek şekilde yeniden örgütlendiler. Dış işleri ve askerler kralın denetimindeydi. Saldırgan askeri faaliyetlerin, komşu kabilelerden zorla vergi almaları ve hatta Goguryeo’ya politik ve ekonomik yönden hakim olmalarını sağlayabilirdi.
Taejo, Kuzeydoğu Kore'deki Okjeo kabilelerinin yanı sıra Doğu Ye ve Güneydoğu Mançurya ile Kuzey Kore'yi fethetti. Kaynakların ve insan gücünün artmasıyla kabilelere boyun eğdiren Goguryeo, Kore ve Liaodong yarımadalarındaki Han İmparatorluğu’nun komutanlıklarından Lelang, Xuantu ve Liaodong'u işgal ederek tamamıyla bağımsız olmuştur.
Taejo, genellikle fethettiği kabilelerin reislerini serbest bırakırdı; ancak Goguryeo'nun kraliyet işleriyle ilgilenen yöneticilere verdikleri raporlar onların ağır vergiden ayrı tutulmasını sağlardı. Taejo ve halefleri genişlemeye devam etmek için artan kaynaklarını kuzeybatıya yönlendirmişlerdi. Yeni yasalar, köylüleri ve soyluları denetim altında tutuyor ve kabile liderlerini merkez soyluların içine çekiyordu. Kraliyetin gücünün artması için kraliyet sırası kardeşlere ait olmaktan çıkıp baba soyuna ait olması seklinde değiştirildi.
Goguryeo imparatorluğunun genişlemesiyle Liaodong komutanlığıyla direkt askeri ilişki içine girildi. Liaodong'un baskısıyla Goguryeo başkentini Hun Nehri vadisinden, Wandu Dağı yanındaki Yalu Nehri vadisine taşımak zorunda kaldı.
Goguryeo - Wei Savaşı (244 CE)
Han İmparatorluğunun yıkılmasından sonra kaos devam ediyordu. Han İmparatorluğunun komutanları yenilmişti. Goguryeo, Han İmparatorluğundan sonra yeni kurulmuş olan Çin’in Wei Hanedanlığı ile savaşarak sınırlarını genişletmek istiyordu. 220 CE’de Wei Hanedanlığını vergiye bağladı. 238 CE’de Goguryeo ile Wei bir anlaşma yaptılar ve amaçları Liadong’u yok etmekti. Liadong yarımadası Wei tarafından zapt edildiği zaman Goguryeo ve Wei arasında anlaşma bozuldu. Wei’nin kışkırtması ile 244 yılında Goguryeo, Liadong’un batı bölgesine saldırmıştı. Daha sonra bunu fırsat bilen Wei, Goguryeo’nun başkenti olan Mt. Hwando’ya saldırdı ve yok etti. Orduları yok edilen Goguryeo kralı ise kaçtı ve doğudaki Okjeo kabilesine sığındı.
Güçlenmeye Başlama ve Gelişme - Yükselme Dönemi (300 ile 390 CE)
Wei Ordusu savaştan sonra Goguryeo’yu yok ettiğini düşünmüş ve o bölgeden ayrılmıştır. 70 yıl içinde Goguryeo başkenti yeniden kurdu. Bu başkentin adını ise Mt. Wandu olarak koydular. Tekrardan Liadong, Lelang and Xuantu’ya akın etmeye başladılar. 313 yılında Goguryeo bir yandan Liadong’un oraya kadar yayılmaya devam ederken diğer taraftan da Goguryeo’nun 15. kralı Micheon tarafından Legang’daki Çin generali bozguna uğratıldı.
7.yy’ın ortalarına kadar yarımadanın sahipliğini üç krallık yaptı. 342 yılında Çinlilerden gelen (Xianbei, Former Yan (16 krallıktan biri olan Çin krallığı) , Gao Yun ) bazı ataklara karşı olan gerilemeler geçici oldu. 371 yılında Baekje kralı Geunchogo, Goguryeo’nun en büyük şehri olan Pyongyang’ı yağmaladı ve Goguryeo 16. kralı olan Gogukwon’u savaşta öldürdü.
372 yılında ölen kralın yerine Sosurim geçti. Bu kralda yeni hukuk kurallarını ve Budizm dinini seçenleri de kabul edeceğini ilan etti. Taehak (태학, 太學) adıyla da anılan eğitim enstitüsünü kurdu. Askeri alanlarda da bazı reformlar yaptı.
Goguryeo'nun Gücünün Zirvesi (391 ile 531 CE)
![[Resim: 507pxhistoryofkorea476.png]](http://img14.imageshack.us/img14/3769/507pxhistoryofkorea476.png)
476 CE’de Goguryeo en iyi dönemini yaşadı. Goguryeo’nun 19. kralı olan Gwanggaeto the Great (R. 391 - 412 CE) zamanında her şey en üst düzeyde iyi olarak yaşanmıştır. Gwanggaeto zamanında Mançurya’nın güneyinde bulunan Jilin şehrinde hala bu kralın olağanüstü başarı hikayeleri anlatılmaktadır. Daha sonra 20. kral Jangsu zamanında da bu ilerleme gelişmiş ve devam etmiştir.
Gwanggaeto;
Buyeo’dan 64 şehir, 1400 köy zapt etmiş ve almıştır.
Çin’in 16 krallığından biri olan Later Yan’ı yok etmiştir.
Buyeo’yu ve kuzeydeki Mohe kabilesini de istila etmiştir.
Baekje krallığına da boyun eğdirmiştir.
Gaya krallığını sona erdirmeye çalışmış ve onları kendine bağlamıştır.
Silla ile 50 yıldan beri süregelen yarımadanın hâkimiyetinin kimde olacağı konusunda savaş yapmıştır.
Gwanggaeto’nun hükümdarlığının son zamanlarında yarım adanın kuzey ve orta bölgelerinin yanı sıra Mançurya’nın güney tarafında da tartışmasız söz sahibi olmayı başarmış ve kontrolü ele almıştır. Şimdiki Seoul’un olduğu yere kadarki bölgeler hep Goguryeo’nun kontrolü altındaydı.
Gwanggaeto’nun oğlu olan Jangsu 413 yılında tahta geçiyor. 427 yılında başkenti Mt.Wandu’dan Pyongyang’a taşıyor. Jangsu’da babası gibi o bölgelerin hakimi olmaya devam ediyor ve doğuda Songhua nehrine kadar sınırlarını büyütüyor.
5. yüzyılın sonlarına doğru Buyeo’yu ve Mohe ve Khitan gibi kabileleri de içine alıyor. Kuzeyde Çinli olan Northern Wei ile çekişmeleri oluyor. Aynı zamanda Silla ile de mücadele etmeye devam ediyor.
İç Sorunlar (531 ile 551 CE)
6. yüzyılda Goguryeo en başarılı dönemini yaşadı. Goguryeo’nun 22. kralı Anjang, kardeşi Anwon tarafından suikast sonucu öldürüldü. Tahta Anwon geçti. Bu dönemde soylular daha fazla yönetimde söz sahibi oldular. Politik görüşlerdeki bölünme ve fikir ayrılıkları içten içe derinleşti. Tahta 18 yaşındaki Yangwon geçti. Fakat bu politik sorunlar hiçbir zaman tam anlamıyla çözülemedi. Yetkili görevlerdeki ve kontrolü ele geçirmek isteyen bazı hain kişiler sebebiyle yönetim iyice kötüleşmeye başladı.
550 yılında yönetimde söz sahibi olmak isteyen Tuchueh isimli grup tarafından kuzey bölgesi ve bu bölgedeki bazı kaleler zapt edildi. 551 yılında iç sorunlar yüzünden gittikçe zayıflamaya başlayan Goguryeo’ya Baekje ve Silla krallıkları da saldırmaya başladılar.
Kaynak
English
Goguryeo / 고구려
Goguryeo or Koguryŏ was an ancient Korean kingdom located in the northern and central parts of the Korean peninsula, southern Manchuria, and southern Russian Maritime province.
Along with Baekje and Silla, Goguryeo was one of the Three Kingdoms of Korea. Goguryeo was an active participant in the power struggle for control of the Korean peninsula as well as associated with the foreign affairs of peer polities in China and Japan.
The Samguk Sagi, a 12th century CE Goryeo text, indicates that Goguryeo was founded in 37 BCE by Jumong , a prince from Buyeo, although there is archaeological and textual evidence that suggests Goguryeo culture was in existence since the 2nd century BCE around the fall of Gojoseon, an earlier kingdom that also occupied southern Manchuria and northern Korea.
Goguryeo was a major regional power in Northeast Asia until it was defeated by a Silla -Tang alliance in 668 CE. After its defeat, its territory was divided among the Tang Dynasty, Unified Silla and Balhae.
History
Founding of Goguryeo (c. 37 BCE)
According to the Samguk Sagi and the Samguk Yusa, a prince from the kingdom of Buyeo, named Jumong, fled after a power struggle with other princes of the Buyeo court and founded the Goguryeo state in 37 BCE in a region called Jolbon Buyeo, usually thought to be located in the middle Yalu and T'ung-chia river basin, overlapping the current China-North Korea border. Some scholars believe that Goguryeo may have been founded in the 2nd century BCE. In the geographic monographs of the Han Shu, the word Goguryeo or "高句麗" was first mentioned in 113 BCE as a region under the jurisdiction of the Xuantu commandery. In the Old Book of Tang, it is recorded that Emperor Taizong of Tang refers to Goguryeo's history as being some 900 years old. In 75 BCE, a group of Yemaek tribes (a proto-Goguryeo type people), which may have included Goguryeo, made an incursion into China's Xuantu commandery west from the Amnok River valley.
However, the weight of textual evidence from the Old and New Histories of Tang, the Samguk Sagi, the Nihon Shoki as well as other ancient sources would support a 37 BCE or "middle" 1st century BCE foundation date for Goguryeo. Archaeological evidence would support centralized groups of Yemaek tribes in the 2nd century BCE, but there is no direct evidence that would suggest these Yemaek groups were known as or would identify themselves as Goguryeo. The first mention of Goguryeo as a group type associated with Yemaek tribes would be a reference in the Han Shu that discusses a Goguryo revolt in 12 CE, where they break away from Xuantu influence.
At its founding, the Goguryeo people are believed to be a blend of Buyeo and Yemaek people, as leadership from Buyeo may have fled their kingdom and integrated with existing Yemaek chiefdoms. The San Guo Zhi, in the section titled "Accounts of the Eastern Barbarians", states that Buyeo and the Yemaek people were ethnically related and spoke the same language.
Jumong and The Foundation Myth
The earliest mention of Jumong is in the 4th century C.E. Stele of Great emperor Gwanggaeto. Jumong is often said to be the Korean transcription of the hanja 朱蒙 (Jumong, 주몽), 鄒牟(Chumo, 추모), or 仲牟 (Jungmo, 중모).
The Stele states that Jumong was the first emperor and ancestor of Goguryeo and he was the son of the king of Buyeo and a daughter of the river deity Habaek. The Samguk Sagi and Samguk Yusa paints additional detail and names Jumong's mother as Yuhwa. Jumong's biological father was said to be a man named Hae Mosu who is described as a "strong man" and "a heavenly prince". The Samguk Sagi states that Hae Mosu was a sky deity, who had seduced Yuhwa. After the murder attempts of Daeso, the crown prince of Buyeo, Jumong fled Buyeo. The Stele and later Korean sources disagree as to which Buyeo Jumong came from. The Stele says he came from North Buyeo and the Samguk Sagi and Samguk Yusa say he came from East Buyeo. Jumong eventually made it to the Jolbon Buyeo confederacy, where he married the daughter of its ruler. He subsequently became emperor himself, founding Goguryeo with a small group of his followers from his native country.
Jumong's given surname was Hae (解), the name of the Buyeo rulers. According to the Samguk Yusa, Jumong changed his surname to Ko (高), in conscious reflection of his divine parentage. Jumong is recorded to have conquered the tribal states of Biryu (비류국, 沸流國) in 36 BCE, Haeng-in (행인국, 荇人國) in 33 BCE, and North Okjeo in 28 BCE.
Centralization and Early Expansion (mid 1st century CE)
Goguryeo developed from a league of various Yemaek tribes to an early state and rapidly expanded its power from their original basin of control in the Hun river drainage. The Goguryeo homeland was said to be mountainous and lacked arable land and could barely feed its own population. Goguryeo was known for being fond of raiding their neighbors so they could expand their resource base. In the time of king Taejo of Goguryeo in 53 CE, five local tribes were reorganized into five centrally ruled districts of the empire. Foreign relations and the military were controlled by the king. Aggressive military activities may have allowed Goguryeo to exact tribute from their tribal neighbors and to even dominate them politically and economically.
Taejo conquered the Okjeo tribes of Northeast Korea as well as the Eastern Ye and other tribes in Southeastern Manchuria and Northern Korea. From the increase of resources and manpower that these subjugated tribes gave him, Goguryo attacked Han China's commanderies of Lelang, Xuantu, and Liaodong in the Korean and Liaodong peninsulas, becoming fully independent from the Han commanderies.
Generally, Taejo allowed the conquered tribes to retain their chieftains, but report to governors who were related to Goguryeo's royal line and were expected to provide heavy tribute. Taejo and his successors channeled these increased resources to continuing its expansion to the northwest. New laws regulated peasants and the aristocracy, as tribal leaders continued to be absorbed into the central aristocracy. Royal succession changed from fraternal to patrilineal, strengthening the royal court.
The expanding Goguryeo empire entered into direct military contact with the Liaodong commandery. Pressure from Liadong forced Goguryeo to move their capital in the Hun River valley to the Yalu River valley near Mt. Wandu.
Goguryeo-Wei War (244 CE)
The chaos following the fall of the Han Dynasty, the former Han commanderies had broken free of control and were ruled by various independent warlords. Surrounded by these commanderies, who were governed by aggressive warlords, Goguryeo moved to improve relations with the newly created Wei Dynasty of China and sent tribute in 220 CE. In 238 CE, Goguryeo entered into a formal alliance with the Wei to destroy the Liaodong commandery. When Liaodong was finally conquered by Wei, cooperation between Wei and Goguryeo fell apart and Goguryeo attacked the western edges of Liaodong, which incited a Wei counterattack in 244. On this occasion, Wei reached and destroyed the Goguryeo capital at Mt. Hwando. It is said that the king of Goguryeo, with his army destroyed, fled alone and sought refuge with the Okjeo tribes in the east.
Revival and Further Expansion (300 to 390 CE)
The Wei armies thought they had destroyed Goguryeo and soon left the area. However, in only 70 years, Goguryeo rebuilt their capital at Mt. Wandu and again began to raid Liaodong, Lelang and Xuantu commandaries. As Goguryeo extended its reach into the Liaodong peninsula, the last Chinese commandery at Lelang was conquered and absorbed by Micheon of Goguryeo in 313, bringing the northern part of the Korean peninsula into the fold. From that point on, until the 7th century C.E., territorial control of the peninsula would be contested primarily by the Three Kingdoms of Korea.
The expansion met temporary setbacks when in 342, Former Yan, a Chinese Sixteen Kingdoms state of Xianbei ethnicity, (some Goguryeo royal family members were seized by Former Yan, and one of them, Gao Yun, briefly ruled Former Yan's successor state Northern Yan from 407 to 409) attacked Goguryeo’s capital, then at Mt. Wandu, and in 371, King Geunchogo of Baekje sacked Goguryeo’s one of largest city, Pyongyang, and killed King Gogukwon of Goguryeo in battle.
Turning to domestic stability and the unification of various conquered tribes, Sosurim of Goguryeo proclaimed new laws, embraced Buddhism as the national religion in 372, and established a national educational institute called the Taehak (태학, 太學). [21]. Due to the defeats that Goguryeo had suffered under Former Yan and Baekje, Sosurim had also instituted military reforms.
Zenith of Goguryeo's Power (391 to 531 CE)
Gwanggaeto the Great (R. 391 - 412 CE) was a highly energetic monarch that is remembered for his rapid military expansion of the empire.
Gwanggaeto's exploits have been recorded on a huge memorial stele located near present day Jilin in southern Manchuria, that was erected by his son, Jangsu. Gwanggaetto is said to have conquered 64 walled cities and 1,400 villages from one campaign against Buyeo alone, destroyed Later Yan and annexed Buyeo and Mohe tribes to the north, subjugated Baekje, contributed to the dissolution of the Gaya confederacy, defeated Wa incursion into the peninsula and turned Silla into a protectorate through the Goguryeo–Yamato War. In doing so, he brought about a loose unification of the Korean peninsula that lasted about 50 years. By the end of his reign, Goguryeo had achieved undisputed control of southern Manchuria, and the northern and central regions of the Korean Peninsula.
During this period, Goguryeo territory included three fourths of the Korean peninsula, including today's Seoul, and much of southern Manchuria and the southeastern end of Russian maritime province. Gwanggaeto instituted the reign name of "Yeongnak", thus signifying his belief that he was equal with the major Chinese dynasties.
Jangsu, ascending to the throne in 413, moved the capital to Pyongyang in 427, which is evidence to the intensifying rivalries between it and the other two peninsular kingdoms of Baekje and Silla to its south. Jangsu, like his father, continued Goguryeo's territorial expansion into Manchuria and reached the Eastern Songhua River, which marked Goguryeo's farthest reach to the north.
In the late 5th century, it absorbed Buyeo and several Mohe and Khitan tribes, competed with Northern Wei in the north, and continued its strong influence over Silla.
Internal strife (531 to 551 CE)
Goguryeo reached its zenith in the 6th century. After this, it began a steady decline. Anjang was assassinated, and succeeded by his brother Anwon, during whose reign aristocratic factionalism increased. A political schism deepened as two factions advocated different princes for succession, until the eight-year-old Yangwon was finally crowned. But the power struggle was never resolved definitively, as renegade magistrates with private armies appointed de facto rulers of their areas of control.
Taking advantage of Goguryeo's internal struggle, a nomadic group called the Tuchueh attacked Goguryeo's northern castles in the 550s and conquered some of Goguryeo's northern lands. Weakening Goguryeo even more, as civil war continued among feudal lords over royal succession, Baekje and Silla allied to attack Goguryeo from the south in 551.
Source