Godeulppaegi Village's Korean Lettuce
Godeulppaegi Köyü Kore Marulu
![[Resim: koreanlettuce.gif]](http://img853.imageshack.us/img853/5182/koreanlettuce.gif)
Godeulppaegi Köyü Kore Marulu
![[Resim: koreanlettuce.gif]](http://img853.imageshack.us/img853/5182/koreanlettuce.gif)
Kore marulu Godeulppaegi Köyü'nün özel bir ürünü olmasının yanı sıra en büyük gelir kaynağıdır.
Sseunnamul ya da Ssinnamul olarak adlandırılır. Kuzey Kore'de Jondume Godeulppaegi ya da Jom Godeulppaegi diye isimlendirilir. Doğulu hekimlerse Yaksacho olarak adlandırırlar.
Korenin karşısındaki arazilerde yetişir ve iki yıl yaşarlar. Diz boyu yükseklikte büyürler ve yapraklarının ön yüzeyi daha beyazdır. Yaprakları sapsız olarak büyür ve alt kısımları sapla çevrilir. Yapraklar aynı zamanda sapın bas kısmına doğru küçülmeye başlar. Çiçeği sarı renktedir. Filizler sapta belirli bir düzen içinde sıralanmamıştır.
Meyvesi siyah ve huni şeklinde, aken türündedir.
Kore marulu tohumlarını yazın sonuna kadar taşır. Tohumlar toprağa düşer düşmez köklenmeye ve filizlenmeye başlar. Kışın yeni kökler filizlenerek toprağı deşerek çıkar.
Kocakarı ilacı olarak da her parçası ilaç yapımında kullanılır.
Eğer birkaç kökü kış süresince yaşayacak kadar sanşlıysa ertesi bahar tekrar büyür.
Tamamiyle büyüdüğünde kökler sertleşmeye, gövde ve yapraklar da ağızda çiğnenerek yenecek kıvama gelir.
Genellikle temmuz ve kasım ayları arasında toplanır ve dağıtımı yapılır.
Çeviri: otuker
(Çeviri için kardeşime tesekkür ederim.)
----------Source/ Kaynak----------
English
Korean Lettuce is Godeulppaegi Village’s biggest source of income as well as a major specialty.
It is called Sseunnamul or Ssinnamul. North Korea calls it Jondume Godeulppaegi or Jom Godeulppaegi. In Oriental Medicine, it is called Yaksacho.
It grows on the fields across Korea and survives for two years. It grows about knee-high and its leaves are whiter on the front surface. The leaves grow out of the stems and their bottom part covers the stem. The leaves also become smaller toward the top of the stem. The flower is a capitulum and yellow in color. Several blossoms hang at the end of the stem in no specific order.
Its fruit is a type of achene that is shaped like a cone in black color.
Korean lettuce bears seeds at the end of summer. As soon as the seeds fall on the ground, they quickly lay roots and sprout.
In winter, young roots are dug up with the sprouts to be seasoned or to make Kimchi.
In folk medicine, every part of the plant is used to make medicine.
If few roots are lucky enough to be left unpicked throughout the winter, they start to grow again in the following spring.
When fully grown, the roots become too hard and the stems and leaves become too chewy to be eaten.
They are usually gathered and distributed between July and November.