yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gimbap (Kimbap) / 김밥
#1
Gimbap (Kimbap) / 김밥

[Resim: pHKHEi.jpg]

Gimbap veya kimbap, buharda pişirilmiş beyaz pirinç ve diğer çeşitli malzemelerle hazırlanan, gimin (kurutulmuş mor su yosunu yaprakları) içinde yüzen ve bir lokmalık dilimler halinde servis edilen popüler bir Kore yemeğidir. Danmunji ya da kimchi ile servis edilen gimbap, genellikle pikniklerde ve açık hava etkinliklerinde ya da hafif bir öğle yemeği olarak yenmektedir.

Gimbap, Japon Sömürgesi (1910-1945) sırasında Japon futomakiden (Makizushi) türetilmiştir; ancak şu an Japon tarzı makizushiden ayırt edici bir özelliği bulunmamaktadır. Japon suşisinin özünde pirinç sirkesi yer alırken, gimbap pirinç sirkesinden ziyade susam yağını kullanmaktadır.

Çeşitleri

Kısa taneli kahverengi pirince rağmen, sağlıklı bilinç arasında yaygın hale gelen gim içindeki zeytinyağı ile genellikle kısa taneli pirinç kullanılmaktadır. Nadir olarak tatlı pirinç, gimbap pirincine karıştırılmaktadır.

Samgak gimbap, Güney Kore’de pek çok markette satılan üçgen şeklindeki bir gimbap türüdür. Samgak gimbapın pek çok çeşidi vardır.

Chungmu gimbap, dolgu maddesi olarak sadece pirincin kullanıldığı bir gmbaptır. Chungmu’nun sahilinden gelen rulolar çok incedir ve genellikle yüzeyleri baharatsız bırakılmaktadır. Chungmu gimbapı, geleneksel olarak kolddugi muchim tabağı, dilimlenmiş ahtapot ve marine edilmiş baharatlı kırmızı biber sosu ve turp kimchisi ile birlikte servis edilmektedir.

Chamchi gimbap, yaygın olarak bulunan diğer bir gimbaptır. Genellikle ton balığı, marine edilmiş susam yaprağı, mayonez gibi maddelerle doldurulmaktadır.

[Resim: cNPmEb.gif]

**English**

Gimbap or kimbap is a popular Korean dish made from steamed white rice (bap) and various other ingredients, rolled in gim (sheets of dried laver seaweed) and served in bite-size slices. Gimbap is often eaten during picnics or outdoor events, or as a light lunch, served with danmuji or kimchi.

Gimbap is derived from Japanese futomaki (Makizushi) during the Japanese rule (1910-1945). but now has certain distinctive elements not found in Japanese-style makizushi. Whereas the essence of Japanese sushi is vinegared rice, gimbap does not use rice vinegar but rather sesame oil.

Varieties

Short grain white rice is usually used, although short-grain brown rice, like olive oil on gim, is now becoming more widespread among the health-conscious. Rarely, sweet rice is mixed in gimbap rice.

Samgak gimbap (삼각김밥) is a triangle-shaped gimbap sold in many convenience stores in South Korea. Samgak gimbap also come in many varieties.

Chungmu gimbap (충무김밥) is a gimbap made with only rice as the filler ingredient. Originating from the seaside city of Chungmu, the rolls are thinner and the surface is usually left unseasoned. Chungmu gimbap is traditionally served with side dishes of kolddugi muchim (꼴뚜기 무침), sliced baby octupus marinated and fermented in a spicy red pepper sauce, and radish kimchi (무김치).

Chamchi gimbap (참치김밥) is another commonly found gimbap. It is usually filled with tuna, marinated sesame leaf, mayonnaise as well as other ingredients.

Kaynak / Source

Cevapla
#2
Malzemeler

3 su bardağı kısa taneli pişmemiş pirinç
1 yemek kaşığı susam yağı
Tatlandırmak için tuz (yaklaşık 3/4 çay kaşığı)
6 gim (diğer adıyla nori) parçaları

Eti İçin

½ inç kalınlığında uzun şeritler halinde kesilmiş 8 gram yağsız ince et,
(Ayrıca ince bulgogi eti ya da kıyma da kullanabilirsiniz.)
2 çay kaşığı soya sosu
1 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı susam yağı
½ çay kaşığı kıyılmış sarımsak

Ispanak İçin

1 demet ıspanak (yaklaşık 8 ons)
1 çay kaşığı susam yağı
Tatlandırmak için tuz – yaklaşık ¼ çay kaşığı

Balık Keki – Eomuk İçin

1 parça balık keki - eomuk
1 çay kaşığı soya sosu
½ çay kaşığı şeker
½ çay kaşığı susam yağı

2 adet orta boy havuç (ya da ½ inç kalınlığında uzun şeritler)
3 adet yumurta
6 adet sarı salamura turp (danmuji) şeritleri (1/2 inç kalınlığında)

Normalden biraz daha az su kullanarak pirinci pişirin. (Taze pişmiş pirinç, gimbap için en iyisidir.)

Yapılışı

[Resim: 9mDuGU.jpg]

1. Eti ince şeritler halinde (yaklaşık ½-inç kalınlığında) kesin. Dört baharat malzemesiyle karıştırın. 2-3 dakika boyunca orta ateşte pişene kadar karıştırarak kızartın.

[Resim: FOAKJF.jpg]

2. Ispanakları biraz haşlayın, soğuk suda şoklayın ve suyunu dışarı çıkartın. Susam yağı ve tuz ile çeşnilendirin.

[Resim: fNE01w.jpg]

3. Havuçları uzun uzun doğrayın. Yumuşayana kadar orta ateşte biraz zeytinyağı ile karıştırarak kızartın.

[Resim: eYlMgF.jpg]

4. Yumurtayı kırın ve çatal ya da kaşık ile iyice ezin. İçine bir tutam tuz ilave edin. Orta ateşin üzerinde bir tavada ısıtın. Yumurtaları tavaya koyun. Alt kısmı olunca ters çevirin. Bir kesme tahtası ile onu değiştirin. ¾ inç kalınlığındaki şeritler halinde uzunlamasına doğru kesin.

[Resim: pv6V7k.jpg]

5. Balık kekini, ¾ inç kalınlığındaki şeritler halinde uzunlamasına kesin. Soya sosunu, şekeri ve tuzu karıştırın. Yumuşayana kadar orta ateşte biraz bitkisel yağ (yaklaşık 1 çay kaşığı) ile 2 dakika boyunca karıştırarak kızartın.

[Resim: KznHYn.jpg]

6. Salamura turpları, uzunlamasına olacak şekilde ½ inç kalınlığında kesin. (Önceden hazır kesilmiş bir paket yoksa.)

[Resim: EXZaxx.jpg]

7. Dolgu malzemeleri hazır.

[Resim: wFlak2.jpg]

8. Diğer tüm malzemeler hazır olduğunda, pirinç tenceresinden pirinci çıkartın. Pirinç hala sıcak olsa da susam yağını ve tuzu ekleyin. Eşit derecede çeşnilenene kadar bir kaşık yardımıyla pirinci iyice karıştırın. Biraz tatlandırın ve gerekirse daha fazla tuz ilave edin. Bu işlem sırasında pirinç soğuyacaktır ve kullanıma hazır hale gelecektir.

[Resim: M2Fe1e.jpg]

9. Bir kesme tahtası ya da bambu hasırı ile gimin uzun ve parlak tarafına bir şerit koyun. Tercihen pirinç paleti ya da parmaklarınızı kullanarak gimin üzerine bir bardak pirinci yayın.

[Resim: jedYcJ.jpg]

10. Pirincin üstündeki malzemeleri size doğru olan tarafa yerleştirin.

[Resim: PNTYyr.jpg]

11. Parmaklarınızla dolguyu kıvırarak iki elinizle sizden uzak tarafa doğru rulo yapın.

[Resim: sKabMN.jpg]

12. Her şeyi sıkıca kapatmak için bambu hasırı yardımı ile baskı oluşturun. Daha sonra iki elinizi kullanarak rulo üzerinde eşit şekilde baskı uygulayın ve yuvarlamaya devam edin.

[Resim: 1xvP4L.jpg]

13. Ekstra bir lezzet ve parlak görünüm için biraz susam yağı ile ruloları fırçalayın. Keskin bir bıçağa biraz susam yağı sürün. (Bu, pirinçlerin bıçağa yapışmasını engelleyecektir. Her kesimden sonra gerektiği kadar bunu tekrarlayın. Pirinçler hala daha yapışıyorsa nemli bir havlu ile bıçağı silin.) ½ inçlik lokmalar halinde ruloları kesin.

Kaynak

Cevapla
#3
Ingredients

3 cups uncooked short grain rice
1 tablespoon sesame oil
salt to taste (about 3/4 teaspoon)
6 gim (aka nori) sheets

For Beef

8 ounces lean tender beef, cut into 1/2 inch-thick long strips
(You can also use thin bulgogi meat or ground beef)
2 teaspoons soy sauce
1 teaspoon sugar
1 teaspoon sesame oil
1/2 teaspoon minced garlic

For Spinach

1 bunch spinach (about 8 ounces)
1 teaspoon sesame oil
salt to taste - about 1/4 teaspoon

For Fish Cake - Eomuk

1 sheet fish cake - eomuk
1 teaspoon soy sauce
1/2 teaspoon sugar
1/2 teaspoon sesame oil

2 medium carrots, julienned (or 1/2-inch thick long strips)
3 eggs
6 yellow pickled radish (danmuji) strips (1/2-inch thick)

Cook the rice using a little less water than usual. (Fresh cooked rice is best for gimbap.)

Recipe

[Resim: 9mDuGU.jpg]

1. Cut the beef into thin strips (about 1/2-inch thick). Mix well with the next 4 seasoning ingredients. Stir fry over medium high heat until cooked through, 2 - 3 minutes.

[Resim: FOAKJF.jpg]

2. Blanch the spinach, shock in cold water and squeeze out water. Season with the sesame oil and salt.

[Resim: fNE01w.jpg]

3. Julienne the carrots. Stir fry with a little bit of oil over medium high heat and salt until softened.

[Resim: eYlMgF.jpg]

4. Crack and beat the eggs, in a bowl with a spoon or a fork. Stir in a pinch of salt. Heat a pan over medium low heat. Add the eggs to the pan. When the bottom is set, flip it over. Transfer to a cutting board. Cut lengthwise into 3/4-inch thick strips.

[Resim: pv6V7k.jpg]

5. Cut the fish cake lengthwise into 3/4-inch thick strips. Mix with the soy sauce, sugar and salt. Stir fry with a little bit (about 1 teaspoon) of vegetable oil over medium heat until softened, about 2 minutes.

[Resim: KznHYn.jpg]

6. Cut the pickled radish lengthwise into 1/2-inch thick strips (unless you bought a pre-cut package).

[Resim: EXZaxx.jpg]

7. The filling ingredients are ready.

[Resim: wFlak2.jpg]

8. When all the other ingredients are ready, remove the rice from the rice cooker. While the rice is still hot, add the sesame oil and salt. Mix well by lightly folding with a rice paddle or large spoon until evenly seasoned. Taste a little and add more salt if needed. The rice will cool down during this process and be ready to be used.

[Resim: M2Fe1e.jpg]

9. Put a sheet of gim, shiny side down and longer side toward you, on a cutting board or a bamboo mat if available. Spread about 3/4 cup to 1 cup of rice evenly over the gim, using a rice paddle or your fingers preferably.

[Resim: jedYcJ.jpg]

10. Lay the prepared ingredients on top of the rice close to the side toward you.

[Resim: PNTYyr.jpg]

11. Lift the entire bottom edge with both hands and roll over the filling away from you, tucking in the filling with your fingers.

[Resim: sKabMN.jpg]

12. Put firm pressure over the roll with the help of the bamboo mat, if using, to close everything in tightly. Then, continue to roll again, putting pressure evenly over the roll using both hands.

[Resim: 1xvP4L.jpg]


13. Rub or brush the roll with a little bit of sesame oil for extra flavor and shiny look. Apply a little bit of sesame oil to a sharp knife. (This will keep rice from sticking to the knife. Repeat as necessary after each cut. Wipe the knife with a damp towel if the rice still sticks.) Cut the roll into 1/2-inch bite sizes.

Source

Cevapla
#4
[Resim: c0cLp1.jpg]
[Resim: Lwdihw.jpg]
[Resim: qP33A6.jpg]

[Resim: KFLVWA.jpg]
Cevapla
#5
[Resim: XqCgdR.jpg]

[Resim: UhIlSB.jpg]
Cevapla
#6
Suşiye benziyor... Bilmiş Teşekkürler tanıtım için...





Seher Seheri'ni çook seviyor ama belki Seher Seheri'ni daha çok seviyordur. xD --- yongseng
Cevapla
#7
Teşekkürler Esra. Smile
[Resim: 3v3rmO.png]
Cevapla
#8
Paylaşım için teşekkürler.
Ben de evde denemiştim ama ben gim bulamadım annemin de tavsiyeleriyle biraz değişik bir versiyonunu yaptık. Biggrin
Sizce de çok yakışmıyor muyuz? ^^ Daltonlara benzedik biraz ama olsun.
www
Cevapla
#9
Detaylı ve güzel sunum için teşekkür ederiz...Smile

>>> https://www.facebook.com/KoreaFansWorld
Cevapla
#10
Teşekkürler. Smile
Çok güzel duruyor. Koreliler ağzı'nın tadını biliyor. Smile


Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi