30-10-2012, Saat: 21:51
(Son Düzenleme: 30-07-2020, Saat: 11:41, Düzenleyen: kıday baksı.)
Doenjang Jjigae / 된장찌개
Malzemeler
Doğranmış 2 diş sarımsak,
2 tane kurutulmuş yosun, (Julyen usulü)
2 yemek kaşığı Kore soya fasulye ezmesi, (Doenjang)
2-3 tatlı kaşığı Kore kırmızı biber tozu, (Gochugaru)
6 tane kurutulmuş hamsi,
5 bardak pirinç suyu çorbası (Ssal ddeum mul ve güveç için pirinci ıslatarak kullanmak gerekir.)
1/2 yeşil soğan, (Dilimlenmiş)
1 tane yeşil acı biber, (Dilimlenmiş)
Doğranmış 1 büyük kabak,
1 tane küçük paket tofu, (küp şeklinde doğranmış)
1 paket Enokitake mantar.
Hazırlanışı
Güveçte hamsileri kızartın. Pirinci durulayın. Hamsi suyunu ekleyin, yosunları atın ve yaklaşık 3 dakika kaynatın. Daha sonra yosun ve hamsileri çıkartın. Daha sonra kaynayan suyun içine soyaları atın ve karıştırın. Biber tozunu ekleyin. Kapağı kapatın ve 5 dakika boyunca kısık ateşte kaynatın. Soğan, acı biber ve kabağı 8-10 dakika kaynatın. Son 2 dakikada, tofu mantarları ekleyin. Ve haşlanmış pirinç ile hemen servis yapın.
Çeviri: Shidorin
English
Doenjang Jjigae / 된장찌개
Ingredients
2 cloves garlic, chopped
2 strips of dried seaweed (kelp)
2 tbsp Korean soy bean paste (doenjang)
2-3 tsp Korean chilli pepper powder (gochugaru)
6 Dried anchovy
5 Cups rice water broth (from the water used to rinse rice, ssal ddeum mul, and use for stew)
1/2 Green onion, thinly sliced
1 Green chilli pepper, sliced
1 Large zucchini, diced
1 small packet tofu diced into cubes
1 pack of enokitake mushrooms
Preparation
Toast the anchovies in your black bowl, Rinse your rice, making sure to save the milky rice water, that you plan to eat as a side with your soup. Add the broth/water to the anchovies, throw in the seaweed and bring to a boil. Boil about 3 minutes. Take out the seaweed and anchovies, discard them. Next mash and stir in the soybean paste into the simmering broth. Add in your chili powder. Cover and bring to a boil on medium to high heat for 5 minutes. Add onion, chilli peppers and zucchini, boil for 8-10 minutes. Add mushrooms, tofu in the last 2 minutes. Serve immediately with steamed rice.
Kaynak/Source
Malzemeler
Doğranmış 2 diş sarımsak,
2 tane kurutulmuş yosun, (Julyen usulü)
2 yemek kaşığı Kore soya fasulye ezmesi, (Doenjang)
2-3 tatlı kaşığı Kore kırmızı biber tozu, (Gochugaru)
6 tane kurutulmuş hamsi,
5 bardak pirinç suyu çorbası (Ssal ddeum mul ve güveç için pirinci ıslatarak kullanmak gerekir.)
1/2 yeşil soğan, (Dilimlenmiş)
1 tane yeşil acı biber, (Dilimlenmiş)
Doğranmış 1 büyük kabak,
1 tane küçük paket tofu, (küp şeklinde doğranmış)
1 paket Enokitake mantar.
Hazırlanışı
Güveçte hamsileri kızartın. Pirinci durulayın. Hamsi suyunu ekleyin, yosunları atın ve yaklaşık 3 dakika kaynatın. Daha sonra yosun ve hamsileri çıkartın. Daha sonra kaynayan suyun içine soyaları atın ve karıştırın. Biber tozunu ekleyin. Kapağı kapatın ve 5 dakika boyunca kısık ateşte kaynatın. Soğan, acı biber ve kabağı 8-10 dakika kaynatın. Son 2 dakikada, tofu mantarları ekleyin. Ve haşlanmış pirinç ile hemen servis yapın.
Çeviri: Shidorin
English
Doenjang Jjigae / 된장찌개
Ingredients
2 cloves garlic, chopped
2 strips of dried seaweed (kelp)
2 tbsp Korean soy bean paste (doenjang)
2-3 tsp Korean chilli pepper powder (gochugaru)
6 Dried anchovy
5 Cups rice water broth (from the water used to rinse rice, ssal ddeum mul, and use for stew)
1/2 Green onion, thinly sliced
1 Green chilli pepper, sliced
1 Large zucchini, diced
1 small packet tofu diced into cubes
1 pack of enokitake mushrooms
Preparation
Toast the anchovies in your black bowl, Rinse your rice, making sure to save the milky rice water, that you plan to eat as a side with your soup. Add the broth/water to the anchovies, throw in the seaweed and bring to a boil. Boil about 3 minutes. Take out the seaweed and anchovies, discard them. Next mash and stir in the soybean paste into the simmering broth. Add in your chili powder. Cover and bring to a boil on medium to high heat for 5 minutes. Add onion, chilli peppers and zucchini, boil for 8-10 minutes. Add mushrooms, tofu in the last 2 minutes. Serve immediately with steamed rice.
Kaynak/Source