yukari
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cho Man-sik (조만식)
#1
Cho Man-sik (조만식)

[Resim: 5dff849793f2fb958143ea992a568bcc.jpg]

Cho Man-sik, Kore'nin bağımsızlık hareketinde yer alan milliyetçi bir aktivisttir. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Japonların teslim olmasını takip eden aylarda Kuzey Kore'yi saran iktidar mücadelesine katılmıştır. Aslında Cho, Kuzey Kore'nin olası egemenliği için Sovyetler Birliği tarafından desteklenmiştir. Ancak, vekilliğe karşı olduğu için Cho, Sovyet desteğini kaybetmiş ve kuzeydeki Sovyet destekli komünistler tarafından iktidarda zorlanmıştır. 1946 yılının Ocak ayında ev hapsinde tutulduktan sonra Kore Savaşı'nın başlamasından kısa bir süre sonra infaz edildiğine inanılırken Kuzey Kore cezaevi sisteminde ortadan kaybolmuştur.

Erken Dönem

Cho, 1 Şubat 1883'te Kuzey Kore'de bulunan Güney P'ŏngan Eyaleti, Kangsŏ-gun'te doğmuştur. Geleneksel bir Konfüçyüsçü tarzında büyütülmüş ve eğitilmiştir ancak daha sonra Protestanlığı benimsemiştir. Haziran 1908'den 1913'e kadar Cho, Tokyo'da Meiji Üniversitesi'nde hukuk okumak için Japonya'ya taşınmıştır. Tokyo'da kaldığı süre boyunca Cho, Gandi'nin şiddet içermeyen ve kendi kendine yetme ile ilgili fikirlerini benimsemeye başlamıştır. Cho daha sonra Japon yönetimine direnmek için bu şiddet içermeyen karşıt fikirlerini kullanmıştır.

Bağımsızlık Hareketi

Japonya'nın 1910'da Kore'yi topraklarına katmasından sonra Cho, ülkesinin bağımsızlık hareketine giderek daha fazla dahil olmuştur. 1 Mart Hareketi'ne katılması diğer on binlerce Koreli'nin onunla birlikte tutuklanmasına ve de gözaltına alınmasına neden olmuştur. Ayrıca o, Korece soyadlarının Japonca'ya çevrilmesini reddetmekle ünlüdür. Cho, ekonomik yeterliliği elde etmek ve Korelilerin sadece ülkelerinde üretilen ürünler alabilmesini sağlamak amacıyla 1922 yılında Kore Ürünleri Tanıtım Topluluğu'nu kurmuştur. Cho topluluğun tüm dini örgütler ve sosyal gruplar tarafından özellikle sıradan Koreliler tarafından desteklenen ulusal bir hareket olarak düşünülmesini istemiştir. Kore Ürünleri Tanıtım Topluluğu, şiddet içermeyen güçlü direnişte politik ya da sosyal otorite yerine öncülük eden Cho'ya saygı duymuş ve ona “Kore'nin Gandisi” unvanını vermişlerdir. Bu kayıtlara rağmen, Koreli öğrencilerin askere alınmasını isteyen Japon ordusu, onun bazı milliyetçi yoldaşları ile birlikte ona karışık bir itibar kazandırmıştır.

2. Dünya Savaşı Sonrası Aktivizm

1945 yılının Ağustos ayında, Japonların teslim olmasına yakın Cho, Pyongyang'ın Japon yöneticisi ile temasa geçmiştir ve kaçınılmaz olarak izlediği iktidar boşluğunda kararlılığını koruyarak ve kontrolü ele alarak bir komite örgütlemeyi rica etmiştir. Yönetici birlikte işbirliği yapmayı kabul etmiş ve 17 Ağustos 1945'te beş il için Geçici Halk Komitesi'ni kurmuştur. Komite, taşra, şehir, ülke, bucak ve köy düzeylerinde Halk Komiteleri'nin kurulmasına yönelik üye, görev ve seçim süreçlerinin sayısını standartlaştırmaya çalışmıştır. Cho ayrıca, Kore Bağımsızlığının Hazırlanması Komitesi'ne (CPKI) üye olmuştur. Beş il için Geçici Halk Komitesi, genellikle komünizme karşı olan sağcı milliyetçilerden oluşuyordu.

Sovyet güçleri, Japonların teslim olmasını takiben Pyongyang'a geldiklerinde Cho Man-sik'i etkileyebileceklerini umuyorlardı. Cho, Kore Ürünleri Tanıtım Topluluğu'nun kuruluşundan bu yana Pyongyang'daki en popüler lider olarak Japonlara karşı sürekli direnmiştir. Sovyet subayları düzenli olarak Cho ile bir araya gelmiş ve onu yeni Kuzey Kore yönetimine başkanlık etmeye ikna etmeye çalışmıştır. Ancak Cho komünizmi benimsememiş ve yabancı güçlere güvenmemiştir. Cho Man-sik, Sovyet makamlarıyla sadece geniş özerklik için kendi şartlarıyla işbirliği yapmayı kabul etmiştir. Ancak Cho'nun koşulları Sovyet liderleri tarafından kabul görmemiştir. Sovyet tarafı şartlarını reddetmesine rağmen Cho, Güney P’yŏngan Halk Komitesi'nin başkanı olarak kalmayı başarmıştır.

Cho, 3 Kasım 1945'te kendi siyasi partisi olan Kore Demokrat Partisi'ni kurmuştur. Başlangıçta, Japon işgalinden sonra demokratik bir toplum yaratma amacı ile milliyetçi hakların gerçek bir politik örgütlenişine dönüşmesi amaçlanmıştır. Ancak Sovyetler, Kore Demokratik Partisi'ni onaylamamışlar ve böylece sosyalist baskı altındayken, partinin ilk başkan yardımcısı olarak Choi Yong-kun'u seçmişlerdir. Choi Yong-kun, Sovyetler Birliği'nin 88. tugayında görev yapan ve Kim Il-sung'un bir arkadaşı olan gerilla askerlerindendir. Parti bu nedenle Sovyet ideallerinin başlangıcından etkilenmiştir.

Sovyet inancına göre Cho Man-sik, Koreli komünist Kim Il-sung'a yeni umutlar vermiş ve Sovyet idealleri ile Kuzey Kore lideri olma yolunda ilerlemiştir. Kim Il-sung, Sovyet ordusunda on yıldır eğitim görmüş ve Binbaşı rütbesine yükselmiştir. Sovyet baskısı altında Cho, beş il için Geçici Halk Komitesini yeniden düzenlemek ve konseylere daha fazla komünist kabul etmek zorunda kalmıştır. Kim ve Cho'nun muhalif ideolojileri iki adam arasında bir çatışmaya yol açmış ve zorla iktidar paylaşımı her ikisine de yakışmamıştır.

Başarılı müttefik güçler arasındaki 1945 Moskova Konferansı, Kore devletinin beş yıllık bir süre için dört kişilik bir iktidar teklifi önerisini görüşmüştür, ardından Kore bağımsız bir devlet olma yolunda ilerleyecektir. Cho için bu, aşırı yabancı ve özellikle komünist, ülkesi üzerinde nüfusa neden olacağı için işbirliği yapmayı reddetmiştir. Bir Sovyet lideri olan Andrey Alekseyevich Romanenko, 1 Ocak 1946'da Cho'yla bir araya gelmiş ve onu, iktidar desteğini imzalamaya ikna etmeye çalışmıştır. Ancak Cho, desteği imzalamayı reddetmiştir. Sovyet liderleri, Cho'yu Sovyet vekilliğini onaylama konusunda ikna edemeyeceklerini anladıktan sonra, Cho'nun Sovyet ideallerini yansıtan önde gelen Kuzey Kore lideri olma yolundaki tüm umutlarını kaybetmişlerdir. 5 Ocak'ta Cho, Sovyet askerleri tarafından Pyongyang Koryo Otel'de gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır.

Bir süre için Koryo Otel'de rahat şartlar altında tutulmuş ve bu pozisyondan komünistlere karşı ses olmaya devam etmiştir. O, 1948 başkan yardımcılığı seçimlerinde yer almış, ancak o zamanki komünistlerin ülke meselelerindeki etkisi çok güçlü olduğundan başarısız olmuş ve Ulusal Meclis'ten sadece 10 oy almıştır. Cho daha sonra onaylanan bir habere göre Pyongyang'da bir hapishaneye nakledilmiştir. Çoğunlukla, 1950 yılının Ekim ayında, Kore Savaşı'nın ilk günlerinde diğer siyasi tutsaklarla birlikte infaz edildiğine inanılmaktadır. Cho'nun görevden alınması, 1994 yılından ölümüne kadar 48 yıl boyunca Kim Il-sung'un kuzeydeki gücünü pekiştirmesine yol açmıştır.

Mirası

1970'de Güney Kore hükümeti, Cho'nun kahramanlığını Ulusal Kurumun Liyakat Nişanı olarak Kore Cumhuriyeti Liyakatı ile ödüllendirdi. Cho Man-sik'in onuruna tekvando sınıfı Ko-Dang olarak adlandırıldı. Ko-Dang, Cho Man-sik'in takma adıydı.

Kaynak
Cevapla
#2
Cho Man-sik (조만식)

[Resim: 5dff849793f2fb958143ea992a568bcc.jpg]

Cho Man-sik was a nationalist activist in Korea's independence movement. He became involved in the power struggle that enveloped North Korea in the months following the Japanese surrender after World War II. Originally Cho was supported by the Soviet Union for the eventual rule of North Korea. However, due to his opposition to trusteeship, Cho lost Soviet support and was forced from power by the Soviet-backed communists in the north. Placed under house arrest in January 1946, he later disappeared into the North Korean prison system, where he is generally believed to have been executed soon after the start of the Korean War.

Early Life

Cho was born in Kangsŏ-gun, South P'yŏngan Province, now in North Korea on 1 February 1883. He was raised and educated in a traditional Confucian style but later converted to Protestantism and became an elder. From June 1908 to 1913 Cho moved to Japan to study law in Tokyo at Meiji University. It was during his stay in Tokyo that Cho came into contact with Gandhi’s ideas of non-violence and self-sufficiency. Cho later used these ideas of non-violent opposition to resist Japanese rule.

Independence Movement

After Japan's annexation of Korea in 1910 Cho became increasingly involved with his country's independence movement. His participation in the March 1st Movement led to his arrest and detention, along with tens of thousands of other Koreans. He is also famous for publicly rejecting Korean surname changes to Japanese ones. In 1922 Cho established the Korean Products Promotion Society with the objective of achieving economic self-sufficiency and that Koreans could obtain solely home-produced products. Cho intended the Society to be a national movement supported by all religious organizations and social groups, particularly ordinary Koreans. Due to the Korean Products Promotion Society, his strong non-violent resistance, and leading by example rather than political or social authority, Cho gained respect even from critics, and earned him the title “Gandhi of Korea”. Despite this record, his encouragement of Korean student enlistment the Japanese army earned him a mixed reputation with some of his fellow nationalists.

Post World War II Activism

In August 1945, with Japanese surrender imminent, Cho was approached by the Japanese governor of Pyongyang and asked to organise a committee to assume control and maintain stability in the power vacuum that would inevitably follow. He agreed to co-operate, and on 17 August 1945 formed the Provisional People's Committee for the Five Provinces. The committee functioned to standardize the number of members, duties, and electoral processes for the formation of People’s Committees at the provincial, city, country, township, and village levels. Cho also affiliated this committee to the Committee for the Preparation of Korean Independence (CPKI). The Provisional People’s Committee for the Five Provinces generally composed of right-wing nationalists opposed to communism.

When the Soviet forces arrived in Pyongyang following the Japanese surrender they hoped they could influence Cho Man-sik. Cho was at this time the most popular leader in Pyongyang due mainly to his constant resistance to the Japanese and his formation of the Korean Products Promotions Society. Soviet officers regularly met with Cho and tried to convince him to head the emerging North Korea administration. Cho however disliked communism and did not trust foreign powers. Cho Man-sik would have agreed to co-operate with the Soviet authorities only on his own terms, such as extensive autonomy. Cho's conditions were not accepted by the Soviet leaders. Despite his rejection of Soviet requests he was able to remain as chairman of the South P’yŏngan People’s Committee.

On 3 November 1945, Cho also established his own political party: The Democratic Party of Korea. At the beginning it was intended to turn into an authentic political organization of the nationalist right with the aim to bring about a democratic society after Japanese occupation. The Soviets however, did not approve of the Democratic Party of Korea and thus under socialist pressure, Choi Yong-kun was elected the first deputy chairman of the party. Choi Yong-kun was a guerrilla soldier who served in the 88th brigade of the Soviet Union, and was a friend of Kim Il-sung. The party was therefore influenced by Soviet ideals from the beginning.

Soviet faith that Cho Man-sik could become a North Korean leader with Soviet ideals diminished and new hope was placed on the Korean communist Kim Il-sung. Kim Il-sung had trained in the Soviet army for ten years, rising to the rank of Major. Under Soviet pressure, Cho was obliged to reorganize the Provisional People's Committee for the Five Provinces, and accept more communists onto the councils. The opposing ideologies of Kim and Cho led to a clash between the two men, and the forced power-sharing failed to sit well with either of them.

The 1945 Moscow Conference between the victorious Allied powers discussed the statehood of Korea, proposing a four-power trusteeship for a period of five years, after which Korea would become an independent state. For Cho, this would result in excessive foreign, and particularly communist, influence over his country, and he refused to co-operate. On 1 January 1946, Andrey Alekseyevich Romanenko, a Soviet leader, met with Cho and tried to persuade him to sign support of the trusteeship. Cho however, refused to sign support. After Soviet leaders realized that they could not persuade Cho to endorse Soviet trusteeship, they lost all remaining hope of Cho becoming a prominent North Korean leader reflecting Soviet ideals. On 5 January, Cho was arrested by Soviet soldiers and detained in Pyongyang's Koryo Hotel.

For some time he was kept under comfortable conditions at the Koryo Hotel, from which position he continued to vocally oppose the communists. He stood in the 1948 vice-presidency election, but by then the Communist influence in the country's affairs was too strong, and he was unsuccessful, receiving only 10 votes from the National Assembly. Cho was later transferred to a prison in Pyongyang, where confirmed reports of him end. He is generally believed to have been executed along with other political prisoners during the early days of the Korean War, possibly in October 1950. Cho's removal opened the way for Kim Il-sung to consolidate his power in the north, a position he was able to hold for 48 years until his death in 1994.

Legacy

In 1970, Cho's deeds gained posthumous recognition when South Korean government awarded him the Order of the Republic of Korea in the Order of Merit for National Foundation.The taekwondo form Ko-Dang was named in honour of Cho Man-sik. Ko-Dang was the nickname of Cho Man-sik.

Source
Cevapla
#3
Teşekkür ederiz. Smile
Cevapla
#4
Cho Man-sik (조만식)
Translated by Eda OZGUL

>>> https://www.facebook.com/groups/kgfatr/
Cevapla




Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi