08-07-2009, Saat: 16:37
(Son Düzenleme: 06-06-2012, Saat: 3:44, Düzenleyen: Gökkuşağı_Girl.)
Kim Chi-Ha / 김지하 ( Poet and Playwright )
Adı: Kim Chi-Ha / Kim Ji-Ha / 김지하
Doğum Yili: 1941
Şair, 1941 yılında, Mokpo'da doğmuştur. Koreli şair ve oyun yazarıdır. Seoul Ulusal Üniversitesi'nde eğitim görmüştür. 1964 yılında Japonya'ya karşı yapılan protestoda tutuklanmıştır. 1976 yılında Park rejimine karşı çıkmıştır. Temelde bir Protestan iken çevresinin de etkisiyle Katolik olmuştur. Eserlerinde bir Katolik izlenimi verir. Dongguk Üniversitesi'nde görev yapmıştır.
![[Resim: kim20chiha.jpg]](http://img18.imageshack.us/img18/3020/kim20chiha.jpg)
English
Kim Ji-ha (Korean: 김지하, 1941-) is a Korean poet and playwright. He was a dissident under the Park regime and sentenced to life imprisonment in 1976. As a Catholic, he compared the suffering of the Korean people with the greater suffering of Jesus Christ. In his play "The Gold-Crowned Jesus" a leper, the most despised outcast class in Korea, encounters the imprisoned Jesus. Jesus tells the leper that he must help liberate Him. By helping the poor the gold crown of Jesus will be removed and His lips freed to speak.
Kaynak/Source (Wikipedia)
(03-04-2011, Saat: 20:45)BB_GDragon yazdı:
Kim Ji-ha / 김지하
Belki de modern Kore'de en büyük muhalif şairi olan Kim Ji-ha (1941~) (Hangul: 김지하) Mokpo'nun liman şehrinde doğdu ve diktatör yönetime karşı sert bir şekilde sesini yükselterek 1960 ve 1970'li yıllarda edebî şöhretine yükseldi. Direniş ruhu "yeraltı" anlamına gelen Korece kelime olan Ji-ha takma ismiyle somutlaştırılmıştır. Lee Seung-man diktatörlüğü nakil yekûn olsun diye Nisan Öğrenci Devrimi liderlerinden biri olduğunda Kim bir üniversite ögrencisi olarak direniş yolunda yürümeye başladı. Demokrasi hareketiyle adının karışmasından dolayı, askeri bir darbe ile iktidara geldiğinden diktatörlük rejiminden bir kaçak haline geldi. 23 yaşında ilk kez hapis yatan Kim sonraki yıllarını değişen kaçak hayatı ve hapis hayatı arasında geçirdi. Kim; yozlaşmış politikacıların, hükümet yetkililerinin ve şirketler gruplarının geleneksel bir ritim ile söylenen iğneleyici bir parodisi olan "pansori"nin yayınlanmasından sonra bir kez daha hapse atılmıştır. Tutukluluğu hem ulusal hem de uluslararası alanda çok fazla tepkiye yol açtı. Tüberküloz ve diğer sağlık problemlerinden müptela Kim; kendini yazmaya adamaya devam etti. "Yazmak için ne yapmalıyımdır? Bütün ihtiyacım olan bir kalem ve bir deste kâğıttır." diye Kim belirtti. 1974 yılında, Kim askeri mahkemede yargılandı ve idama çarptırıldı. Ulusal ve uluslararası özgürlüğüne çabaları hapis hayatının idam cezasına gitmesiyle sonuçlandı. Bu dönemlerin civarında, Kim şiir ve demokrasi yanlışı faaliyetleriyle uluslararası başarıya ulaştı ve "Lotus Ödülü" aldı. Sıradan insanların mücadelelerine içten kendini adamış Kim, sanatsal görüşüne sadık kalmıştır. Kim bir şairin "yoksul komşularıyla omuz omuza duran, melun hayatın zorluklarına katlanan ve onları ifade eden, bu acıların nedenlerini ve çözümlerinin arayışında olan, kutlu dünya geleceğinin güzel hayalini kuran ve yoksul insanlara bu hayalin hediyesini yapan böylece onlara umutlu bir bakış sağlayan" bir kişi olduğuna inanıyor. Son yıllarda, Kim "hayatın fikirleri" düşüncesine dalmış, varoluşun temel düzeni olarak "en güçlü olanın yaşamını sürdürme ilkesi"ni reddeder ve yerine karşılıklı işbirliği ve birbiri ile ilişkili ve birbirine bağlı tüm hayat formları olan inançta hayatta kalmaya dayanan bir hayat önerir.
Önemli Eserleri: Hwangto (1970), Taneun Mongmareum-euro (1982), Geomeun San Hayan Bang (1986), I Gamun Nal-e Bigureum (1988), Byeolbat-eul Ureoreumyeo (1989), Jungsim-ui Goeroum (1994), deneme toplamasi Kim Ji-ha Sasang Jeonjib (2002)Yumok-gwa Eundun (2004).
Çeviri: DoGa
English
Perhaps the greatest dissident poet in modern Korea, Kim Ji-ha (1941~ ) (Hangul: 김지하)was born in the port city of Mokpo and rose to literary prominence in the 1960s and 1970s by raising a fierce voice against the dictatorial government. His spirit of resistance is embodied in his pen name Ji-ha, which is the Korean word for “underground.” Kim started to walk the path of resistance as a college student when he became one of the leaders for April Student Revolution that brought down the Lee Seung-man dictatorship. Due to his involvement with the democracy movement, Kim became a fugitive from the dictatorial regime that had come into power through a military coup d’etat. Imprisoned for the first time at the age of twenty three, Kim spent subsequent years alternating between the life on the run and the life in prison. In 1970, Kim was imprisoned once again after the publication of , a scathing parody of corrupt politicians, government officials and business conglomerates sung in the traditional rhythm of "pansori.” His imprisonment raised much outcry both nationally and internationally. Suffering from tuberculosis and other health problems, Kim continued to devote himself to writing. “What I must do is to write. A pencil and a bundle of papers are all I need,” Kim has stated. In 1974, Kim was court-martialed and sentenced to death. National and international efforts to free him culminated in the commuting of his death sentence to life-imprisonment. Around these times, Kim gained international recognition for his poetry and pro-democracy activities and was awarded 'Lotus Award'. Deeply committed to the struggles of ordinary people, Kim has also remained faithful to his artistic vision. Kim believes that a poet is a person who “stands shoulder to shoulder with his poor neighbors, suffers and expresses the hardships of their accursed life, wanders in search of the causes of and solution to that suffering, dreams the beautiful dream of blessed future world and makes a gift of that dream to the poor people thereby allowing them a glimpse of hope.” In recent years, Kim has been immersed in the “ideas of life”-a thought that rejects “survival of the fittest” as the basic order of existence and instead proposes a life of mutual cooperation and survival rooted in the belief that all life forms are fundamentally interrelated and interdependent.
Major works: (Hwangto, 1970), (Taneun Mongmareum-euro, 1982), (Geomeun San Hayan Bang, 1986), (I Gamun Nal-e Bigureum, 1988), (Byeolbat-eul Ureoreumyeo, 1989), (Jungsim-ui Goeroum, 1994), (Yumok-gwa Eundun, 2004) essay collection (Kim Ji-ha Sasang Jeonjib, 2002).
Source/Kaynak